Norme Coca 2023 - 2024

Vor să transforme reziduurile alimentare precum cojile de fructe şi legume în sucuri probiotice. Este ideea cercetătorilor de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca. Băuturile "smart", cum le numesc aceştia, ar avea efecte benefice asupra sănătăţii intestinale.

Specialiştii în inginerie alimentară din Cluj-Napoca vor produce, în laborator, băuturi din coji de fructe şi legume precum mere, struguri, morcovi, sfeclă sau cătină. Potrivit cercetătorilor, cojile, care sunt aruncate de producătorii de sucuri, conţin vitamine, acizi graşi şi omega 6. Cu o condiţie însă: sa nu provină de la fructe şi legume tratate cu pesticide.

Specialiştii vor să adauge în băutura lor şi bacterii probiotice. Sucurile vor fi testate pe subiecţi umani la Institutul Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie din Cluj-Napoca, instituţie parteneră în acest proiect. Proiectul costă 2,5 milioane de lei şi va fi finanţat de Ministerului Educaţiei şi de o firmă care deja a anunţat că ar vrea să producă băuturile probiotice.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro