Norme Coca 2023 - 2024

Reprezentanţii industriei farmaceutice româneşti salută preocuparea autorităţilor pentru îmbunătăţirea finanţării sistemului de sănătate prin creşterea alocării bugetare, în condiţiile colectării în plus, faţă de nivelul planificat, a peste 350 milioane lei din taxa clawback însă cer ca, la prioritizarea folosirii banilor, să se ţină cont că bugetul actual alocat medicamentelor nu răspunde nevoilor reale de tratament ale pacienţilor.
Asociaţia Romană a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) şi Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) susţin, într-un comunicat remis vineri, că suplimentarea bugetului medicamentelor trebuie privită ca o prioritate pentru pacienţii români, fiind necesară alocarea a 175 milioane lei în plus la bugetul aprobat trimestrial începând cu trimestrul 4 al anului curent.

"Apreciem eforturile autorităţilor care s-au concretizat prin creşterea bugetului Sănătăţii în urma rectificării din luna iulie 2014. Dar, pentru ca această creştere să aducă beneficii pacienţilor şi să răspundă nevoilor reale de tratament ale acestora, solicităm autorităţilor alocarea a 175 milioane lei din suma totală anunţată la rectificare şi includerea acesteia în referinţa trimestrială. În felul acesta pacienţii vor putea avea acces la tratamentele de care au nevoie şi mai mult", afirmă Călin Gălăşeanu, preşedintele ARPIM.

În acelaşi comunicat, preşedintele APMGR, Dragoş Damian, apreciază că suma din bugetul de stat alocat trimestrial pentru medicamente în acest an a fost la nivelul consumului real din trimestrul 4 al anului 2011, diferenţa dintre acesta şi consumul real de medicamente fiind suportată de către producătorii de medicamente prin taxa clawback.

"În acest context, considerăm prioritară creşterea bugetului de referinţă folosit în calculul taxei şi modificarea formulei de calcul a taxei clawback, astfel încât să reflecte nevoile reale ale pacienţilor români. Doar aşa pacienţii români vor putea beneficia de tratamentele de care au nevoie, iar industria producătoare de medicamente nu va mai acoperi, prin taxa clawback, întreg deficitul de finanţare şi va reveni treptat la posibilitatea de a face noi investiţii", adaugă Dragoş Damian.

Potrivit comunicatului de vineri, ARPIM şi APMGR îşi arată disponibilitatea pentru un dialog deschis şi o dezbatere reală cu autorităţile în urma căreia să fie identificate cele mai bune soluţii pentru a putea răspunde nevoilor tuturor pacienţilor. AGERPRES

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro