Norme Coca 2023 - 2024

Băcăuanii au dreptul la investigaţii medicale gratuite o dată pe an * informarea a fost făcută publică de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate * analizele se fac cu trimitere specială de la medicul de familie * pacienţii nu sunt puşi pe liste de aşteptare

Un program profilactic, început la nivel naţional de câteva luni, îi poate ajuta pe băcăuani să beneficieze de analize medicale gratuite.„Contravaloarea acestor investigaţii paraclinice se suportă de către furnizorii de servicii medicale paraclinice – analize medicale de laborator, aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate, în cuantum de 12% raportată la suma totală contractată cu CJAS pentru analize medicale de laborator, defalcată proporţional pe luni. Acest lucru nu se aplică furnizorilor de servicii de anatomie patologică”, a explicat Dan Stoica, director executiv Relaţii Contractuale la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Bacău.Aşadar, în baza unui bilet de trimitere de la medicul de familie, dar, unul special emis în acest program, fiecare asigurat se poate adresa oricărui laborator de analize, care este obligat să efectueze întregul pachet de analize imediat, nu pe lista de aşteptare.

Extras din norme COCA  2015

  1.2. Serviciile medicale preventive si profilactice sunt:


Tipurile de analize pentru copii şi adolescenţi

Investigaţiile paraclinice recomandate pentru prevenţie, cuprinse în acest program naţional, sunt pentru copiii cu vârsta între 2 ani şi 5 ani, inclusiv. Astfel se vor face analize pentru profilaxia anemiei: hemoleucograma completă, sideremie; pentru profilaxia rahitismului: calciu seric total, calciu ionic seric. Apoi pentru copiii între 6 ani şi 11 ani, inclusiv: pentru profilaxia sindromului dismetabolic pentru copii cu indicele de masă corporală crescut: proteine totale serice, colesterol seric total, trigliceride serice, glicemie, TGP, TGO; pentru profilaxia anemiei: hemoleucograma completă, sideremie.

Pentru copiii între 12 ani şi 17 ani, inclusiv analizele cuprind: pentru profilaxia sindromului dismetabolic pentru indice de masă corporală crescut: proteine totale serice, colesterol seric total, trigliceride serice, glicemie, TGP, TGO; pentru screening ITS (după începerea vieţii sexuale): VDRL sau RPR.

Investigaţiile recomandate pentru prevenţie la adulţi
Investigaţiile paraclinice recomandate pentru prevenţie, decontate prin acest program de sănătate, sunt: pentru adultul asimptomatic cu vârsta cuprinsă între 18 şi 39 ani: hemoleucograma completă, VSH, glicemie, colesterol seric total, electroforeza proteinelor serice, creatinina seric.

Pentru femeia cu vârsta între 18 şi 39 ani, care planifică o sarcină: VDRL sau RPR. Pentru adultul asimptomatic cu vârsta de 40 de ani şi peste: hemoleucograma completă, VSH, glicemie, colesterol seric total, electroforeza proteinelor serice, creatinina serică, PSA la bărbaţi, TSH şi FT4 la femei. „Important este să se înţeleagă, că pentru a beneficia de aceste servicii medicale paraclinice, trebuie ca medicul de familie să elibereze un bilet de trimitere cu regim special. În baza acestuia, asiguratul beneficiază de analize gratuite imediate, nu în baza unei liste de aşteptare”, a mai spus Dan Stoica, director executiv Relaţii contractuale CJAS Bacău.

„Durata de valabilitate a biletului de trimitere este de 90 de zile” - Dan Stoica, director executiv Relaţii contractuale CJAS Bacău

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro