Norme Coca 2023 - 2024

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti a transmis, luni dimineaţă, un nou comunicat de presă, de această dată axat pe achiziţiile făcute de unitatea sanitară de la începutul anului. Adrian Strâmbeanu face referire la capitolul dotări şi medicamente, iar suta de miliarde de lei vechi invocată se traduce, pentru pacienţi, într-o medie de aproximativ 40 de lei, suma cheltuită pentru un bolnav.

Potrivit unui răspuns la o solicitare înaintată de Telegrama, în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti precizează că, în acest an, valoarea contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate Prahova este de 63.444.036,64, acoperind cheltuielile pentru 35.489 de pacienţi externaţi. În comunicatul de presă transmis ieri, managerul SJU, Adrian Strâmbeanu, vorbeşte despre 100 de miliarde de lei vechi, adică 10.000.000 de lei, „bani alocaţi achiziţionării de medicamente şi materiale sanitare” de la începutul lui 2013. Aceeaşi sumă se regăseşte, detaliată, şi în răspunsul transmis cotidianului Telegrama, pentru perioada ianuarie-august 2013. Iar calculele subliniază realitatea de doi lei din spatele cifrelor vehiculate de conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti.

Concret, în perioada amintită, la SJU Ploieşti au fost internate 34.816 persoane. Rezultă 4.352 de pacienţi pe lună, îngrijiţi în secţiile spitalului, unde durata medie a internării este, potrivit informaţiilor furnizate de conducerea unităţii, de şapte zile.

„Media lunară a cheltuielilor cu medicamentele la nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti în intervalul ianuarie – august 2013 a fost în sumă de 758.664,59 lei. Media lunară a cheltuielilor cu materialele sanitare la nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti în intervalul ianuarie – august 2013 a fost în sumă de 527.398,45 lei, mai precizează răspunsul la solicitare.

Să trecem de la cifrele impresionante la câteva împărţiri banale şi vom afla că fiecare pacient a beneficiat, în medie, pe durata unei internări de şapte zile, de  medicamente în valoare de 174,3 lei şi materiale sanitare în valoare de 121,85 lei. Deci, zilnic, tratamentul şi îngrijirea au costat spitalul, pentru fiecare internat, nu mai mult de 42,2 lei. Ţineţi cont, însă, de faptul că vorbim nu numai despre medicamentele administrate în saloane, ci suma, calculată ca o medie la nivelul spitalului, include cheltuielile cu pacienţii internaţi în secţia de Terapie Intensivă, unde o singură zi de spitalizare costă câteva mii de lei, dar şi pe cele cu materialele folosite în sala de operaţie. Şi, cum însuşi managerul Adrian Strâmbeanu mărturiseşte, de la începutul anului la SJU s-au efectuat aproximativ 14.000 de intervenţii chirurgicale, greu de crezut că sumele invocate  ar acoperi nevoile spitalului.

“Pentru un pacient operat este nevoie de schimbarea zilnică a pansamentului, tuburi de dren, antibiotic, unele foarte scumpe. Există o fişă de decont care se completează şi în sala de operaţii, cu vata, tifonul, lamele de bisturiu, tuburile de dren folosite şi tot ce s-a utilizat în cadrul intervenţiei chirurgicale. Suma de 40 de lei/zi nu ar putea acoperi cheltuielile în cazul unei operaţii”, a declarat dr. Dan Oprea, chirurgul care a dezvăluit, prima dată, acum două săptămâni, în ce condiţii sunt nevoiţi medicii să asigure tratamentul pacienţilor.

 

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro