Norme Coca 2023 - 2024

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, a declarat joi la Bistriţa că principalele cauze pentru care medicii pleacă din România sunt lipsa de respect din partea pacienţilor dar şi salariile foarte mici.

Astărăstoae spune că medicii nu sunt respectaţi suficient în România şi că s-a creat în rândul opiniei publice ideea că orice se întâmplă în sistemul de sănătate din România este din cauza medicilor. “Asta este paradigma de la care plecăm. Orice caz, orice incident sau accident este malpraxis. Dacă nu ai pâine, trebuie să dai circ. Cum există o criză de ştiri la televiziuni, apare malpraxis-ul. Este primul motiv care determină medicii să plece din ţară, starea de nesiguranţă şi absenţa respectului. Relaţia dintre medic şi pacient se creează prin respect reciproc”, a declarat Astărăstoae în cadrul unei conferinţe de presă.

“La noi, relaţia dintre medic şi pacient este următoarea: pacientul priveşte medicul ca pe un posibil infractor şi medicul priveşte pacientul ca pe un posibil delator. Ipocrizia societăţii româneşti este că nu recunoaşte că sistemul de sănătate funcţionează datorită muncii medicilor, care au rămas în ţară şi nu au plecat”, mai spune acesta.

Vasile Astărăstoae spune că ar trebuie găsită o metodă legală prin care medicii să poată primi plăţi informale din partea pacienţilor, dar numai după actul medical.

„Noi am spus să se scoată la suprafaţă plăţile informale, se poate găsi o metodă. Cum scrie în Legea privind drepturile pacienţilor că pacientul, după ce s-a terminat actul medical, poate să dea unităţii medicale sau medicului curant, bunuri materiale. De ce nu se aplică şi care este raţionamentul organelor noastre? Se spune că pacientul poate să dea, dar medicul nu are dreptul să primească. Aceasta este raţiunea. Îl plăteşti prost, ceri de la el mult, după care ţii deasupra capului lui aceste plăţi informale, care este un onorariu care s-a plătit oricând sau oriunde în lume, dar care la noi este şpagă”, a declarat preşedintele Colegiului Medicilor din România.

“Eu nu spun că ordinul medical este format din cavaleri sau din ordin monahal. Sunt oameni şi oameni. Sunt oameni care au sentimente omeneşti iar scoaterea la lumină a plăţilor informale, după care să se plătească impozit, îţi permite să faci diferenţa între cei care sunt oameni şi cei care nu sunt oameni. Cei care nu sunt oameni nu au ce căuta în profesia medicală”, a mai spus acesta.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro