Norme Coca 2023 - 2024

Asistentii medicali generalisti care au absolvit Scoala Postliceala Sanitara inainte de 2010 si care doresc sa plece la munca in strainatate vor fi nevoiti sa urmeze cursuri de revalorizare. Diplomele acordate in urma absolvirii modulelor de pregatire le vor fi recunoscute de statele Uniunii Europene. Cursurile au fost solicitate de Comisia Europeana, anul trecut, in momentul modificarii Directivei privind recunoasterea calificarilor profesionale. 

In repetate randuri, asistentii medicali generalisti care plecau sa lucreze in spitalele europene au sesizat ca intampina dificultati din cauza ca studiile postliceale din tara nu le erau recunoscute in statele europene. Au fost situatii cand acestia au fost nevoiti sa sustina probe practice si diferite examene pentru a li se putea echivala diploma din Romania cu cerintele europene. Reprezentantii Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania spun ca pentru a facilita recunoasterea diplomelor in cazul acestei categorii au facut mai multe demersuri la factorii decizionali. In cele din urma a fost gasita si solutia, asa ca din acest an se vor organiza cursuri de revalorizare.

“Aceste cursuri de revalorizare nu sunt obligatorii pentru toti asistentii medicali, nu vorbim de cei care lucreaza in Romania, ci vorbim despre cei care vor sa profeseze in Europa pentru a le facilita recunoasterea automata a diplomei. Asta se va intampla in urma acestor cursuri de revalorizare. In urma absolvirii acestor cursuri nu se modifica nivelul diplomei care a fost obtinuta initial. Ei raman doar cu scoli postliceale. Doar ca sunt recunoscuti cu acele cerinte ale unui stat european unde doresc sa lucreze”, a declarat presedintele Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania, filiala Maramures (OAMGMAMR), Viorica Totorean.

De revalorizarea diplomelor au nevoie doar asistentii care au finalizat scoala postliceala inainte de 2010 si care doresc sa lucreze in tarile Uniunii Europene. Cursurile au rolul de a echivala pregatirea asistentilor medicali generalisti din Romania cu standardele impuse de Uniunea Europeana si au fost solicitate de Comisia Europeana anul trecut, in momentul modificarii Directivei privind recunoasterea calificarilor profesionale.

“Noi avem o intalnire in luna februarie, vor veni si reprezentanti de la Organizatia Europeana de Reglementare a profesiei si atunci se vor stabili toate datele de organizare a examenelor si a cursurilor. Cursurile sunt pentru cei care doresc sa plece in alte tari, cei care au absolvit scoala postliceala inainte de 2010. Va fi un modul si de comunicare, sunt anumite module recomandate de ei”, a precizat Viorica Totorean.

Avand in vedere ca multi dintre doritori au un serviciu, impreuna cu scolile postliceale de stat s-a convenit ca aceste module de pregatire sa aiba loc in weekend-uri. La nivel national sunt in jur de 60.000 de asistenti medicali generalisti care au absolvit o forma de invatamant postliceal inaintea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro