Norme Coca 2023 - 2024

Sa inghiti o baterie cu litiu nu este deloc recomandat. Pentru ca acest element chimic est toxic pentru corpul uman, o echipa de cercetatori de la Universitatea Carnegie Mellon a prezentat recent un prototip de baterie biodegradabila ce poate furniza energie medicamentelor inteligente pe care pacientul le inghite ca pe niste capsule. Studiul lor a fost publicat in revista stiintifica americana "Proceedings of the National Academy of Sciences".

Bateria creata de echipa profesorului Christopher Bettinger functioneaza ca si bateriile obisnuite tot pe principiul unei reactii chimice dintre un pol pozitiv si unul negativ. Diferenta este ca ea utilizeaza doua substante pe care corpul le poate absorbi: melanina extrasa plecand de la cerneala de sepie si un oxid de mangan. "In locul electrolitilor fabricati din litiu si din materiale toxice, am ales componente simple si de origine biologica", a declarat profesorul Christopher Bettinger.

Degradata de stomac
Aceasta baterie "bio" produce putina energie, dar suficienta pentru medicamentele care trebuie administrate in doze la intervale regulate. Ea evita mai ales implantarea unei baterii invazive care in general trebuie extrasa printr-o interventie chirurgicala dupa terminarea tratamentului.

Cele mai multe solutiile existente pana acum se bazeaza pe o injectie subcutanata. Dar avantajul acestui prototip este ca el este digerat in mod simplu de sucurile din stomac. Noile baterii ar putea usura de asemenea implantarea de detectori si de stimulatoare cardiace.
Conceptul cercetatorilor americani ar putea fi adaptat si la "bioelectronica", de exemplu pentru Google Glass redusi la simple lentile de contact.

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro