Disfunctiile sexuale pot fi un veritabil indicator al sanatatii. De foarte multe ori, ele reprezinta varful aisbergului unor afectiuni serioasePrevious Article
Ciurchea: Perioada de testare a cardului de sanatate va incepe de pe 25 noiembrieNext Article

Asociatia Medicilor de Familie Mures

Something went wrong with the connection!

Boala Parkinson nu este o boala

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
Boala Parkinson nu este o boala
Related Articles

Interviu cu prof. dr. Amos Korczyn

 

Prof. dr. Amos Korczyn susţine nevoia schimbării definiţiei bolii Parkinson şi a perspectivei de cercetare, astfel încât să fie posibilă dezvoltarea de medicamente care să modifice evoluţia afecţiunii neurodegenerative. El consideră că cei care fac cercetare în domeniu nu-şi mai pot permite să ignore faptul că aceleaşi manifestări clinice pot fi rezultatul unor mecanisme etiopatogenice diferite. Expert în demenţe şi boli neurodegenerative, prof. dr. Amos Korczyn  este autorul a peste 600 de articole publicate în jurnale ştiinţifice, membru al boardului editorial pentru 15 reviste internaţionale şi organizatorul mai multor conferinţe, în special în domeniul demenţei, bolii Parkinson şi neurodegenerării.

 

 

   – Ar trebui să redefinim boala Parkinson? De ce?
  – Cred că definiţia pe care o avem în prezent este pragmatică, practică, ajută în diagnosticul pacienţilor. Medicamentele de care dispunem acum sunt bune, dar toate ajută doar la tratamentul simptomatic. Şi nu avem medicamente care să modifice boala. Niciuna dintre substanţele pe care le folosim nu schimbă cursul bolii. Definiţia bolii ar trebui să includă, de asemenea, patogeneza bolii. Dacă am şti patogeneza bolii, ar fi mai uşor pentru noi să găsim tratamente care să reducă rata de declin, să fie neuroprotectoare. Ca să găsim medicamente neuroprotectoare, trebuie să aflăm care sunt mecanismele care stau la baza neurodegenerării şi a declinului. Şi, în perspectiva mea, există mai multe astfel de mecanisme, nu unul singur. Poate că fiecare pacient are un mecanism diferit.

 

   – Asta explică şi afirmaţia dvs. că „boala Parkinson nu este o boală“?
   – Da, ceea ce vedem la pacienţii care vin cu boala Parkinson sunt manifestările clinice, rezultatul unor schimbări patologice în creier. Dar sunt multe etiologii posibile pentru aceste schimbări patologice, iar definirea bolii depinde de patogeneză, nu de rezultatul final.

 

   – Riscăm ceva dacă o tratăm ca pe o singură boală?
   – Teoretic, nu, numai că tratamentele de care dispunem acum sunt doar simptomatice. Şi pentru că o abordăm ca pe o singură boală, nu putem merge mai departe, adică să găsim medicamente care modifică evoluţia bolii.

Markeri intermediari

   – Aţi vorbit despre rolul markerilor în înţelegerea bolii Parkinson. Cum ne pot ajuta, mai exact?
   – Ne pot arăta ce pacienţi au stres oxidativ, iar ei ar trebui trataţi cu medicamente antioxidante; la fel, ce pacienţi suferă din cauza inflamaţiei – şi ei trebuie trataţi corespunzător. Şi aşa mai departe. Vorbim de patru, cinci, poate zece mecanisme diferite, care duc la acelaşi rezultat, dar fiecare dintre ele va trebui tratat într-un mod diferit, pentru a încetini evoluţia bolii. Chiar dacă tratamentul simptomatic va rămâne acelaşi pentru toată lumea.

 

   – Ce tip de markeri ar trebui să fie ţinta intervenţiei în boala Parkinson?
   – Avem markerii inflamaţiei, ai stresului oxidativ, ai unui defect în metabolismul proteic şi aşa mai departe. Sunt multe opţiuni diferite. Vorbim de markeri intermediari. Cauzele sunt diferite (genetice, de mediu). Aceştia sunt markerii iniţiali. Markerii finali sunt ceea ce se întâmplă cu creierul în termeni de degenerare. Markerii intermediari sunt schimbările metabolice care duc de la cauza originală până la rezultatul final. Aceştia trebuie să fie ţinta intervenţiei terapeutice.

 

   – Mai putem vorbi în acest context de un concept unitar al neurodegenerării?
   – Neurodegenerarea este ca îmbătrânirea. Sunt multe cauze care duc la îmbătrânire, care se manifestă în diferite proporţii. Unii au gene care îi protejează, alţii sunt implicaţi în anumite activităţi şi pot fi expuşi unor factori care vor accelera sau încetini neurodegenerarea. Trebuie să identificăm aceşti factori.

Medicină personalizată în neurodegenerare

   – Ce speranţe avem pentru crearea unor medicamente ce pot modifica evoluţia bolii?
   – Dacă teoria aceasta e corectă, avem speranţe foarte mari. Dar trebuie să studiem aceste lucruri în maniera corectă. Trebuie să identificăm ce pacienţi au ce tip de mecanisme patogenice şi să încercăm să abordăm fiecare din aceste mecanisme într-o manieră specifică.

 

   – Şi despre boala Alzheimer s-a crezut, în mod tradiţional, că este o afecţiune omogenă. Mai este o afirmaţie corectă?
   – Nu tocmai. Boala Alzheimer este mai complexă, dar foarte similară din acest punct de vedere cu boala Parkinson. Şi acelaşi lucru este valabil şi pentru alte afecţiuni neurodegenerative, cum ar fi scleroza laterală amiotrofică. Este la fel ca în boala Parkinson, sunt multe gene care contribuie fie pozitiv, fie negativ, la expresia bolii, dar sunt şi mulţi factori de mediu care pot influenţa evoluţia. Şi, din moment ce nu putem controla individual aşa de mulţi factori, nu ne rămâne decât să ne concentrăm pe următorul pas: schimbările metabolice intermediare.

Stresul favorizează demenţa post-AVC

   – Anul trecut aţi publicat un studiu privind relaţia dintre stres, nivelul serotoninei şi demenţa post-AVC. Despre ce a fost vorba?
   – Studiul a fost făcut pe pacienţi care au suferit un AVC, i-am monitorizat, ştiind că mulţi dintre ei urmau să dezvolte fie AVC recurent, fie declin cognitiv, fie depresie. Ne-am concentrat studiul pe schimbările cognitive. Ne-au interesat cei care au dezvoltat în cele din urmă demenţă, dar i-am urmărit în stadiile iniţiale, când cogniţia lor a început să se degradeze într-o anumită măsură. Voiam să vedem cine sunt cei care dezvoltă declin cognitiv, să îi comparăm cu ceilalţi. Una dintre descoperirile noastre a fost că pacienţii care s-au confruntat cu stres în perioada post-AVC au fost mai predispuşi la deteriorare cognitivă.

 

   – Cum ar putea fi traduse rezultatele acestui studiu într-un tratament antidemenţă pentru pacienţii cu AVC?
   – Despre asta vă voi povesti la anul sau peste doi ani. Nu avem încă răspunsurile, încă investigăm. Dar sperăm să putem exploata această cercetare într-o strategie terapeutică.

 

   – Una dintre controversele actuale este faptul că scleroza multiplă poate fi considerată fie o boală inflamatorie, fie o afecţiune neurode­ge­nerativă. Care este perspectiva dumneavoastră asupra acestui subiect?
   – Aşa este, există o componentă inflamatorie, dar, în cele din urmă, inflamaţia cauzează neurodegenerare. Deci creierul se schimbă, degenerează. Ceea ce vezi iniţial la IRM este rezultatul unui proces inflamator. Acesta duce în timp la neurodegenerare.

 

   – Ştim ce a venit mai întâi, oul sau găina?
   – Ştim. Desigur că oul. Dacă crezi în evoluţie, atunci există o mutaţie care a dus la crearea acestei specii noi. Dacă există o mutaţie la un anumit organism, iar următorul animal va fi o găină, atunci sigur că mai întâi a fost oul. Oul fusese depus de un alt animal, care era similar, dar nu identic. După mutaţie, a devenit oul găinii. În acest caz, este la fel. Inflamaţia este prima parte, ştim cum se întâmplă, ştim cum celulele imune, de tip T, determină inflamaţia creierului, ducând apoi la neurodegenerare.

 

0 Comments

No Comments This Article Has No Comments Yet

Sorry, either someone took all the comments and ran away or no one left any in the first place !

But You can be first to leave a comment !

Leave Your Comment

<

*

Pregatirea cabinetelor pentru COVID 19

 

OMS România: Material – personalul medical.  Descarca documentul

OMS România: Materiale informative pentru locul de muncă:  Descarca documentele

Ministerul Sănătății: Măsuri  recomandate pentru populație (12 martie) – link

 

 

 

Video confecționare mască și vizor de protecție

Banner

Adio durere

Facebook

Aboneaza-te aici

Banner

INFORMATII UTILE

Reclamatii

 

 

 

STIRILE ZILEI

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.   0

read more
Aparatura donată de Grupul Digi salvează vieţi

Aparatura donată de Grupul Digi salvează vieţi   0

read more
Pacientă COVID ajunsă la terapie intensivă: „Din senin nu mai aveam aer. N-am tușit, n-am avut nimic”

Pacientă COVID ajunsă la terapie intensivă: „Din senin nu mai aveam aer. N-am tușit, n-am avut nimic”   0

read more
De ce apar pierderile de memorie în această perioadă. Neurochirurg: Între patru pereți ne tâmpim. Ce mâncăruri sunt bune pentru creier

De ce apar pierderile de memorie în această perioadă. Neurochirurg: Între patru pereți ne tâmpim. Ce mâncăruri sunt bune pentru creier   0

read more
În 2020, Fundația Renașterea organizează digital maratonul „Race for the Cure” pentru sănătatea femeii și lupta împotriva cancerului

În 2020, Fundația Renașterea organizează digital maratonul „Race for the Cure” pentru sănătatea femeii și lupta împotriva cancerului   0

read more
OMS a aprobat testarea unor produse africane bazate pe ierburi medicinale în tratarea noului coronavirus

OMS a aprobat testarea unor produse africane bazate pe ierburi medicinale în tratarea noului coronavirus   0

read more
Expert în sănătate publică: Carantina va reveni. Amenzile sunt cheia pentru a convinge populația să poarte măști

Expert în sănătate publică: Carantina va reveni. Amenzile sunt cheia pentru a convinge populația să poarte măști   0

read more
Când salvatorii trebuie ei înșiși salvați. „A fost ceva de groază. Mă gândeam: Mă culc, dacă ma scol a doua zi cu dispnee?”

Când salvatorii trebuie ei înșiși salvați. „A fost ceva de groază. Mă gândeam: Mă culc, dacă ma scol a doua zi cu dispnee?”   0

read more
Nelu Tătaru: Spitalul Regional de Urgență Iași este cel mai avansat, se află în faza de proiect

Nelu Tătaru: Spitalul Regional de Urgență Iași este cel mai avansat, se află în faza de proiect   0

read more
Vaccinul BCG, antrenor pentru imunitate. Profesorul Mihai Netea: Credem că dat înainte, preventiv, are succes și împotriva SARS-CoV-2

Vaccinul BCG, antrenor pentru imunitate. Profesorul Mihai Netea: Credem că dat înainte, preventiv, are succes și împotriva SARS-CoV-2   0

read more
Risc de creștere a bilanțului zilnic de COVID. Dr. Emilian Imbri: Ne gândim că la un moment dat vom avea probleme cu medicația

Risc de creștere a bilanțului zilnic de COVID. Dr. Emilian Imbri: Ne gândim că la un moment dat vom avea probleme cu medicația   0

read more
Comisia Europeană evaluează modul în care se face testarea COVID în statele membre

Comisia Europeană evaluează modul în care se face testarea COVID în statele membre   0

read more
De ce copiii sunt mai apărați de virulența infecțiilor cu SARS-CoV-2? 

De ce copiii sunt mai apărați de virulența infecțiilor cu SARS-CoV-2?    0

read more
Copilul cu COVID internat la terapie intensivă se simte mai bine

Copilul cu COVID internat la terapie intensivă se simte mai bine   0

read more
Comisia Europeană a semnat un nou contract pentru un vaccin anti-Covid. Câte doze a negociat CE

Comisia Europeană a semnat un nou contract pentru un vaccin anti-Covid. Câte doze a negociat CE   0

read more
Ce spun medicii despre cazul primului copil ajuns la ATI în România. Când apare sindromul inflamator multisistem

Ce spun medicii despre cazul primului copil ajuns la ATI în România. Când apare sindromul inflamator multisistem   0

read more
Coreea de Sud vrea să testeze în România un tratament împotriva COVID-19. Cine ar putea primi medicamentul

Coreea de Sud vrea să testeze în România un tratament împotriva COVID-19. Cine ar putea primi medicamentul   0

read more
Ministrul Sănătății: Am contractat 3 milioane de doze de vaccin antigripal. Profesorii intră în categoria de risc

Ministrul Sănătății: Am contractat 3 milioane de doze de vaccin antigripal. Profesorii intră în categoria de risc   0

read more
Coreea de Sud vrea să testeze în România un tratament împotriva Covid-19. Ce pacienți vor primi medicamentul-test

Coreea de Sud vrea să testeze în România un tratament împotriva Covid-19. Ce pacienți vor primi medicamentul-test   0

read more
Câte paturi de terapie intensivă pentru copiii cu COVID sunt în spitalele românești

Câte paturi de terapie intensivă pentru copiii cu COVID sunt în spitalele românești   0

read more
Dr. Cătălin Cîrstoveanu: „Capacitatea celulelor care luptă cu
infecţiile este grav afectată la cei care consumă carbohidraţi“

Dr. Cătălin Cîrstoveanu: „Capacitatea celulelor care luptă cu infecţiile este grav afectată la cei care consumă carbohidraţi“   0

read more
Spania a început prima testare pe oameni a unui vaccin anti-Covid. Care sunt rezultatele până acum

Spania a început prima testare pe oameni a unui vaccin anti-Covid. Care sunt rezultatele până acum   0

read more
Alexandru Rafila spune că în următoarele săptămâni numărul infecțiilor va crește: „Începutul școlii se va vedea după 10-15 zile”

Alexandru Rafila spune că în următoarele săptămâni numărul infecțiilor va crește: „Începutul școlii se va vedea după 10-15 zile”   0

read more

Arhiva

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.