Nicolae Banicioiu: Cuvantul spaga trebuie sa ne iasa din minte. E de fapt un set de tarife bine reglementatPrevious Article
Cum ataca virusul gripal?Next Article

BATAIE DE JOC. Medicamente mai scumpe si retete inutilizabile

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
BATAIE DE JOC. Medicamente mai scumpe si retete inutilizabile
Related Articles

Pacienţii cu afecţiuni cronice care s-au prezentat zilele acestea pentru a-şi ridica medicamentele prescrise de medici în a doua parte a lunii trecute au avut surprize neplăcute: reţetele lor au devenit inutilizabile, întrucât de la 1 octombrie a intrat în vigoare o nouă hotărâre de Guvern, HG 741/2015, care a modificat listele şi condiţiile de acordare a medicamentelor cu sau fără contribuţie personală (compensate sau gratuit).  Zeci de medicamente au fost delistate, nu mai sunt compensate deloc, iar peste o sută de medicamente care erau compensate 90 sau 50% sunt compensate doar 20%. Este vorba despre medicamente prescrise frecvent, destinate tratării bolilor cardiovasculare sau respiratorii.

Hotărârea de guvern, care a intrat în vigoare la 1 octombrie, prevede că 17 tipuri de medicamente (17 denumiri comune internaţionale – DCI, ce corespund unor zeci de denumiri comerciale, de raft), ce nu se mai regăsesc în ghidurile naţionale şi internaţionale de practică terapeutică, sunt retrase din lista care cuprinde DCI-urile „corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, precum şi acelea care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate”.

Astfel, medicamentele Rimonabantum, Efalizumbantum, Alemtuzumab, combinaţiile rosiglitazonum+glimepiridium, Rosiglitazonum, Drotrecogium alfa, Daclizumabum, Sibutraminum au fost retrase în urma deciziei Comisiei Europene de suspendare a autorizaţiei de punere pe piaţă. Bifonazolum, Natrii fluoridum, Dexpanthenolum, Benzoylis Peroxidum, Clemastinum au fost delistate, deoarece reprezintă medicamente care se eliberează fără prescripţie medicală în Nomenclatorul Medicamentelor de uz uman. Natrii iodidum a fost retras datorită utilizării sale exclusiv în scop diagnostic. Actul normativ prevede şi faptul că Glucosaminum şi Ginkgo Biloba nu mai fac parte din lista medicamentelor compensate în urma evaluării efectuate de Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale.

„Începând cu data de 1.10.2015, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, cele 17 DCI-uri  nu vor mai putea fi prescrise de către medici și nu vor mai putea fi eliberate de furnizorii de medicamente, indiferent de data la care a fost completată de către medic prescripția medicală electronică ce conține cel puțin unul din cele 17 DCI-uri”, se precizează într-o adresă semnată de Vasile Ciurchea, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), emisă la 1 octombrie.

Prin urmare, prescripțiile medicale ce conțin una dintre cele 17 DCI-uri trebuia să fie eliberate doar până la 1 octombrie, acum, pacientul fiind nevoit să achite integral contravaloarea medicamentului.

Cum nimeni din CNAS (care doar le ia banii) nu s-a obosit să-i avertizeze pe pacienţi, aceştia s-au trezit în farmacie că nu îşi pot ridica medicamentele sau că, dacă le vor, trebuie să le achite integral. „Am avut pe 1 octombrie o pacientă care avea reţetă emisă în 30 septembrie. Oricât m-am chinuit softul nu a acceptat eliberarea medicamentelor, dar bolnava a plecat supărată tot pe mine, că nu vreau să-i dau sau că vreau să-i iau eu banii”, ne-a explicat un farmacist braşovean.

CNAS şi-a redus contribuţia de la 90% la 20%!

O altă adusă de HG 741/2015 este introducerea în Lista de medicamente compensate și gratuite a unei noi subliste, sublista D cu denumirea „DCI-uri corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asigurații în tratamentul ambulatoriu în regim de compensare 20% din prețul de referință”. Este vorba despre Ranitidinum, Famotidinum, Nizatidinum, Sucralfatum, Mebeverinum, Trimebutinum, Domeperidonum, Acid omega-3-esteri etilici 90, Trimetazidinum, Nicergolinum, Vincaminum, Diosminum, Aciclovirum, Calcitoninum, Piroxicamum, Nimesulidum, Acidum ibandronicum, Stronium Ranelatum, Clonazepamum, Piracetamum, Erdosteinum. Guvernul apreciază că în acest mod va fi creată posibilitatea identificării de fonduri, precum şi negocierea şi încheierea contractelor cost-volum pentru noi medicamente care au primit decizii de intrare condiţionată în listă. Medicamentele corespunzătoare celor 21 de DCI-uri pot fi acordate în regim de compensare 100% (gratuit) din prețul de referință pentru categoriile de asigurați menționate în sublista C secțiunea C3, indiferent de indicația pentru care sunt prevăzute în această sublistă.

Pe lângă faptul că sunt mai scumpe, nici acestea nu pot fi eliberate de farmacişti bolnavilor, dacă se află pe reţete emise până în 30 septembrie.  „La o rețetă prescrisă pe lista B – 50% din preţul de referinţă sau chiar A – 90% din preţul de referinţă,  sistemul informatic nu poate transfera medicamente pe altă listă. Medicamentele nu se pot elibera, cetățeanul nu beneficiază de medicamente, deși e un drept al lui înscris în lege”, ne-a spus președintele Colegiului Farmaciștilor Braşov, farm. pr. Maria Botezatu.

„Harababură totală!”

În schimb, reprezentanții CNAS susţin că farmaciile trebuie să-și updateze softurile.

„Reţetele prescrise înainte de data de 1 octombrie sunt valabile. Farmaciile trebuie să îşi updateze softul conform noilor liste  pentru a permite eliberarea conform reglementărilor actuale. Nu este necesară o noua prescripţie medicală, eliberarea din farmacie a medicamentelor prescrise înainte de 1 octombrie se va face în conformitate cu noua listă de compensare”, este răspunsul oferit de Mihaela Tănase, purtător de cuvânt al CNAS la solicitarea Revistei MedFarm.

Farmaciştii spun însă că şi-au actualizat softurile şi că în primele două zile ale lunii s-au trezit că nu le sunt primite spre decontare la Casa de Asigurări reţetele eliberate împuterniciţilor, pe bază de buletin de identitate şi, ulterior, nici dacă aceştia aveau cardul lor naţional de sănătate. „La un moment dat, nu ne accepta sistemul informatic nici reţetele eliberate pentru cei care au între 14 şi 18 ani, pentru că nu erau validate cu cardul, deşi aceştia nu au card! E o harababură totală, am muncit de două ori să încărcăm în sistem reţetele respinse, riscăm să rămânem cu ele nedecontate, să le plătim din buzunar, pacienţii se uită urât la noi sau chiar urlă, pe la Casă lumea dă din umeri şi din colţ în colţ, îţi vine să închizi tot şi să-ţi iei câmpii!”, ne-a mai spus şefa farmaciştilor braşoveni.

 

Cele 21 de DCI-uri cuprinse în sublista D (decontare de 20%) sunt:

-Ranitidinum – mutat din sublista A (90%)

-Famotidinum – mutat din sublista A (90%)

-Nizatidinum – mutat din sublista A (90%)

-Sucralfatum-mutat din sublista B (50%)

-Mebeverinum-mutat din sublista A (90%)

-Trimebutinum-mutat din sublista A (90%)

-Domperidonum-mutat din sublista A (90%)

-Acid omega-3-esteri etilici 90**- mutat din sublista B (50%)

-Trimetazidinum -mutat din sublista A (90%)

-Nicergolinum-mutat din sublista B (50%)

-Vincaminum-mutat din sublista B (50%)

-Diosminum (combinații) – mutat din sublista B (50%)

-Aciclovirum-mutat din sublista A (90%)

-Calcitoninum (somon) – mutat din sublista B (50%) și sublista C (100%) secțiunea C2 cod program P7

-Piroxicamum – mutat din sublista B (50%)

-Nimesulidum – mutat din sublista B (50%)

-Acidum ibandronicum (concentrațiile 3 mg și 150 mg) – mutat din sublista B și sublista C secțiunea C2 cod program P7

-Strontium Ranelatum – mutat din sublista B (50%) și sublista C (100%) secțiunea C2 cod program P7

-Clonazepamum – mutat din sublista B (50%) și sublista C (100%) secțiunea C1

-Piracetamum – mutat din sublista C (100%) secțiunea C3

-Erdosteinum -mutat din sublista B (50%)

„Începând cu data de 1.10.2015, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, cele 21 DCI-uri vor putea fi prescrise de medici doar pe sublista D și vor putea fi eliberate de furnizorii de medicamente doar în condițiile reglementate de HG nr 741/2015 (…) și ale Ordinului MS/CNAS nr 388/186/2015 cu modificările și completările ulterioare, numai dacă în câmpurile «lista» și «% compensare» din componenta prescriere sunt notate: sublista D și % compensare aferent categoriei de asigurat, respectiv 20% sau 100%”, se precizează într-o adresă a CNAS.

O singură modificare benefică

Singurul lucru bun din HG HG 741/2015 este că pensionarii ale căror venituri provenite numai din pensii sunt de până la 700 de lei pe lună beneficiază de majorarea cu 10% a plafonului preţului de referinţă pe prescripţie a medicamentelor compensate. Concret, pensionarilor care obţin aceste venituri le vor fi acordate prescripţii compensate în proporţie de 90%, a căror contravaloare la nivelul preţului de referinţă/prescripţie este de până la 330 de lei pe lună. De precizat că anterior acestei modificări, plafonul preţului de referinţă/prescripţie era de 300 de lei lunar.

Sursa

0 Comments

No Comments This Article Has No Comments Yet

Sorry, either someone took all the comments and ran away or no one left any in the first place !

But You can be first to leave a comment !

Leave Your Comment

<

*

Pregatirea cabinetelor pentru COVID 19

 

OMS România: Material – personalul medical.  Descarca documentul

OMS România: Materiale informative pentru locul de muncă:  Descarca documentele

Ministerul Sănătății: Măsuri  recomandate pentru populație (12 martie) – link

 

 

 

Video confecționare mască și vizor de protecție

Facebook

Aboneaza-te aici

Banner

INFORMATII UTILE

Reclamatii

 

 

 

STIRILE ZILEI

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.   0

read more
Regeneron a solicitat aprobarea în SUA a tratamentului său cu anticorpi monoclonali pentru COVID-19, cu scop preventiv

Regeneron a solicitat aprobarea în SUA a tratamentului său cu anticorpi monoclonali pentru COVID-19, cu scop preventiv   0

read more
Raed Arafat: În România avem aproape 4.000 de paturi ATI, din care 1.532 pentru COVID. Azi am pierdut opt paturi

Raed Arafat: În România avem aproape 4.000 de paturi ATI, din care 1.532 pentru COVID. Azi am pierdut opt paturi   0

read more
DSU: Reprezentantul firmei distribuitoare a ventilatoarelor a refuzat intrarea în unitate

DSU: Reprezentantul firmei distribuitoare a ventilatoarelor a refuzat intrarea în unitate   0

read more
Trei pacienți au murit în unitatea mobilă ATI de la Spitalul Victor Babeș din cauza unei defecțiuni la instalația de oxigen

Trei pacienți au murit în unitatea mobilă ATI de la Spitalul Victor Babeș din cauza unei defecțiuni la instalația de oxigen   0

read more
Peste 62.800 de români au fost vaccinați în ultimele 24 de ore. S-au raportat 93 reacții adverse

Peste 62.800 de români au fost vaccinați în ultimele 24 de ore. S-au raportat 93 reacții adverse   0

read more
Tratamentul AstraZeneca împotriva diabetului nu este eficient pentru tratarea bolnavilor cu forme grave de COVID

Tratamentul AstraZeneca împotriva diabetului nu este eficient pentru tratarea bolnavilor cu forme grave de COVID   0

read more
Italia măreşte perioada dintre doze la vaccinurile Pfizer şi Moderna, de la 21 la 42 de zile

Italia măreşte perioada dintre doze la vaccinurile Pfizer şi Moderna, de la 21 la 42 de zile   0

read more
Tratamentul AstraZeneca împotriva diabetului nu este eficient pentru a trata pacienţii cu forme grave de COVID

Tratamentul AstraZeneca împotriva diabetului nu este eficient pentru a trata pacienţii cu forme grave de COVID   0

read more
Rată de infectare de 18% în ultimele 24 de ore. La terapie intensivă sunt 1.529 de pacienți

Rată de infectare de 18% în ultimele 24 de ore. La terapie intensivă sunt 1.529 de pacienți   0

read more
Conform unui studiu, Marea Britanie atinge imunitatea de grup. Mircea Iliescu, genetician: „Nu înseamnă că ajungem la zero cazuri”

Conform unui studiu, Marea Britanie atinge imunitatea de grup. Mircea Iliescu, genetician: „Nu înseamnă că ajungem la zero cazuri”   0

read more
Marea Britanie ar atinge imunitatea de grup, conform unui studiu. Genetician: „Nu înseamnă că ajungem la zero cazuri”

Marea Britanie ar atinge imunitatea de grup, conform unui studiu. Genetician: „Nu înseamnă că ajungem la zero cazuri”   0

read more
Combinaţia de anticorpi a Regeneron reduce riscul îmbolnăvirii cu COVID-19 cu 81%

Combinaţia de anticorpi a Regeneron reduce riscul îmbolnăvirii cu COVID-19 cu 81%   0

read more
La cât timp se face rapelul dacă ne-am infectat între doze? Valeriu Gheorghiță: Vaccinarea previne formele severe

La cât timp se face rapelul dacă ne-am infectat între doze? Valeriu Gheorghiță: Vaccinarea previne formele severe   0

read more
Valeriu Gheorghiţă: „Din toamnă ar putea începe vaccinarea anti-COVID a copiilor între 12 şi 15 ani”

Valeriu Gheorghiţă: „Din toamnă ar putea începe vaccinarea anti-COVID a copiilor între 12 şi 15 ani”   0

read more
Valeriu Gheorgiţă spune că de săptămâna viitoare România va ajunge la 80.000 de vaccinări pe zi

Valeriu Gheorgiţă spune că de săptămâna viitoare România va ajunge la 80.000 de vaccinări pe zi   0

read more
VIDEO. DSU prezintă imagini din Unitatea de Primiri Urgențe din Brașov: Din păcate, aceasta este realitatea

VIDEO. DSU prezintă imagini din Unitatea de Primiri Urgențe din Brașov: Din păcate, aceasta este realitatea   0

read more
Aproape 57.000 de români au fost vaccinați în ultimele 24 de ore. S-au raportat 73 de reacții adverse

Aproape 57.000 de români au fost vaccinați în ultimele 24 de ore. S-au raportat 73 de reacții adverse   0

read more
Vlad Voiculescu susține că nu este de vină pentru scandalul de la Foișor. Cîțu: Fiecare pacient are legatură cu Ministerul Sănătății

Vlad Voiculescu susține că nu este de vină pentru scandalul de la Foișor. Cîțu: Fiecare pacient are legatură cu Ministerul Sănătății   0

read more
Rafila, despre obiectivul lui Cîțu: 1 august este o dată bună pentru vacanțe, nu pentru atingerea țintei de 10 milioane de vaccinați

Rafila, despre obiectivul lui Cîțu: 1 august este o dată bună pentru vacanțe, nu pentru atingerea țintei de 10 milioane de vaccinați   0

read more
Numărul de cazuri de Parkinson a explodat. Neurologii se aşteaptă la izbucnirea unei epidemii. Ce substanţă comună este de vină

Numărul de cazuri de Parkinson a explodat. Neurologii se aşteaptă la izbucnirea unei epidemii. Ce substanţă comună este de vină   0

read more
Varianta sud-africană a coronavirusului poate anula protecţia vaccinului Pfizer STUDIU

Varianta sud-africană a coronavirusului poate anula protecţia vaccinului Pfizer STUDIU   0

read more
Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta”: Eu cred că sunt de patru ori mai multe cazuri noi de COVID decât cele raportate

Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta”: Eu cred că sunt de patru ori mai multe cazuri noi de COVID decât cele raportate   0

read more

Arhiva

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.