SERVIER: Comunicare directă către profesioniștii din domeniul sănătățiiPrevious Article
Un medic clujean demonteaza mitul dietelor personalizate. Cum putem slabi stiintific, ca la carte si ce este sportul nutritionalNext Article

Asociatia Medicilor de Familie Mures

Something went wrong with the connection!

Bolnavii care suferă de cancer sunt retincenți să vorbească despre durere

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
Bolnavii care suferă de cancer sunt retincenți să vorbească despre durere

 

Bolnavii care suferă de cancer sunt retincenți să vorbească despre durere

Nu-ți ascunde suferința, pentru că durerea nu trebuie privită ca o normalitate în cancer

 

București, 20 aprilie: Conform Organizației Mondiale a Sănătății în fiecare an, aproape 6 milioane de noi pacienți sunt diagnosticați cu cancer, iar durerile reprezintă o problemă pentru 70-80% dintre aceștia. Zilnic, 3,5 milioane de oameni suferă din cauza durerilor provocate de cancer. Cu toate acestea, unii pacienți care suferă de această maladie sunt reticenți să vorbescă despre durere. Însă de fapt un bun control al simptomelor, inclusiv al durerii, îi ajută pe oameni să trăiască mai mult.

Spitalul fundație Centrul Medical Anadolu (AMC) din Istanbul – a organizat în data de 16 aprilie un curs gratuit dedicat aparținătorilor bolnavilor de cancer. La eveniment au fost prezenți trei specialiști ai Centrului, Prof. Ayşen Yücel – Medic specialist Algologie (Managementul durerii), Abdullah Mollamemişoğlu – Medic Specialist în nutriție și dietă și Ömer Çınar – Fizioterapeut, care au răspuns la întrebările aparținătorilor bolnavilor de cancer și ale pacienților.

Bolnavii care suferă de cancer sunt retincenți să vorbească despre durere

Unii pacienți care suferă de cancer sunt îngrijorați cu privire la ceea ce ar putea crede doctorii despre ei și din acest motiv ezită să se plângă de durerile pe care le au, considerând că acestea sunt un aspect nelipsit al bolii căruia ei trebuie doar să îi facă față. Unii bolnavi nu vor să își “deranjeze” medicul cu această problemă, în timp ce alții se tem că durerea reprezintă în realitate un semn al faptului că boala lor se agravează. În ceea ce privește utilizarea analgezicelor, mulți pacienți fie sunt îngrijorați de efectele secundare pe care acestea le-ar putea avea, cum ar fi somnolența care le-ar afecta comunicarea cu familia și prietenii sau chiar comportamentul, fie se tem să nu fie percepuți ca dependenți.

“Oamenii sunt adesea îngrijorați de faptul că administrarea morfinei le-ar putea scurta durata de viață. Dar, testele au arătat că medicamentul necesar administrat în doza potrivită la momentul oportun, ameliorează durerea în proporție de 80 – 90%”, a declarat Prof. Ayşen Yücel medic specialist în algeziologie (disciplină medicală care se ocupă de studiul durerii și al posibilităților de prevenire și combatere a acesteia) la spitalul-fundație Centrul Medical Anadolu din Istanbul.

În România și în estul Europei, nivelul de utilizare a analgezicelor opioide este de cca 2 ori mai mic față de restul continentului. Potrivit specialistului în algeziologie, “nivelul de utilizare al medicamentelor extrase din opiu medicinal (între care si morfina) în Europa de Est, inclusiv în România, este mult mai mic față de țările cu o economie mai dezvoltată de pe același continent. Mai exact, cifrele arată că folosirea analgezicelor opioide în țările est-europene, inclusiv în România este de 4,8 mg/ cap de locuitor, în timp ce în restul Europei cifrele ating 11,3 mg/ cap de locuitor. Media globală este de 6,27 mg/ cap de locuitor“.

Reticența medicilor în a-i întreba pe pacienți despre durere pe care o resimt sau în a trata durerea   

Unii medici nu pun întrebări legate cu exactitate de durerea resimțită de pacient. Alți doctori nu cunosc suficiente informații referitoare la tratamentul adecvat pentru ameliorarea durerilor resimțite de pacienți, în timp ce alții ezită să prescrie medicamente contra durerilor deoarece iau în calcul posibilitatea unui abuz al acestor calmante. “Însă bolnavii care suferă de cancer ar trebui să fie întrebați întotdeauna dacă au dureri. În cazul în care durerea există, medicul trebuie să ia măsuri și să se ocupe de această problemă. Pacienții care aleg să vorbească despre suferința pe care o resimt, sunt singurul și totodată cel mai sigur indicator al durerii care există în prezent. Abordarea durerii este una subiectivă, fiind reprezentată exact de ceea ce spune un pacient că simte. Provocarea specialiștilor care evaluează durerea este să analizeze toți factorii relevanți, fără a se lăsa influențați în niciun fel de părerile personale, subiective “, explică prof. Ayşen Yücel. Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, între 50 și 80% dintre pacienții care suferă de cancer nu sunt primesc ajutorul necesar pentru a simți o ameliorare satisfăcătoare a durerii. 

Idei preconcepute despre durere

Cea mai frecventă idee preconcepută referitoare la durerea cauzată de cancer, este ideea conform căreia morfina și alte analgezice puternice ar trebui să fie utilizate doar în ultimul stadiu al bolii. La aceasta se adaugă și opinia că morfina și alte analgezice opioide pot provoca cu ușurință reacții adverse letale și ar trebui să fie administrate doar în momentul în care pacientul dezvoltă dureri greu de tolerat. “Cu toate acestea, tratamentul pentru ameliorarea durerilor în cancer nu ar trebui să excludă terapia medicamentoasă (fără a exclude substanțele opioide și non-opioide), la care se adaugă metode non-invazive și invasive de tratare a durerii”, a afirmat specialistul în managementul durerii de la spitalul fundație Centrul Medical Anadolu.

Ce poate un bolnav să facă pentru a gestiona durerea provocată de cancer. Dieta și exercițiile fizice

Specialiștii de spitalul fundație Centrul Medical Anadolu îi încurajează pe bolnavii de cancer să nu ascundă faptul că au dureri și să vorbească întotdeauna despre suferința pe care o simt, deoarece durerea nu trebuie privită ca o normalitate în cancer. Ömer Çınar – Fizioterapeut la spitalul fundație Centrul Medical Anadolu le recomandă pacienților să “încerce diferite metode de relaxare pentru a reduce anxietatea și tensiunea musculară. Masajul, muzica, arta și meditația pot fi de mare ajutor.” Nu în ultimul rând, dieta este foarte importantă pentru bolnavii afectați de cancer, însă nu diferă subtanțial față de un regim alimentar echilibrat recomandat în cazul unei persoane sănătoase. “În funcție de reacțiile adverse provocate de tratamentul urmat, pacientul ar trebui să mențină un regim alimentar adecvat și echilibrat”, afirmă Abdullah Mollamemişoğlu, specialist în nutriție și dieta la spitalul fundație Centrul Medical Anadolu.

 

Centrul Medical Anadolu a fost fondat de Fundația Anadolu, o organizație non-profit care a alimentat zeci de proiecte importante din Turcia. Astfel, Centrul Medical Anadolu este un spital fundație, toate veniturile obținute fiind direcționate descoperirii de noi tehnologii în domeniul medical. Experiența și cunoștințele acumulate ca și Centru Medical permit o contribuție importantă la sănătatea oamenilor.

Centrul medical nu este doar un spital unde sunt efectuate tratamente de către profesioniști și medici consacrați, este de asemenea un complex de sănătate ce include toate serviciile de sănătate esențiale necesare de-a lungul vieții, toate la un loc, de la serviciile de spital la serviciile unui centru ce îți oferă o viață sănătoasă și reabilitare.

 

Centrul Medical Anadolu din Istanbul, Turcia este un centru medical cu programe de excelență în:

  • Oncologie
  • Cardiologie
  • Stiințe neurologice
  • Ginecologie
  • Fertilizare In Vitro
  • Ortopedie
  • Chirurgie plastică și reconstructivă
  • Programele de control al sănătății (Check-Up) reprezintă unul dintre avantajele de la Anadolu Medical Center care îl fac să fie un centru de referință în regiune.

 

Pentru mai multe informații:         

Amalia Derscariu                                                                                                 

Public Advisor/ The Public Advisors

Telefon: 0733 300 424                                         

E-mail: amalia.derscariu@publicadvisors.ro

 

 

 

0 Comments

No Comments This Article Has No Comments Yet

Sorry, either someone took all the comments and ran away or no one left any in the first place !

But You can be first to leave a comment !

Leave Your Comment

<

*

Pregatirea cabinetelor pentru COVID 19

 

OMS România: Material – personalul medical.  Descarca documentul

OMS România: Materiale informative pentru locul de muncă:  Descarca documentele

Ministerul Sănătății: Măsuri  recomandate pentru populație (12 martie) – link

 

 

 

Video confecționare mască și vizor de protecție

Banner

Adio durere

Facebook

Aboneaza-te aici

Banner

INFORMATII UTILE

Reclamatii

 

 

 

STIRILE ZILEI

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.   0

read more
De ce coronavirusul nu a dispărut, deși a venit căldura? Epidemiolog: „Nu e suficient să modifice lucrurile în mod semnificativ”

De ce coronavirusul nu a dispărut, deși a venit căldura? Epidemiolog: „Nu e suficient să modifice lucrurile în mod semnificativ”   0

read more
Manager de spital: De cele mai multe ori, locurile la terapie intensivă se fac prin pierderea pacienților cu COVID

Manager de spital: De cele mai multe ori, locurile la terapie intensivă se fac prin pierderea pacienților cu COVID   0

read more
Raed Arafat explică de ce este necesară detaşarea medicilor: „Sunt infectaţi, intră în izolare. Cine lucrează?”

Raed Arafat explică de ce este necesară detaşarea medicilor: „Sunt infectaţi, intră în izolare. Cine lucrează?”   0

read more

Raed Arafat: Atenție, este posibil să se impună anumite restricții în anumite zone   0

read more
Prefectul de Olt a fost confirmat cu noul coronavirus. El era contact direct al unuia dintre șefii Poliției care au COVID-19

Prefectul de Olt a fost confirmat cu noul coronavirus. El era contact direct al unuia dintre șefii Poliției care au COVID-19   0

read more
Situație gravă la Galați: 78 de cadre medicale din 11 secții ale Spitalului Județean, diagnosticate cu COVID-19

Situație gravă la Galați: 78 de cadre medicale din 11 secții ale Spitalului Județean, diagnosticate cu COVID-19   0

read more
Avertismentul unui medic: Riscăm să ajungem în situația Italiei. Sunt zone în care capacitatea de Terapie Intensivă e deja depășită

Avertismentul unui medic: Riscăm să ajungem în situația Italiei. Sunt zone în care capacitatea de Terapie Intensivă e deja depășită   0

read more

Peste 100 de pacienți confirmați cu COVID-19 au ieșit din spital la cerere, în ultimele 24 de ore   0

read more
Alexandru Rafila comentează cele mai răspândite mituri despre coronavirus și lansează o provocare

Alexandru Rafila comentează cele mai răspândite mituri despre coronavirus și lansează o provocare   0

read more
Prof. Alexandru Rafila: „Nu cred că o să ajungem la 10.000 de cazuri noi pe zi”. Când ar fi necesară reimpunerea stării de urgență

Prof. Alexandru Rafila: „Nu cred că o să ajungem la 10.000 de cazuri noi pe zi”. Când ar fi necesară reimpunerea stării de urgență   0

read more
CTP: Văd că au revenit amenzile. Ce zice omul polițistului? Consumă-ți pixul de pomană că vine prietena mea doamna Weber și mă rezolvă

CTP: Văd că au revenit amenzile. Ce zice omul polițistului? Consumă-ți pixul de pomană că vine prietena mea doamna Weber și mă rezolvă   0

read more
Şefii IPJ Olt şi alţi patru poliţişti au fost diagnosticaţi cu COVID-19

Şefii IPJ Olt şi alţi patru poliţişti au fost diagnosticaţi cu COVID-19   0

read more
Cât costă și unde pot face un test anti-COVID românii care vor să își petreacă vacanța în Grecia. Rezultatul, obligatoriu la vamă

Cât costă și unde pot face un test anti-COVID românii care vor să își petreacă vacanța în Grecia. Rezultatul, obligatoriu la vamă   0

read more
De la toamnă ar putea fi posibil să ne vaccinăm și în farmacii. Șefa CNAS: Suntem în discuții avansate pentru implementarea proiectului

De la toamnă ar putea fi posibil să ne vaccinăm și în farmacii. Șefa CNAS: Suntem în discuții avansate pentru implementarea proiectului   0

read more
Focar de COVID la DGASPC Argeș. Prefect: Personalul va fi izolat timp de două săptămâni la locul de muncă

Focar de COVID la DGASPC Argeș. Prefect: Personalul va fi izolat timp de două săptămâni la locul de muncă   0

read more
Cele mai multe cazuri noi de COVID-19, în București. Medic: La spital vin tot mai mulți tineri și tot mai puțini asimptomatici

Cele mai multe cazuri noi de COVID-19, în București. Medic: La spital vin tot mai mulți tineri și tot mai puțini asimptomatici   0

read more
Rolul vitaminei D în menţinerea
sănătăţii: „Deficitul poate duce la apariţie bolilor autoimune“

Rolul vitaminei D în menţinerea sănătăţii: „Deficitul poate duce la apariţie bolilor autoimune“   0

read more
Laserul de la Măgurele în lupta anti-COVID. Universitatea Johns Hopkins solicită sprijin pentru realizarea unor radiografii performante

Laserul de la Măgurele în lupta anti-COVID. Universitatea Johns Hopkins solicită sprijin pentru realizarea unor radiografii performante   0

read more
OMS, detalii suplimentare despre transmiterea coronavirusului pe calea aerului

OMS, detalii suplimentare despre transmiterea coronavirusului pe calea aerului   0

read more
Educatoare: Există! Credeam că e de la căldură, apoi am avut probleme de respirație. M-am panicat și am sunat la 112

Educatoare: Există! Credeam că e de la căldură, apoi am avut probleme de respirație. M-am panicat și am sunat la 112   0

read more
66 de copii au fost internați cu COVID-19 la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași

66 de copii au fost internați cu COVID-19 la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași   0

read more
Mărturia unei femei care s-a externat la cerere: Veneau valuri de pacienți care aveau nevoie de oxigen. Atunci s-a instalat panica

Mărturia unei femei care s-a externat la cerere: Veneau valuri de pacienți care aveau nevoie de oxigen. Atunci s-a instalat panica   0

read more

Arhiva

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.