Norme Coca 2023 - 2024

Româncele care vor naşte din luna martie prin cezariană vor trebui să scoată bani din buzunar, dacă serviciul medical este unul la cerere. Anunţul a fost făcut de dr. Adrian Pană, sectretar de stat în ministerul Sănătăţii, în cadrul unei conferinţe de presă, unde alături de ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu, a anunţat publicarea pe site-ul instituţiei a ultimei forme a pachetului de bază de servicii medicale . "Odată cu intrarea în vigoare a noului pachet de servicii medicale de bază, niciun serviciu medical la cerere nu va fi inclus. Acesta este şi cazul cezarianei. Acest tip de naştere se va deconta de stat doar medicul consideră că este necesară şi nu pacienta", a precizat dr. Pană.

Astfel, din martie, atunci când autorităţile estimează că va intra în vigoare noul pachet de bază de servicii medicale, vor fi decontate de stat doar naşterile naturale şi cezariana de urgenţă. "Naşterea va fi inclusă atât în pachetul de bază de servicii medicale, cât şi în pachetul minim de servicii medicale - destinat persoanelor neasigurate", a precizat Nicolăescu.

Raport OMS: Brazilia, campioană la capitolul cezariană

Reprezentanţii ministerului Sănătăţii au precizat că nu au statistici care să arate câte naşteri prin cezariană la cerere se fac la noi în ţară. Întrebat dacă este nu cumva este posibil ca medicul să treacă pe biletul de externare cezariană de urgenţă, în loc de cezariană la cerere, contra unei mici atenţii, Adrian Pană a precizat că acest lucru va fi imposibil. "Niciun medic nu îşi asumă responsabilitatea să treabă pe biletul de externare un diagnostic fals. Este ca şi cum v-aţi operat de apendicită, iar pe biletul de externare scrie cancer de col", a punctat reprezentantul ministerului.

IC MED surpriza

Ultimul raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pe tema naşterii prin cezariană arată că deşi incidenţa naşterilor prin cezariană este în continuă creştere la nivel mondial, numărul femeilor care apelează la acest tip de naştere din comoditate este destul de mic. Cercetarea cuprinde date din 65 de ţări, printre care şi România, ţară care se află la mijlocul clasamentului.

Datele OMS arată că Brazilia este campioană la capitolul naşteri prin cezariană. Raportul, care cuprinde date din 2008, arată că în anul respectiv în această ţară s-au înregistrat 960.687 de naşteri prin cezariană, acestea reprezentând 45.9% din numărul total de naşteri înregistrate în 2008. Cercetarea mai indică că din numărul total de cezariene, doar 15.4% dintre femei au optat pentru acest tip de naştere deşi puteau aduce copilul pe cale naturală. Raportul OMS mai menţionează şi câţi bani cheltuie fiecare stat în parte pentru acest tip de naştere. Astfel, în Brazilia s-au alocat peste 226.777. 248 de dolari, ceea ce înseamnă că statul brazilian a alocat 236 de dolari pentru fiecare cezariană.

Iranul şi Republica Dominicană se află la egalitate la capitolul indicenţa naşterilor prin cezariană. În ambele ţări 41,9% dintre naşteri nu au fost pe cale naturală. În Iran s-au înregistrat 373.372 de naşteri prin cezariană, dintre care doar 6% au fost la cerere, pentru acestea cheltuindu-se suma de 108.495.217 de dolari.

În Republica Dominicană s-au înregistrat 60.256 de naşteri prin cezariană, din acestea 1% au fost cezariene la cerere. Pentru naşterea prin cezariană în această ţară statul a cheltuit 16.125.808 de dolari.

Pe locul trei se află Italia cu un procent de 38,2% de cezariene. Raportul OMS arată că în peninsulă s-au raportat 126.672 de operaţii de cezariană, dintre care doar 2% au fost cezariene la cerere. Pentru numărul total de naşteri prin cezariană statul italian a alocat 103. 505.894 de dolari.

Locul patru este ocupat de Coreea de Sud. În 2008 s-au înregistrat 102.604 de naşteri prin cezariană, pentru care statul a cheltuit 30.381.162 de dolari. Datele mai arată că în această ţară din numărul total de naşteri 37.7% au fost cezarene, dintre care doar 1,6% au fost la cerere.

Pe locul cinci se situează Cuba, cu 24. 308 de cezariene, adică 35,6% din numărul total de naşteri, dintre care 0.4% au fost la cerere.Pentru numărul total cezariene statul cubanez a cheltuit 23.457.645 de dolari.

La polul opus se află Croaţia, Finlanda, Polonia, Quatar şi Islanda. În aceste ţări incidenţa cezarianei este sub 16.4% din numărul total de naşteri, iar în afalră de Polonia – unde s-a întregistrat 0,1% naşteri prin cezariană la cerere, în nicio altă ţară nu s-au raportat cezariene la cerere.

În România statul decontează aproape 250 de dolari pe cezariană, în timp ce în Islanda statul asigură 18.040 de dolari pentru o cezariană    

România se situază la mijlocul clasamentului realizat de OMS. Statistica arată că la noi în ţară s-au înregistrat 18.404 de naşteri prin cezariană, acestea reprezentând 23,6% din numărul total de naşteri. Dintre acestea, doar 0,3% din cezariene au fost la cerere. Pentru acestea statul a cheltuit 4.546.021 de dolari.

Mai multe naşteri prin cezariană s-au înregistrat la vecinii noştri bulgarii. În această ţară s-au înregistrat 8.614 de naşteri prin cezariană, adică 26,8% din numărul total de naşteri, pentru care s-au cheltuit 2.296.566 de dolari. Din numărul total de cezariene doar 0,1% au fost la cerere.

Nemţii au înregistrat şi ei o pondere a cezarienelor mai mare decât la noi în ţară. În Germania, raportul OMS arată că s-au născut prin cezariană 85.248 de copii, fapt ce reprezintă 27,8% din numărul total de naşteri raportate în 2008, pentru care statul a alocat 72.307.555 de dolari. Mai mult, din numărul total de naşteri prin cezariană 1,4% au fost la cerere.

În Franţa s-au înregistrat 28.576 de naşteri prin cezariană, fapt ce a reprezinta 18.8% din numărul total de naşteri, dintre care doar 0,5% au fost la cerere. Datele arată că statul francez a cheltuit pe cezariene 23. 122.636 de dolari.

În Marea Britanie incidenţa cezarienei este de 22% din numărul total de naşteri, dintre care 0,8% sunt la cerere. Raportul OMS arată că 52.010 de copiii s-au născut prin cezariană, pentru care statul britanic a cheltuit 38.814.108 de dolari.

Potrivit calculelor gândul Islanda cheltuie cei mai mulţi bani pe caz de cezariană. Astfel, în această ţară statul alocă 18.040 de dolari pentru un singur copil născut prin cezariană. În România, statul a cheltuit 247 de dolari pe caz, în Bulgaria s-au cheltuit 266 de dolari pe naştere prin cezariană, în Marea Britanie statul alocă 746 de dolari pe caz, în Franţa 809 de dolari pe caz, iar în Germania statul alocă 848 de dolari pe caz.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro