Norme Coca 2023 - 2024

Asociaţia MAME oferă gratuit suport, îndrumare, consiliere şi asistenţă, atît online, cît şi telefonic, persoanelor suspectate sau diagnosticate cu cancer mamar, prin proiectul „Suport şi Consiliere pentru Sănătatea Sînului”, lansat miercuri.

Astfel, vor fi organizate evenimente în cadrul cărora beneficiarii vor fi informaţi cu privire la cancerul de sîn de către specialişti cunoscuţi, vor participa la terapie psiho-oncologică de grup şi individuală.

Preşedintele Asociaţiei MAME, Maria Culescu, a declarat într-o conferinţă de presă că proiectul urmăreşte creşterea nivelului de informare a grupului ţintă prin intermediul platformei online, www.planetaroz.ro, beneficiarii avînd acces la resurse utile, informatii verificate şi confirmate de medici specialişti. Potrivit ei, proiectul vizează şi creşterea ratei de supravieţuire a persoanelor diagnosticate cu cancer de sîn din România.

“Acest proiect şi-a propus să vină în întîmpinarea femeilor care fie sînt diagnosticate cu cancer sau au în familie prieteni sau rude, tocmai pentru a populariza consilierea psihologică. Principalul scop al consilierii este să ajute persoanele să gestioneze mai bine boala, diagnosticul şi tratamentul. Se întîmplă multe lucruri mai ales la nivel familial. Sînt multe lucruri şi de psiho-educaţie, nu doar de suport emoţional. Asociaţia MAME s-a gîndit că ar fi ideal să fie o platformă online prin care femeile să beneficieze de suport şi de consiliere chiar dacă nu sînt din Bucureşti. La astfel de servicii de consiliere foarte puţine persoane apelează, mai puţin de 3% din toate persoanele diagnosticate cu cancer”, a declarat, la lansarea proiectului, Sabina Strugariu, psihoterapeut, membru în Asociaţia Română de Psiho-oncologie.

La rîndul său, chirurgul estetician Dragoş Zamfirescu, de la Clinica Zetta, a spus că în România se efectuează puţin peste 100 operaţii de reconstrucţie a sînului pe an, iar medicul oncolog Cornelia Niţipir, de la Spitalul Elias, a susţinut că în ultimul an a crescut foarte mult incidenţa acestei boli.

“Cele mai noi tratamente au făcut ca supravieţuirea să fie mult mai mare. În ţările bogate, rata incidenţei cancerului de sîn este de 71,7 la o sută de mii de locuitori, iar în ţările mai puţin bogate, de 29,3 la o sută de mii de locuitori. În ultimii ani, mortalitatea în UE a fost de 9,8%, datorită depistării precoce şi a tratamentelor mai bune. Este foarte importantă depistarea precoce. Dacă este detectat în stadiul incipient, nu este nevoie de chimioterapie sau operaţie”, a spus oncologul.

Potrivit acesteia, incidenţa cea mai mare este la femeile peste 50 de ani, de 75%, şi sub 5% la femeile sub 35 de ani. “Se estimează că una din opt femei fac cancer mamar la 80 de ani. Este foarte importantă activitatea fizică pentru a preveni această afecţiune. Dieta bogată în lipide creşte riscul de apariţie. Sub 10% din cancerele de sîn sînt determinate de factorii genetici. Introducerea screeningului a scăzut mortalitatea”, a adăugat dr. Cornelia Niţipir.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro