CJAS GALATI: Previous Article
„Graviditatea ar trebui sa fie o crima impotriva societatii, cu exceptia cazului in care parintii detin un permis de la guvernNext Article

Asociatia Medicilor de Familie Mures

Something went wrong with the connection!

Asociatia Pacientilor Alba atrage atentia asupra distributie incorecte a fondurilor FNUASS la nivelul Caselor Judetene

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
Asociatia Pacientilor Alba atrage atentia asupra distributie incorecte a fondurilor FNUASS la nivelul Caselor Judetene
Related Articles

Asociația Pacienților Alba – A.P.A., organizație nonprofit a cărei activitate este pusă în slujba apărării drepturilor pacienților, este profund îngrijorată de faptul că an de an prin modul în care este legiferat și ulterior gestionat FNUASS, acesta reprezintă un instrument de promovare a discriminării pacienților, în mod special în funcție de domiciliul acestora, respectiv furnizori de servicii medicale dacă ne referim de exemplu la medicina primară versus medicina de specialitate, sau la casa de asigurări cu care furnizori din același domeniu de activitate au relații contractuale cu CJAS. 

Concret, Asociația Pacienților Alba arată, în scrisoarea publică transmisă Președintelui CNAS, că aceste aspecte de o gravitate deosebită sunt perpetuate de ani de zile prin modul în care se face distribuirea resurselor FNUASS la nivelul Caselor Județene, atât în momentul aprobării bugetelor acestora, cât și ulterior pe parcursul anului odată cu rectificările bugetare. 

Iar exemplere sunt preluate de Asociația Pacienților Alba (A.P.A) chiar de pe site-ul CNAS și prezentate mai jos, în ceea ce privește sumele alocate asistenței medicale pentru specialitățile paraclinice 

În contextul în care de ex. în anul 2013 la 31 decembrie numărul pacienților înscriși pe listele medicilor de familie a fost de 18.107.722, iar fondul alocat acestui domeniu a fost de 365.300 milioane lei, rezultă o medie anuală lei/pacient în sumă de 20.17 lei, aceasta reprezentând valoarea anuală pe care ar trebui teoretic să o acceseze un asigurat pentru servicii în ambulatoriu paraclinic, respectiv analize medicale, investigații radiologie-imagistică și explorări funcționale. 

Însă dacă facem o analiză a distribuirii acestor sume la nivelul Caselor Județene (situație prezentată în Anexa 1, 2 si 3 la prezenta scrisoare), observam că discrepanțele sunt de-a dreptul uluitoare. De exemplu suma alocată pentru CASMB, respectiv 1.6662.234 pacienți arondați, este pentru domeniul paraclinic de 155.398.69 mil. lei, rezultând o medie anuală/ pacient de 93.49 lei, din care pentru analize de laborator suma alocată este 120.820,01 mii lei reprezentând o medie anuală lei/pacient de 72,69 lei. 

La polul opus regăsim de exemplu CAS – Neamț, în grija căreia se află un număr de 418.585 pacienți, iar bugetul alocat pentru serviciile paraclinice este de 3.433,98 mii lei în consecință o sumă anuală/pacient de 8,20 lei, respectiv pentru analize de laborator i s-a distribuit un buget de 2.392,86 lei ceea ce reprezintă o medie anuală/pacient de 5,72 lei. Doar comparând în termeni concreți, în același context, un locuitor din județul Galați nu poate beneficia în calitatea sa de asigurat, decontat de către CAS la tarifele din 2013 nici măcar de banala glicemie, plătita laboratorului de analize medicale aflat în relație contractuală cu CAS cu suma de 5,74 lei, în timp ce oricare din asigurații arondați CASMB, beneficiază de un calup de investigații de laborator ce poate fi decontat la valoarea de 72,69 lei (tradus în număr de investigații potențial de efectuat – în medie 10 analize uzuale incluse pe listele MF sau MS) interpretarea cărora poate sta la baza unui examen de bilanț anual sau pentru stabilirea unui diagnostic curent pentru un pacient. 

Situația prezentată mai sus de o manieră succintă este, considerăm noi, relevantă în ceea ce privește aspectul discriminatoriu al modului cum sunt tratați asigurații (potențiali pacienți) în funcție de domiciliul acestora, respectiv CJAS cu care medicul de familie al acestuia, este în relație contractuală. Aceleași concluzii pot fi constatate dacă ne referim și la alte domenii de servicii medicale decontate din FNUASS. 

Din nefericire discrepanțele au fost accentuate și în 2014, iar dacă nu se va interveni în algoritmul de alocare al sumelor, situația va fi aceeași și în 2015. Practic, constatăm că alocarea bugetară nu se face în funcție de numărul de pacienți, asigurați, deserviți de către o Casa Județeană, ci pe baza unor criterii care nu au nimic comun cu dreptatea socială și echitatea pe care trebuie să o asigure calitatea de asigurat. Considerăm că este inadmisibil, referindu-ne strict la pacienții care sunt asigurați și contribuitori la FNUASS, aceștia să nu beneficieze în condițiile unei contribuții identice lunare la acest buget, de un minimum de servicii egale indiferent de domiciliul acestora. Mai mult se observă că în realitate pacienții care sunt domiciliați în județele care au o infrastructură medicală mai bine dezvoltată și acces la servicii mult mai diverse au alocate și sumele cele mai mari/ pacient. 

Este sugestiv faptul că dacă analizăm situația medicinei primare și anume, numărul de medici de familie aflați în relație contractuală cu casele județene, respectiv numărul de asigurați arondați fiecărei CJAS și situația sumelor contractate anual în fiecare județ pe acest domeniu există o corelație justă între Casele de Asigurări, luând ca termen de referință numărul de asigurați (pacienți), aspect care ar fi putut constitui un criteriu echitabil de repartizare a sumelor și pentru celelalte subdomenii de ex din ambulatoriu. Din nefericire medicina primara este singurul domeniu în care repartizarea bugetului se face având în vedere asiguratul și nu alte criterii care nu au nimic în comun cu obiectivele și principiile enumerate în Legea 95/2006 și alte acte normative din sfera sănătății.” se arată în scrisoarea Asociației Pacienților Alba. 

În final, membrii Asociației Pacienților Alba solicită Președintelui CNAS să facă publice criteriile care stau la baza fundamentării bugetelor alocate Caselor Județene la Capitolul CHELTUIELI și să răspundă întrebării dacă fundamentarea și ulterior GESTIONARE resurselor financiare din Sănătate respectă prevederile Art. 208, Capitolul I, TITLUL VIII din Legea 95/2006. 

Scrisoarea publică este semnată de Comitetul Director al Asociației de Pacienți Alba. Semnatarii pot fi contactați la email: apa@pacientialba.ro, telefon 0752 301 080, www.pacientialba.ro.

Sursa

0 Comments

No Comments This Article Has No Comments Yet

Sorry, either someone took all the comments and ran away or no one left any in the first place !

But You can be first to leave a comment !

Leave Your Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Banner

Facebook

Aboneaza-te aici

Banner

INFORMATII UTILE

Reclamatii

 

 

 

STIRILE ZILEI

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.   0

read more

Copii feriți de răceală cu leacuri băbești. Cât de eficiente sunt   0

read more
„Nu ieşi afară cu
părul ud că răceşti“. Mituri despre răceală

„Nu ieşi afară cu părul ud că răceşti“. Mituri despre răceală   0

read more
De ce se „păteză“ pielea. Terapii moderne care te ajută să scapi
de  hiperpigmentare

De ce se „păteză“ pielea. Terapii moderne care te ajută să scapi de  hiperpigmentare   0

read more
Gripa a mai ucis trei oameni. Bilanțul deceselor a ajuns la 23

Gripa a mai ucis trei oameni. Bilanțul deceselor a ajuns la 23   0

read more
Gestul care dă speranţă. Ce a convins-o pe o mamă să doneze organele fetiței ei

Gestul care dă speranţă. Ce a convins-o pe o mamă să doneze organele fetiței ei   0

read more
Spitalul din România evitat de pacienţi. Medic: Au fost depăşiţi de gravitatea problemei

Spitalul din România evitat de pacienţi. Medic: Au fost depăşiţi de gravitatea problemei   0

read more
La un pas de epidemia de gripă. E. Andronescu: Elevii să aibă un pachet de şerveţele umede

La un pas de epidemia de gripă. E. Andronescu: Elevii să aibă un pachet de şerveţele umede   0

read more
Fenomen grav, tratat cu superficialitate în România. Tot mai multe persoane sunt afectate

Fenomen grav, tratat cu superficialitate în România. Tot mai multe persoane sunt afectate   0

read more
Acuzații grave la adresa medicilor în cazul unei femei care a murit de gripă

Acuzații grave la adresa medicilor în cazul unei femei care a murit de gripă   0

read more
Gripa în România: 20 de morți. În ce condiții se declară epidemia?

Gripa în România: 20 de morți. În ce condiții se declară epidemia?   0

read more
Gripa a făcut a 19-a victimă. Spitalele şi şcolile au primit ordin să aplice măsuri drastice

Gripa a făcut a 19-a victimă. Spitalele şi şcolile au primit ordin să aplice măsuri drastice   0

read more
Un vietnamez a fost salvat de la moarte de un medic care i-a pompat cinci litri de bere în stomac

Un vietnamez a fost salvat de la moarte de un medic care i-a pompat cinci litri de bere în stomac   0

read more

no title   0

read more
Tinerețe fără bătrânețe. Om modern, boli moderne

Tinerețe fără bătrânețe. Om modern, boli moderne   0

read more
Opozanții vaccinării, pe lista neagră a OMS

Opozanții vaccinării, pe lista neagră a OMS   0

read more
14 decese cauzate de gripă. Ministrul Sănătăţii: „Rata de vaccinare este foarte mică”

14 decese cauzate de gripă. Ministrul Sănătăţii: „Rata de vaccinare este foarte mică”   0

read more
Ministrul Sănătăţii, după al 14-lea deces de gripă: „Suntem la un pas de epidemie”

Ministrul Sănătăţii, după al 14-lea deces de gripă: „Suntem la un pas de epidemie”   0

read more
Protest la Râmnicu Vâlcea, în cazul copilului de 1 an aflat în moarte cerebrală: Spitalul a șters medicamentația

Protest la Râmnicu Vâlcea, în cazul copilului de 1 an aflat în moarte cerebrală: Spitalul a șters medicamentația   0

read more
Ai încredere în
ce-ţi spune nasul! Inclusiv despre sănătatea ta

Ai încredere în ce-ţi spune nasul! Inclusiv despre sănătatea ta   0

read more
Moarte cerebrală din cauza meningitei. Mamă: „Medicii puteau să-mi salveze fata!”

Moarte cerebrală din cauza meningitei. Mamă: „Medicii puteau să-mi salveze fata!”   0

read more
Încă o persoană a murit din cauza virusului gripal. Numărul deceselor ajunge la 11

Încă o persoană a murit din cauza virusului gripal. Numărul deceselor ajunge la 11   0

read more
Malformaţii ale uterului de care trebuie să afle orice femeie

Malformaţii ale uterului de care trebuie să afle orice femeie   0

read more

Arhiva

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

ADT Healthcare offers free help and assistance to people suffering from drug and alcohol addiction. Contact: 0800 088 66 86

adt-logo
Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.