Cercetători din SUA au pus la punct o nouă metodă de imprimare 3D poate produce țesuturi osoase, musculare și cartilagii suficient de mari pentru a fi folosite în medicina umană și care, deocamdată, s-au dovedit viabile atunci când sunt grefate pe animale.
„A fost o provocare să producem țesuturi compatibile pentru grefe umane cu o imprimantă 3D pentru că țesuturile mai mari necesită nutriție adițională”, a explicat, pentru Reuters, Anthony Atala de la Școala de Medicină Wake Forest, din Winston-Salem, Carolina de Nord. Echipa coordonată de el a reușit să dezvolte așa-numitul "sistem de printare de țesuturi și organe integrate", sau, pe scurt, ITOP.
În cadrul acestui sistem de imprimare se obțin țesuturi dotate cu rețele de mici canale care permit hrănirea respectivului țesut după ce acesta este grefat unui animal, în cadrul studiilor preliminare de laborator. Cercetătorii au reușit să producă trei tipuri de țesuturi: osos, muscular și cartilaginos și le-au grefat cu succes pe șoareci. La cinci luni după grefare, țesutul osos printat arată la fel ca și cel natural, fiind bine vascularizat și fără să prezinte zone de celule moarte sau nefuncționale, conform unui material publicat de echipa coordonată de Anthony Atala în revista Nature Biotechnology.
Implanturile de cartilagii se prezintă, de asemenea, normal sub microscop, fiind vascularizate în regiunile exterioare și fără circulație sangvină în regiunile interioare, la fel ca și cartilagiile naturale.
Celulele din regiunile nevascularizate sunt viabile, ceea ce demonstrează că și grefele cu astfel de țesuturi au fost bine primite de organism, dispunând de nutriție adecvată. Rezultatele privind grefele de țesut muscular au fost de asemenea impresionante. Nu numai că țesutul grefat arăta la fel ca țesutul muscular normal după doar două săptămâni de la implant, dar a preluat cu succes și funcțiile acestuia. „De multe ori este frustrant pentru medici ca pacienții lor să primească proteze metalice sau din plastic în cadrul unor intervenții chirugicale, deși este evident că o mai bună soluție ar fi o grefă din propriul țesut al pacientului. Rezultatele acestui studiu ne apropie și mai mult de realitatea utilizării dispozitivelor de imprimare 3D pentru a vindeca deficiențele unui pacient folosind propriile sale țesuturi", a comentat Anthony Atala, adăugând că echipa sa derulează și un program similar dedicat realizării de organe cu acest tip de imprimante.