Norme Coca 2023 - 2024

Tot mai des umplem cosul de cuparaturi cu alimente care sunt orice, dar nu hrana. Frumos ambalate cele mai multe produse ne intind adevarate capcane. Pe rafrturile marilor magazine sunt mancaruri care nu sunt nici pe departe ceea ce ar trebui sa fie. Biscuiti cu ciocolata care nu au decat aroma de ciocolata, maioneza fara nicio urma de ou, prajituri cu fructe dar fara ..fructe, iar exemplele pot continua.

Zi de zi avem o lista cu alimente pe care le putem cumpara din orice magazin, mic sau mare, si care din punct de vedere al continutului si modului de preparare, raportat la eticheta, sunt alimente false. Fiecare dintre noi a consumat aceste alimente false si le are, probabil, in clipa asta pe unele dintre ele in frigider. Putini dintre noi stiu insa ca feliile de branza topita nu contine branza ci o simpla pasta ambalata in folii de plastic, formata din o serie de grasimi vegetale si emulgatori. Pus la vanzare ca un adevarat produs alimentar, aceasta nu contine decat zer, sare, enzime, ulei de rapita, fosfat de sodiu, fosfat de calciu, acid lactic, extract de drojdie, coloranti si alte minuni care nu au nici cea mai mica legatura cu branza facuta din laptele natural de vaca. La fel se intampla si cu sosul alb din sticle cunoscut ca maioneza. Acesta contine cel putin 65% ulei vegetal,apa, soia, si otet sintetic, sirop de fructoza de porumb, amidon de porumb modificat genetic, zahar, pudra de oua, sare, aroma naturala, faina de mustar, sorbat de potasiu, boia de ardei, condimente, usturoi uscat. Una peste alta o imitatie nereusita de maioneza.

In ultimii ani s-au descoperit peste 800 de produse ce contin astfel de ingrediente. De la suc de lamaie la ulei de masline si fructe de mare. Cum se produce aceasta frauda? Destul de simplu sustin specialistii. Se numeste diluarea ori substitutia unui ingredient despre care cumparatorul nu este avertizat in nici un fel, tocmai pentru a castiga cat mai multi bani.Potentialul economic enorm al produselor organice este cunsoscut si de departamentele de marketing care au creat adevarate tehnici de ambalare ale produselor, tehnici prin care sunt pacaliti consumatorii.

Insemnele inselatoare folosite pe ambalajele produselor, care ar trebui sa fie organice, includ: imaginea uni teren agricol sau a unei ferme, fructe sau legume supradimensionate, puternic colorate si stilizate in asa fel incat sa incante ochiul romanilor care se lasa efectiv inselati.

Ilona Rotaru
Ciprian Rusa

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro