Sistemul sanitar din Constanţa a stabilit o premieră nedorită. O asistentă de la Ambulanţă a fost concediată după ce, printr-o decizie a instanţei, i s-a interzis să mai lucreze, fie şi ca voluntar în domeniul medical. Asistenta a fost condamnată şi la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru că în urmă cu 5 ani o pacientă pe care o transporta şi-a rupt piciorul în timp ce cobora din autosanitară. Reprezentantul sindicatului 'Ambulanţa' susţine că este o sentinţă aberantă, care nu îşi are precedent nici măcar la nivel de ţară.
Sentința definitivă în acest dosar a fost dată de Curtea de Apel Constanța la sfârșitul anului trecut. Totul a pornit de la procesul intentat de fiul unei foste paciente.
În septembrie 2010 constănțeanca în vârstă de 60 de ani a chemat ambulanța pentru că avea amețeli. Rudele au ajutat-o să urce în autosanitară pentru a fi transportată la spital. Asistenta și ambulanțierul au povestiti, în fața instanței, că pacienta a refuzat să fie transportată pe targă. A spus că poate merge, însă la spital s-a produs incidnetul: a alunecat, a căzut și a suferit o fractură la un picior când a încercat să coboare din ambulanță.
Cadrele medicale au declarat în timpul procesului că accidentul s-ar fi produs din cauză că femeia, care cântărea peste 100 de kilograme, s-ar fi sprijinit cu întreaga greutate pe un picior, în condițiile în care suferea și de osteoporoză. Pacienta a suferit o fractură deschisă, iar rudele care au venit în urma ambulanței tocmai ca să ajute echipajul să o coboare s-au revoltat.
Femeia a fost internată în Spitalul Clinic de Urgență Constanța, iar 4 luni mai târziu a murit. Serviciul de Medicină Legală a constatat că nu fractura i-a cauzat moartea, ci complicațiile survenite ca urmare a altor afecțiuni de care aceasta suferea. Fiul ei i-a dat însă în judecată pe cei doi membri ai echipajului Ambulanței, iar magistrații constănțeni au considerat că se fac vinovați de vătămare corporală din culpă. Conform instanței, cei doi nu ar fi respectat procedurile medicale și ar fi trebuit să prevadă ce urma să se întâmple.
'Pacienta a fost urcată în ambulanță cu ajutorul a patru persoane și a unui scăunel. Așadar, având pregătirea și experiența necesară, inculpații au prevăzut rezultatul faptei, însă au socotit, fără temei, că aceasta nu se va produce. Se impunea astfel, la momentul corborârii pacientei din ambulanță, chemarea în ajutor a unui echipaj', se arată în sentința Curții de Apel Constanța.
Asistenta de pe Ambulanță a primit 2 ani de închisoare cu suspendare, în timp ce verdictul în cazul ambulanțierul a fost 1 an de închisoare cu suspendare. Sentința șefei de echipaj nu s-a limitat însă la o singură pedeapsă.
'Interzice inculpatei să desfășoare activități profesionale sau de voluntariat, remunerate sau neremunerate, în domeniul medical și sănătate publică. Dispoziția se comunică Ministerului Sănătății', se arată în decizia instanței.
Practic, aceasta a fost exclusă fără drept de apel din sistemul sanitar. Judecătorii și-au motivate decizia prin aceea că nu ar fi știut procedurile medicale nu s-ar fi implicat în misiune, l-ar fi lăsat pe ambulanțier să conducă operațiunea și ar fi manifestat dezinteres față de femeia accidentată în custodia sa. În plus, cei doi membri ai echipajului trebuie să-i plătească fiului bătrânei daune de aproximativ 2000 de lei. Decizia judecătorilor a fost pusă în aplicare de conducerea Serviciului Județean de Ambulanță încă de săptămâna trecută.
'Pentru un cadru medical mediu de la Serviciul de Ambulanță s-a luat hotărârea desfacerii contractului de muncă în urma unei hotărâri judecătorești prin care se interzicea dreptul de a profesa ca asistent medical', explică dr. Claudia Tatarici, purtător de cuvânt SAJ Constanța.
Sindicaliștii din Sănătate critică această hotărâre pe care o consideră aberantă și spun că este o premieră negativă pentru sănătate.
'Nicăieri până acum nu s-a întâmplat așa ceva. A mai fost o problemă care m-a deranjat, în sensul că din neglijență în serviciu au transformat în vătămare din culpă. Să zicem, au condamnat-o cu suspendare, dar să interzici prin hotărâre judecătorească unei persoane să mai lucreze în domeniul în care s-au pregătit și în care are o diplomă, fără să știe să facă altceva, este o chestie total deplasată. Este o premieră, nicăieri nu am mai văzut... Au făcut alții lucruri și mai rele, dar au fost condamnați și atât', a declarat Marian Albu, președintele Federației Ambulanța Constanța.
De exemplu, în aprilie anul trecut, un bărbat de 49 de ani din Săcele a murit după ce a fost „plimbat” între 3 spitale din județul Brașov. Tot la Brașov, o bătrână de 82 de ani a fost lăsată să plece din unitatea medicală în halat și papuci și a fost găsită moartă de frig pe câmp.
Un alt caz de notorietate este cel al profesorului ieșean Tiberiu Brăilean, care a așteptat șase ore pentru a primi îngrijiri la Spitalul "Parhon", iar apoi a fost transferat la Spitalul "Sfântul Spiridon", unde a murit în urma unui stop cardiorespirator. Familia acestuia a depus plângeri la DSP și la Colegiul Medicilor, care au deschis anchete. În niciunul dintre aceste cazuri nu s-ar fi ajuns, conform sindicaliștilor, până la interzicerea de a practica medicina, așa cum s-a întâmplat în Constanța.
În acest context, liderul sindicatului „Ambulanța” crede că singura cale prin care asistenta își poate recâștiga dreptul de a profesa este să dea în judecată statul român la CEDO.
Până la ora redactării acestei știri nici asistenta, nici ambulanțierul nu au putut fi contactați direct sau prin avocați pentru a oferi un punct de vedere referitor la situația lor.