Norme Coca 2023 - 2024

Agenţia Europeană a Medicamentului recomandă retragerea autorizaţiei de comericalizare în ţările UE a spray-urilor bucofaringiene, care conţin fusangină (bioparox, denumirea comercială, în ţara noastră), deoarece provoacă reacţii alergice grave, existând şi suspiciunea că măreşte rezistenţa la antibiotice.

„Comitetul pentru evaluarea riscurilor în materie de farmacovigilență (Pharmacovigilance risk Assessment Committee - PRAC) al Agenției Europene a Medicamentului (EMA) recomandă retragerea autorizației de punere pe piață pentru medicamentele care conțin fusafungină, astfel încât medicamentele respective să nu mai poată fi comercializate în UE”, precizează într-un comunicat de presă Agenţia Naţională a Medicamentului.

Revaluările efectuate de PRAC au condus la concluzia că beneficiile fusafunginei nu depășesc riscurile, în special riscul de apariție a unor reacții alergice grave.

Reacţii alergice
Fusafungina este un medicament antibacterian și antiinflamator administrat ca spray bucofaringian pentru tratarea infecțiilor de căi respiratorii superioare, precum rinofaringita (guturai).
Majoritatea reacțiilor alergice grave au apărut la scurt timp după utilizarea medicamentului și au implicat bronhospasm (contracții excesive și prelungite ale musculaturii respiratorii care determină dificultăți de respirație).

Încomunicatul EMA, transmis de ANM, se mai spune că o altă preocupare a PRAC a fost potențialul fusafunginei de promovare a rezistenței la antibiotice (capacitatea bacteriilor de a se dezvolta în prezența unui antibiotic care, în mod normal, ar determina distrugerea sau limitarea proliferării acestora). Deşi dovezile sunt insuficiente pentru a trage o concluzie cu privire la riscul de producere a rezistenței, acesta nu poate fi exclus.

„Nu s-au finalizat evalurile. Aceasta este prima etapă de evaluare a raportului beneficii-riscuri. Se va continua la alt nivel, după care Agenţia Europeană a Medicamentului va emite un comunicat cu concluziile finale”, spune farmacist Anca Crupariu, purtătorul de cuvânt al Agenţiei Naţionale a Medicamentului.

Pacienților care doresc clarificări li se recomandă să discute cu medicul sau cu farmacistul.  Fusafungina este  utilizat sub forma de spray administrat pe cale orală sau nazală pentru tratamentul următoarelor infecții ale căilor respiratorii superioare: sinuzită (infecția sinusurilor), rinită (nas înfundat și scurgeri), rinofaringită, amigdalită (inflamarea amigdalelor determinată de prezența unei infecții) și laringită (inflamația laringelui).

În Uniunea Europeană, medicamentele care conțin fusafungină se găsesc pe piață de peste 50 de ani, fiind autorizate prin procedură națională. În prezent, acestea sunt disponibile sub diferite denumiri comerciale (Bioparox, Locabiotal și Locabiosol) în următoarele state: Austria, Belgia, Cipru, Republica Cehă, Estonia, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Portugalia, România, Slovacia și Spania.

 

Sursa

 

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro