Norme Coca 2023 - 2024

De la 1 februarie cardul devine obligatoriu, însă încă întâmpină rezistenţă din partea unor asiguraţi şi medici

Încă nu se ştie exact câte sunt activate, dar mulţi nu le au fie din cauza CNAS, fie a Poştei, fie din cauza propriei reticenţe 

Barbu (Protecţia Pacienţilor): Deşi apar unele dificultăţi, cardul este necesar pentru a se elimina fraudele anuale de 300 milioane euro din sistem

card de sanatateee

Deşi de la 1 februarie cardul de sănătate devine obligatoriu, acesta încă întâmpină rezistenţă din partea unor asiguraţi şi medici. În plus, nu toţi asiguraţii au deja cardul, fie că nu a fost tipărit sau distribuit, fie că sunt reticenţi în ceea ce îl priveşte.
Vasile Barbu, preşedinte al Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP), a explicat pentru Curierul Naţional că deşi ne confruntăm cu pro­bleme, cardul de sănătate este un proiect necesar, util prin care se pot elimina fraudele din sistem. „După cum spunea un fost şef al Casei Naţionale de Sănătate, fraudele din sistem se ridică anual la 300 milioane de euro, sumă care este realistă”, a spus acesta, adăugând că acest lucru reprezintă 9 procente din bugetul total alocat sănătăţii sau valoarea bugetului alocat în urmă cu doi ani pentru serviciile paraclinice.
Preşedintele ANPP ne-a mai spus că ar fi rezonabil ca cei care au primit cardul să primească servicii medicale doar în baza acestuia, iar cei care nu au card încă să dovedească faptul că este asigurat prin metodele utilizate şi până acum.
„Nu trebuie să devină o barieră pentru accesul la servicii me­di­cale. O parte din carduri nu au fost tipărite, altele sunt încă la Poşte, iar unele nu au ajuns la asiguraţi, fiind în cutiile poştale, la rude, la poştaş”, ne-a detaliat acesta.
Conform lui Vasile Barbu, un termen rezonabil pentru obligativitatea cardului ar fi 1 septembrie, astfel încât să existe timp pentru a fi puse la punct toate problemele care apar pe parcurs şi care nu au fost anticipate.
„Este necesară o perioadă de probă pentru a rezolva dificultăţile apărute pentru că proiectul cardului naţional de sănătate este necesar, dar trebuie abordat cum se cuvine pentru a nu fi compromis, aşa cum s-a întâmplat cu vaccinarea HPV”, a explicat preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.
Întrebat ce s-ar putea face cu asiguraţii care refuză cardul, Vasile Barbu ne-a spus că trebuie ţinut cont şi de ei dacă motivele lor sunt unele întemeiate şi au argumente de ordin teologic.
Acesta ne-a dat exemplul unor persoane care au spus că acest card de sănătate are un cip electronic prin care sunt controlaţi sau urmăriţi.
„Autorităţile trebuie să fie de acord să nu fie utilizat cardul de cei care au motive care ţin de credinţă”, a spus Vasile Barbu, adăugând însă că atât Biserica Ortodoxă, cât şi cea Catolică nu s-au opus proiectului.
„Mereu se găsesc persoane care se opun oricăror proiecte şi din acest motiv este nevoie de o informare corectă”, a completat preşedintele ANPP.
93 din 100 de asiguraţi au intrat în posesia cardului

Poşta Română a anunţat astăzi că cea mai importantă etapă a contractului de distribuire a cardurilor de sănătate încheiat între Compania Naţională Poşta Română şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) s-a finalizat cu succes. Astfel, 12,26 milioane de români şi-au primit documentul electronic care atestă calitatea de asigurat în sistemul public de sănătate din România. Acest lucru înseamnă că 93 din 100 de asiguraţi au intrat în po­sesia cardului, prin intermediul Poştei Române.

„Poşta Română, în urma unor eforturi considerabile ale reţelei operaţionale a companiei, a reuşit să se achite cu succes de sarcinile impuse prin contractul cu CNAS. O rată de retur de  7% pe distribuţia cardurilor de sănătate este una pe care orice operator privat şi-ar asuma-o fără ezitare. Iar asta, având în vedere rigorile impuse prin contract, ce ţin atât de modalitatea de predare a cardurilor, cât şi de zonele acoperite, în bună parte mediul rural greu accesibil”, a declarat Irina Purcaru, directorul Direcţiei Operaţiuni şi Relaţii Comerciale din Poşta Română.


reiner SCT Cyberjack

Cititorul ReinerSCT Cyberjack e ultimul avizat de CNAS dar cel mai repede livrat, in maxim 5 zile

SE OFERA 10 lei discount, indiferent de modelul comandat, pentru cei care comanda in urma campaniei amfms. Ei trebuie doar ca in emailul de comanda sa spuna “cod reducere AMFMS”. In pret este inclusa livrarea personala sau prin curier, in termen de 5 zile de la data confirmarii comenzii


Astfel, din cele 13,2 milioane de carduri trimise de CNAS spre distribuire, Poşta Română a predat în mâna asiguraţilor 93% din această cantitate. Persoanele care fie şi-au schimbat domiciliul şi nu au notificat acest lucru, fie nu s-au prezentat la unităţile Poştei Române pentru a-şi ridica documentul de asigurat pot să o facă, în continuare, aşa cum impun re­gulile CNAS.

„Atunci când ne-am înscris în cursa pentru câştigarea contractului cu CNAS am fost conştienţi de importanţa lui şi de obligaţia de a finaliza cu succes distribuirea cardurilor. Vreau să le mulţumesc tuturor angajaţilor din Poşta Română pentru efortul lor în a finaliza cu rezultate excelente prima şi cea mai importantă etapă a acestui proiect strategic. Acum, vom face o analiză atentă a modului în care s-a derulat distribuţia pe judeţe şi vrem să-i asigurăm pe cei care ne-au reclamat situaţii punctuale că nemulţumirile lor au ajuns la noi şi că nu vor rămâne nerezolvate. Facem un efort permanent să ne modernizăm serviciile, simultan cu îmbunătăţirea condiţiilor de muncă pentru angajaţi”, a declarat Alexandru Petrescu, Director General Poşta Română.

Bucureştiul deţine primul loc la numărul de carduri distribuite

Situaţia pe judeţe arată că Bucureştiul deţine primul loc la numărul de carduri distribuite, respectiv 1,22 milioane de trimiteri, urmat de Prahova, cu peste 511.000 de trimiteri, şi de Timiş, cu peste 438.000 de trimiteri ajunse la destinaţie. Rata de retur pe cele trei judeţe, respectiv diferenţa dintre cardurile emise de CNAS conform contractului şi cardurile returnate Caselor Judeţene de Sănătate aferente, este de 12,6%, 3,5%, respectiv 10,12%.

La polul opus, judeţele cu cei mai puţini asiguraţi pentru care s-au emis carduri de sănătate sunt: Ialomiţa (79.900 de carduri emise şi o rată de retur de 8%), Ilfov (101.082 carduri emise, la un retur de 9,12%) şi Covasna (150.683 de carduri emise, la un retur de 6,6%). Judeţele în care s-au înregistrat cele mai mici rate de retur sunt: Harghita (2,6%), Sălaj (3%), Prahova (3,5%), Vâlcea (3,6%) şi Olt (3,7%).

Poşta Română a câştigat prin licitaţie, în vara anului trecut, contractul de distribuţie a cardurilor de sănătate la nivel naţional. Acordul-cadru dintre operatorul naţional de servicii poştale şi CNAS a fost semnat la 5 septembrie 2014, iar primele carduri au ajuns la asiguraţi în 19 septembrie. Valoarea totală a contractului este de 37,5 milioane de lei şi are o durată de patru ani. Volumul total ce urmează a fi livrat, la nivel naţional, pe durata celor patru ani, este estimat la aproximativ 13,6 milioane de carduri, din care 12,26 milioane au fost deja livrate.

Ieri, un medic de familie a transmis un e-mail pe adresa redacţiei în care preciza că ar fi primit din partea Casei de Asigurări o adresă pe căsuţa electronică în care i se cerea să transmită numărul de carduri activate şi dacă a fost sau nu achiziţionat cititorul de card.

Legat de acest aspect, Vasile Barbu a spus că este abuziv, întrucât CNAS deţine prin intermediul Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI) rapoarte specializate privind cardurile şi că nu face decât să pună presiune pe medicii de familie care nu vor să distribuie cardurile rămase.

 

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro