Norme Coca 2023 - 2024

Cum procentul vaccinării copiilor a scăzut sub 90% la nivel naţional, iar campaniile de vaccinare sunt eficace doar la procente de peste 90% grad de vaccinare naţională, apare o situaţie delicată.

Copiii care nu sunt vaccinaţi de către părinţi îi pot îmbolnăvi pe cei care sunt vaccinaţi, deoarece, indiferent de opţiunea părinţilor, copiii lor merg la aceleaşi şcoli şi grădiniţe. La oraş, primul motiv al scăderii gradului de vaccinare este refuzul părinţilor, în timp ce la ţară există problema neprezentării la doctor.

 Cum de acum medicii de familie sunt cei chemaţi să-i vaccineze pe şcolari şi grădinari, mai apare o problemă: faptul că, potrivit statisticilor 2,9 milioane de români nu au medic de familie! Până acum, vaccinurile se făceau în şcoli, acolo unde copiii erau cu toţii adunaţi şi, astfel, necesitatea era rezolvată mult mai simplu, fără ca cineva să se bazeze pe părinţi.

Efecte peste ani

„Eu nu cred că un părinte trebuie să se joace cu viaţa şi cu boala copilului. Sunt expuşi foarte mult. Ne trebuie o campanie de conştientizare a părinţilor şi a societăţii cu privire la necesitatea vaccinărilor. Iar statul trebuie să se asigure că vaccinurile sunt disponibile la termen. Şi medicii de familie trebuie să comunice cu pacientul, să îi spună cât este important ca copilul tău să fie vaccinat”, declară deputatul Cseke Attila, fost ministru al Sănătăţii.

„Dacă ştiinţa spune că aşa trebuie făcut, de ce să nu avem încredere? Din păcate, sunt părinţi care se informează de pe internet, din medii neştiinţifice, iar efectele bolilor pe care le fac copiii în lipsa imunizării pot apărea mult mai târziu, chiar şi peste 15 ani. Să avem încredere în ce ne spune medicina. Dacă Statul îţi pune la dispoziţie acest program de imunizare, fie şi cu întârzieri, haideţi să îl folosim”, este apelul lui Cseke către părinţi.

Oportun ca obligatoriu?

„Fac un apel către părinţi, să ne documentăm din surse ştiinţifice şi să avem încredere în ce ne spune mediul medical. Să avem încredere şi să ne vaccinăm copiii”, este şi mesajul senatorului Biro Rozalia, preocupată de sănătatea publică, de când este parlamentar. Biro afirmă că, prin intermediul unei conferinţe organizate la Parlament, a aflat că specialiştii din domeniu cer ca vaccinarea să fie obligatorie pentru copii. „Altfel există riscul unor epidemii. Specialiştii cer penalizări şi amenzi pentru părintele care nu acceptă vaccinul”, transmite Biro, precizând că se întrevede o „necesitate absolută de a introduce în curriculum-ul şcolar educaţia sanitară”.

Ministerul Sănătăţii a luat decizia ca de la 1 mai 2005 medicii de familie să facă toate vaccinurile. „Aceasta în condiţiile în care Institutul Cantacuzino este tras pe linie moartă şi cumpărăm vaccinuri din import, enorm de scumpe”, afirmă Biro, arătând un alt neajuns, plata doctorilor. Aceştia sunt plătiţi cu 10 lei impozabili pe copil vaccinat, bani din care rămân cu 4 lei net. „S-a luat decizia de a-i însărcina pe medicii de familie cu vaccinări, fără o consultare naţională a medicilor de familie”, afirmă Biro, arătând că problema vaccinurilor a ajuns să fie un alarmantă la nivelul întregii Uniuni Europene.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro