Norme Coca 2023 - 2024

Cati dintre noi am fost atenti la indicatia “A se feri de razele solare” de pe etichetele sticlelor cu apa minerala? In spatele ei sta un pericol major pentru sanatate!

InfoCons a realizat un studiu asupra a 63 de sortimente de apa imbuteliata, ce se regasesc pe piata din Romania:

Apa minerala naturala carbogazificata: San Benedetto, Carpatina, Apa Craiului, Carrefour, Cheile Bicazului, Tusnad, Zizin, Aqua Carpatica, Biborteni (Valea Brazilor), Izvorul Minunilor, Covasna Taramul, Bucovina, S. Pelegrino, Aqua Sara.
Apa minerala naturala decarbogazificata partial: Biborteni, Carpatina Light si Lipova Light.
Apa minerala naturala plata/Apa minerala naturala plata oligominerala/Apa minerala naturala necarbogazoasa (plata)/Apa oligominerala /Apa minerala naturala necarbogazoasa (plata): Carpatina, Aqua Tulip, Dorna, Aquatique, Zizin, Aqua Carpatica, Perla Covasnei Perla Harghitei, Aqua Panna, Azuga, Bilbor, Cheile Bicazului, Evian, Vittel si Vöslauer Baby.
Apa minerala naturala imbogatita cu dioxid de carbon de la sursa: Perrier.
Apa de masa plata: Aqua Tulip.
Apa de izvor plata: Azuga.
Apa de masa necarbogazoasa: Carrefour Discount.

Cultura de microorganisme patogene, in apa minerala deschisa si lasata la soare

Una dintre indicatiile prezentate pe etichetele tuturor produselor, “A se feri de razele solare si inghet”, este usor trecuta cu vederea de catre consumatori, spun cei de la InfoCons. Aceasta indicatie atrage atentia asupra importantei conditiilor de depozitate: atunci cand aceste produse sunt expuse la razele solare, temperatura apeicreste foarte mult, dioxidul de carbon este eliberat rapid din apa, astfel ca apa minerala naturala carbogazificata nu mai indeplineste parametrii de calitate doriti initial.

“Cea mai periculoasa situatie este insa in cazul in care dupa deschidere si consum partial de apa din recipient si o expunere la razele solare este posibil ca in apa respectiva sa inceapa sa se dezvolte microorganisme patogene sau alte bacterii”, anunta InfoCons.

S-a stabilit ca determinarea compozitiei chimice nu este actualizata periodic, fiind prezentate date din buletinele de analiza efectuate in anul 2007 cum este cazul produselor Cheile Bicazului, Cheile Bicazului Ardelean si Tusnad.Cele mai recente sunt Biborteni 2015 si Aquatique, Borsec si Carrefour 2014. In plus, pe unele dintre etichete nu este mentionata sursa de captare a apei.

Ce trebuie sa apara pe eticheta, la apa minerala

Compoziţia chimica a unei ape minerale rezulta din continutul specific in saruri dizolvate, reprezinta una din principalele caracteristici ale acesteia şi ii confera efectele benefice pentru sanatate. De aceea, pe eticheta unei sticle de apa minerala este obligatoriu sa se treaca principalii componenţi chimici. in apa, sarurile minerale se afla in stare disociata, sub forma de ioni cu sarcina pozitiva (cationi) şi ioni cu sarcina negativa (anioni). Cationii cu ocurenţa cea mai mare, frecvent evidenţiati in compoziţia chimica a unei ape minerale, sunt: calciu (Ca2+), magneziu (Mg2+),sodiu (Na+) si potasiu (K+). In mod similar, anionii cu ocurenta cea mai mare sunt: hidrogencarbonatul saubicarbonatul (HCO3 – ), clorul (Cl– ), sulfatul (SO4 2–) si azotatul (NO3 – ).

Produsele analizate se incadreaza in general in categoria apelor calcice (peste 150 mg/l) precum AquaSara (603 mg/l), Biborteni – Valea Brazilor (351 mg/l) si Borsec (349,8 mg/l); sodice (peste 200 mg/l), precum Carrefour (319,2 mg/l), Biborteni (226 mg/l) si AquaSara (201,26 mg/l). Putine produse se incadreaza in categoria apelor sulfatate, aici se mentioneaza San Pelegrino (430 mg/l) si Vöslauer Baby (221 mg/l), ape de import, si nici una din categoria celor magneziene sau a celor clorurate.

Apa minerala de pe piata: sortimentele bogate in substante dizolvate – foarte putine

Analizand produsele in functie de gradul de mineralizare se constata ca majoritatea sunt ape cu un continut scazut sau mediu, cele bogate in substante dizolvate fiind mult mai putine. Cu o mineralizare foarte scazutaavem de exemplu Aqua Tulip (47 mg/l), cu o mineralizare scazuta Bucovina (74 mg/l) si Hera (77,5 mg/l) iar majoritatea produselor se incadreaza in categoria medie. La polul opus, cu o mineralizare bogata se afla putine produse si anume: Biborteni 2148 mg/l si AquaSara 2459 ml/l.

Din punct de vedere al concentratiei ionilor de hidrogen, pH-ul, apele minerale naturale acopera intreg spectrul, de la acide, neutre pana la bazice. Cele mai multe produse au un pH bazic: Carpatina, Dorna, San Benedetto, Apa Craiului, Aqua Carpatica, Vittel, Borsec, Aquatique, Azuga, neutre sunt un numar mai redus: Bucovina si Evian, iaracide sunt: Apa Craiului, Carrefour si Bucovina.

Apele care prezinta la sursa, in mod natural, un continut de dioxid de carbon sub 250 mg/l intra in categoria apelor plate sau necarbogazoase. Apele acidulate (carbogazoase) prezinta un continut natural de dioxid de carbon mai mare de 250 mg/l. aceasta cantitate de dioxid de carbon este crescuta artificial prin reimpregnare a apei cu CO2 ce provine fie din aceeasi sursa sau din alte surse pana la valori ce depasesc 2500 mg/l. Din cadrul produselor analizate s-au evidentiat ape ce au un continut de peste 3000 mg/l precum Biborteni – Valea Brazilor si Carpatina, iar Aqua Carpatica Forte cu un continut de peste 4000 mg/l.

 

Sursa

 

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro