Norme Coca 2023 - 2024

Rezultatele sondajului privind Asigurările de malpraxis, semnal de alarmă pentru întreaga societate

comunicat de presa copy

Comunicat CMMB cm-buc

Asigurările de malpraxis, în defavoarea medicilor și a pacienților. Singurul beneficiar, companiile de asigurări

Organizația profesională ce asigură respectarea de către medici a obligațiilor ce le revin - Colegiul Medicilor din Municipiul București - este în egală măsură îndreptățită prin lege să promoveze drepturile și interesele membrilor săi în toate sferele de activitate.

În acest sens, CMMB a lansat, în ultimul an, consultări publice ale corpului medical din București, pe teme de interes pentru medici, pacienți și societate.

Cea mai recentă astfel de consultare publică se constituie într-un serios semnal de alarmă, care ar trebui luat în considerare atât de Guvern cât și de Parlament. Din informațiile noastre, medicii din întreaga țară sunt revoltați de actuala stare de fapt, și tocmai pentru a obiectiva această situație am solicitat membrilor CMMB să răspundă unui chestionar online despre asigurările de malpraxis.

În urma centralizării răspunsurilor la chestionar pot fi trase următoarele concluzii:

  1. Medicii consideră că actualul sistem de asigurări de malpraxis este inutil pentru ei și pacienți, servind doar interesul firmelor de asigurări.
  2. Medicii arată că nu au putere de negociere și sunt obligați să încheie contractul impus de firma de asigurări.
  3. Medicii nu au încredere într-un contract cadru negociat de stat și doresc ca organizațiile profesionale să negocieze în numele lor cu asiguratorii.
  4. Principala problemă identificată este că polița nu acoperă daunele morale.
  5. Ca soluție la problema daunelor morale, medicii văd plafonarea prin lege a sumelor acordate drept despăgubire sau un contract între pacient și unitatea medicală, care să stabilească nivelul despăgubirilor.

Menționăm că medicii, pacienții și societatea au nevoie de reglementări corecte în sistemul asigurărilor de malpraxis, care să servească tuturor părților implicate.

Actualul sistem este defavorabil:

  • medicilor, care lucrează sub presiune, amenințați cu plata unor despăgubiri de sute de ori mai mari decât valoarea cumulată a veniturilor pe care le obțin din practica medicală. Una dintre cauzele migrației în Occident este faptul că statul român, prin legislația și instituțiile sale, este defavorabil medicilor și face jocul corporațiilor de asigurări.
  • pacienților sau rudelor acestora, care sunt nevoite să aștepte ani de zile o compensație pentru pierderile suferite și să angajeze eforturi considerabile în Justiție pentru acest lucru.
  • societății românești, care se confruntă cu trei consecințe: o medicină defensivă (recomandare de investigații în exces sau evitarea unor intervenții riscante, dar necesare, pentru a evita riscul despăgubirilor); pierderi materiale, pentru plata despăgubirilor; pierderea capitalului uman, prin emigrarea medicilor sau prin epuizarea energiei acestora în procese care ar fi putut fi evitate printr-un sistem just de acoperire a riscului de malpraxis.

Este necesară o intervenție urgentă

Prin organismele sale, CMMB este reprezentant al corpului profesional din București în relațiile cu autoritățile și instituțiile guvernamentale.

Întrucât problema nu poate fi rezolvată doar punctual, ci necesită o abordare la nivel național, CMMB va trimite rezultatele consultării publice către CMR și îl va sprijini în intervențiile sale, pentru rezolvarea crizei. CCMB consideră că este în interesul medicilor și pacienților ca negocierea unui contract cadru pentru asigurarea riscului de malpraxis să fie făcută de conducerea CMR și are încredere că forul profesional reprezentativ la nivel național va reuși să restabilească poziția echipei medic-pacient în fața firmelor de asigurări.

Cercetarea online a fost efectuată în perioada august-septembrie 2016.
Iată rezultatele:

  • Majoritatea medicilor sunt nemulțumiți de sistemul actual de asigurări de malpraxis și îl consideră inutil (56% dintre răspunsuri).
  • Doar 1 la sută dintre respondenți sunt mulțumiți de actualul sistem.
  • Numărul medicilor parțial mulțumiți de actualul sistem (19%) este de trei ori mai mic decât al celor care îl consideră inutil. Și cei parțial mulțumiți cred că ar trebui aduse îmbunătățiri sistemului de asigurări de malpraxis.
  • De remarcat că un sfert dintre respondenți nu pot evalua asigurările de malpraxis. Este un segment important, ceea ce arată că au lipsit dialogul și lipsesc informațiile pe această temă.
  • La întrebarea "Cine profită de actualul sistem de asigurări?" au fost mai multe variante de răspuns, pentru că ar fi putut beneficia de sistem mai mulți actori, dacă era un model win-win. Din păcate, răspunsurile arată că este un sistem de care profită doar companiile de asigurări și în mică măsură statul . Medicii nu se consideră beneficiari ai polițelor de malpraxis: 413 răspunsuri arată că asigurările folosesc companiilor care încheie polițele, doar 29 medicilor și 27 pacienților. Răspunsurile care indică și statul drept beneficiar au o pondere mică, dar aceasta este dublă față de cea care îi privește pe medici. Explicația: statul este văzut ca un beneficiar pentru că scapă de răspundere, dar totuși este un pierzător, la fel ca medicii și pacienții, în fața firmelor de asigurări.
  • Medicii identifică drept principala problemă a sistemului actual faptul că polița nu acoperă daunele morale. Peste 90% dintre respondenți identifică drept primul lucru care ar trebui schimbat faptul că polița nu acoperă daunele morale.
  • Reducerea prețului poliței este primul subiect de interes pentru doar 3 la sută dintre respondenți.
  • Medicii consideră că relația cu firmele de asigurări este una inegală, în care nu au niciun cuvânt de spus în fața monopolului deținut de acestea. Peste 90% dintre medici declară că nu au nicio putere de negociere și sunt obligați să încheie contractele așa cum vor firmele de asigurări.
  • Doar 4% dintre răspunsuri susțin că medicii au o putere de negociere dată de posibilitatea alegerii între mai multe oferte.
  • Medicii doresc ca organizațiile profesionale să negocieze în numele lor cu firmele de asigurări. În acest sens au optat 84% dintre respondenți.
  • Doar 4% dintre medici ar avea încredere că statul le reprezintă interesul printr-un contract cadru negociat cu firmele de asigurări, iar 11% dintre respondenți ar dori să negocieze personal cu firma.
  • Medicii consideră că problema daunelor morale ar trebui reglementată de stat, prin stabilirea unui plafon al sumelor care se acordă ca despăgubire. Pentru această variantă au optat 63% dintre respondenți.
  • Încheierea unui contract între pacient și unitatea sanitară este văzută ca soluție de către 20% dintre medici

Sursa cmb.ro

 

 

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro