Norme Coca 2023 - 2024
Oraşul Melbourne din Australia găzduieşte, între 20 şi 25 iulie, cea de-a 20-a Conferinţă Internaţională pe tema Sidei. In acest context a fost publicat un raport de unde rezultă că pentru prima dată în ultimii 33 de ani, de cînd a fost identificat acest virus, numărul de infecţii diminuează.

Potrivit specialiştilor, de la descoperirea sa, în urmă cu 33 de ani, virusul Sidei a ucis 39 de milioane de oameni pe planetă. In 2013 însă numărul infecţiilor a diminuat cu 38 la sută faţă de 2001, iar decesele cu 35 la sută faţă de 2005, un an cu un număr record de morţi.

Aceste veşti bune îşi au explicaţia în accesul tot mai larg la noile terapii, precum şi datorită vastelor campanii de informare şi prevenire, scri rfi.ro.

Onusida, sau altfel spus programul ONU în vederea combaterii Sidei, arată că în prezent 14 milioane de persoane au acces, pe glob, la aşa-numita “triterapie”.

Experţii arată însă că în numeroase ţări există încă obstacole ideologice, economice şi altele legate de mentalităţi şi prejudecăţi pentru ca tratemente şi campaniile de prevenire să poată fi eficiente. In Nigeria, de exemplu, ţara cea mai populată a Africii, 80 la sută din persoanele care ar avea nevoie de tratament nu au de fapt acces la el. Sunt criticate în raport şi autorităţile din Rusia, care refuză adoptarea unor măsuri destinate reducerii riscurilor de infecţie. In schimb, ţări precum China, India sau Iran au realizat progrese.

Anul trecut au fost cheltuiţi în lupta împotriva Sidei 14 miliarde de euro. Suma necesă pentru anul viitor este însă evaluată între 16 şi 18 miliarde de euro. Pentru că succesul, în această bătălie, este relativ. In fiecare zi, se arată în raportul Onusida, în jur de 5700 de persoane sunt infectate de virus. Iar anul trecut au murit de sida 1 500 000 de oameni. Pe de altă parte, 35 de milioane de persoane trăiesc cu virusul sidei, iar 19 milioane de persoane nici nu ştiu că sunt seropozitive. Africa este continentul cel mai afectat, unde sunt atinse de sida în jur de 24 700 000 de persoane, dintre care 58 la sută sunt femei. Sida a fost o catastrofă pentru umanitate, dar în ritmul în care evoluează programele de combatere a ei se crede că peste 15 ani se va putea vorbi de sfîrşitul acesti pandemii.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro