SERVIER: Comunicare directă către profesioniștii din domeniul sănătățiiPrevious Article
Un medic clujean demonteaza mitul dietelor personalizate. Cum putem slabi stiintific, ca la carte si ce este sportul nutritionalNext Article

Bolnavii care suferă de cancer sunt retincenți să vorbească despre durere

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
Bolnavii care suferă de cancer sunt retincenți să vorbească despre durere

 

Bolnavii care suferă de cancer sunt retincenți să vorbească despre durere

Nu-ți ascunde suferința, pentru că durerea nu trebuie privită ca o normalitate în cancer

 

București, 20 aprilie: Conform Organizației Mondiale a Sănătății în fiecare an, aproape 6 milioane de noi pacienți sunt diagnosticați cu cancer, iar durerile reprezintă o problemă pentru 70-80% dintre aceștia. Zilnic, 3,5 milioane de oameni suferă din cauza durerilor provocate de cancer. Cu toate acestea, unii pacienți care suferă de această maladie sunt reticenți să vorbescă despre durere. Însă de fapt un bun control al simptomelor, inclusiv al durerii, îi ajută pe oameni să trăiască mai mult.

Spitalul fundație Centrul Medical Anadolu (AMC) din Istanbul – a organizat în data de 16 aprilie un curs gratuit dedicat aparținătorilor bolnavilor de cancer. La eveniment au fost prezenți trei specialiști ai Centrului, Prof. Ayşen Yücel – Medic specialist Algologie (Managementul durerii), Abdullah Mollamemişoğlu – Medic Specialist în nutriție și dietă și Ömer Çınar – Fizioterapeut, care au răspuns la întrebările aparținătorilor bolnavilor de cancer și ale pacienților.

Bolnavii care suferă de cancer sunt retincenți să vorbească despre durere

Unii pacienți care suferă de cancer sunt îngrijorați cu privire la ceea ce ar putea crede doctorii despre ei și din acest motiv ezită să se plângă de durerile pe care le au, considerând că acestea sunt un aspect nelipsit al bolii căruia ei trebuie doar să îi facă față. Unii bolnavi nu vor să își “deranjeze” medicul cu această problemă, în timp ce alții se tem că durerea reprezintă în realitate un semn al faptului că boala lor se agravează. În ceea ce privește utilizarea analgezicelor, mulți pacienți fie sunt îngrijorați de efectele secundare pe care acestea le-ar putea avea, cum ar fi somnolența care le-ar afecta comunicarea cu familia și prietenii sau chiar comportamentul, fie se tem să nu fie percepuți ca dependenți.

“Oamenii sunt adesea îngrijorați de faptul că administrarea morfinei le-ar putea scurta durata de viață. Dar, testele au arătat că medicamentul necesar administrat în doza potrivită la momentul oportun, ameliorează durerea în proporție de 80 – 90%”, a declarat Prof. Ayşen Yücel medic specialist în algeziologie (disciplină medicală care se ocupă de studiul durerii și al posibilităților de prevenire și combatere a acesteia) la spitalul-fundație Centrul Medical Anadolu din Istanbul.

În România și în estul Europei, nivelul de utilizare a analgezicelor opioide este de cca 2 ori mai mic față de restul continentului. Potrivit specialistului în algeziologie, “nivelul de utilizare al medicamentelor extrase din opiu medicinal (între care si morfina) în Europa de Est, inclusiv în România, este mult mai mic față de țările cu o economie mai dezvoltată de pe același continent. Mai exact, cifrele arată că folosirea analgezicelor opioide în țările est-europene, inclusiv în România este de 4,8 mg/ cap de locuitor, în timp ce în restul Europei cifrele ating 11,3 mg/ cap de locuitor. Media globală este de 6,27 mg/ cap de locuitor“.

Reticența medicilor în a-i întreba pe pacienți despre durere pe care o resimt sau în a trata durerea   

Unii medici nu pun întrebări legate cu exactitate de durerea resimțită de pacient. Alți doctori nu cunosc suficiente informații referitoare la tratamentul adecvat pentru ameliorarea durerilor resimțite de pacienți, în timp ce alții ezită să prescrie medicamente contra durerilor deoarece iau în calcul posibilitatea unui abuz al acestor calmante. “Însă bolnavii care suferă de cancer ar trebui să fie întrebați întotdeauna dacă au dureri. În cazul în care durerea există, medicul trebuie să ia măsuri și să se ocupe de această problemă. Pacienții care aleg să vorbească despre suferința pe care o resimt, sunt singurul și totodată cel mai sigur indicator al durerii care există în prezent. Abordarea durerii este una subiectivă, fiind reprezentată exact de ceea ce spune un pacient că simte. Provocarea specialiștilor care evaluează durerea este să analizeze toți factorii relevanți, fără a se lăsa influențați în niciun fel de părerile personale, subiective “, explică prof. Ayşen Yücel. Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, între 50 și 80% dintre pacienții care suferă de cancer nu sunt primesc ajutorul necesar pentru a simți o ameliorare satisfăcătoare a durerii. 

Idei preconcepute despre durere

Cea mai frecventă idee preconcepută referitoare la durerea cauzată de cancer, este ideea conform căreia morfina și alte analgezice puternice ar trebui să fie utilizate doar în ultimul stadiu al bolii. La aceasta se adaugă și opinia că morfina și alte analgezice opioide pot provoca cu ușurință reacții adverse letale și ar trebui să fie administrate doar în momentul în care pacientul dezvoltă dureri greu de tolerat. “Cu toate acestea, tratamentul pentru ameliorarea durerilor în cancer nu ar trebui să excludă terapia medicamentoasă (fără a exclude substanțele opioide și non-opioide), la care se adaugă metode non-invazive și invasive de tratare a durerii”, a afirmat specialistul în managementul durerii de la spitalul fundație Centrul Medical Anadolu.

Ce poate un bolnav să facă pentru a gestiona durerea provocată de cancer. Dieta și exercițiile fizice

Specialiștii de spitalul fundație Centrul Medical Anadolu îi încurajează pe bolnavii de cancer să nu ascundă faptul că au dureri și să vorbească întotdeauna despre suferința pe care o simt, deoarece durerea nu trebuie privită ca o normalitate în cancer. Ömer Çınar – Fizioterapeut la spitalul fundație Centrul Medical Anadolu le recomandă pacienților să “încerce diferite metode de relaxare pentru a reduce anxietatea și tensiunea musculară. Masajul, muzica, arta și meditația pot fi de mare ajutor.” Nu în ultimul rând, dieta este foarte importantă pentru bolnavii afectați de cancer, însă nu diferă subtanțial față de un regim alimentar echilibrat recomandat în cazul unei persoane sănătoase. “În funcție de reacțiile adverse provocate de tratamentul urmat, pacientul ar trebui să mențină un regim alimentar adecvat și echilibrat”, afirmă Abdullah Mollamemişoğlu, specialist în nutriție și dieta la spitalul fundație Centrul Medical Anadolu.

 

Centrul Medical Anadolu a fost fondat de Fundația Anadolu, o organizație non-profit care a alimentat zeci de proiecte importante din Turcia. Astfel, Centrul Medical Anadolu este un spital fundație, toate veniturile obținute fiind direcționate descoperirii de noi tehnologii în domeniul medical. Experiența și cunoștințele acumulate ca și Centru Medical permit o contribuție importantă la sănătatea oamenilor.

Centrul medical nu este doar un spital unde sunt efectuate tratamente de către profesioniști și medici consacrați, este de asemenea un complex de sănătate ce include toate serviciile de sănătate esențiale necesare de-a lungul vieții, toate la un loc, de la serviciile de spital la serviciile unui centru ce îți oferă o viață sănătoasă și reabilitare.

 

Centrul Medical Anadolu din Istanbul, Turcia este un centru medical cu programe de excelență în:

  • Oncologie
  • Cardiologie
  • Stiințe neurologice
  • Ginecologie
  • Fertilizare In Vitro
  • Ortopedie
  • Chirurgie plastică și reconstructivă
  • Programele de control al sănătății (Check-Up) reprezintă unul dintre avantajele de la Anadolu Medical Center care îl fac să fie un centru de referință în regiune.

 

Pentru mai multe informații:         

Amalia Derscariu                                                                                                 

Public Advisor/ The Public Advisors

Telefon: 0733 300 424                                         

E-mail: amalia.derscariu@publicadvisors.ro

 

 

 

0 Comments

No Comments This Article Has No Comments Yet

Sorry, either someone took all the comments and ran away or no one left any in the first place !

But You can be first to leave a comment !

Leave Your Comment

<

*

Pregatirea cabinetelor pentru COVID 19

 

OMS România: Material – personalul medical.  Descarca documentul

OMS România: Materiale informative pentru locul de muncă:  Descarca documentele

Ministerul Sănătății: Măsuri  recomandate pentru populație (12 martie) – link

 

 

 

Video confecționare mască și vizor de protecție

Facebook

Aboneaza-te aici

Banner

INFORMATII UTILE

Reclamatii

 

 

 

STIRILE ZILEI

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.   0

read more
Adrian Gheorghe este noul preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate

Adrian Gheorghe este noul preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate   0

read more
Românii sunt departe de imunitatea de grup. Concluziile primului studiu de seroprevalență realizat la Timișoara

Românii sunt departe de imunitatea de grup. Concluziile primului studiu de seroprevalență realizat la Timișoara   0

read more
Simptomele pneumoniei diferă în funcţie de vârstă. „Semnele care alarmează sunt febra şi tusea”

Simptomele pneumoniei diferă în funcţie de vârstă. „Semnele care alarmează sunt febra şi tusea”   0

read more
Noua variantă a coronavirusului descoperită în Africa de Sud ar putea reduce eficacitatea vaccinurilor

Noua variantă a coronavirusului descoperită în Africa de Sud ar putea reduce eficacitatea vaccinurilor   0

read more
Cîțu: Am introdus etapa a treia A, în care intră angajații esențiali din privat. Vaccinarea în această etapă ar putea începe mai repede

Cîțu: Am introdus etapa a treia A, în care intră angajații esențiali din privat. Vaccinarea în această etapă ar putea începe mai repede   0

read more
De ce nu merg românii să-și facă analize medicale

De ce nu merg românii să-și facă analize medicale   0

read more
Guvernul a aprobat introducerea unor noi categorii de persoane în etapa a doua de vaccinare

Guvernul a aprobat introducerea unor noi categorii de persoane în etapa a doua de vaccinare   0

read more
Cum este afectată inima de virusul SARS-CoV2 şi ce simptome pot prevesti  complicaţii cardiovasculare în urma infecţiei

Cum este afectată inima de virusul SARS-CoV2 şi ce simptome pot prevesti  complicaţii cardiovasculare în urma infecţiei   0

read more
Bogdan Aurescu, mesaj emoționant la vaccinare: Am pierdut-o pe mama, am suferit mult că n-am putut să o îmbrățișez și să o sărut

Bogdan Aurescu, mesaj emoționant la vaccinare: Am pierdut-o pe mama, am suferit mult că n-am putut să o îmbrățișez și să o sărut   0

read more
Chinezii testează o terapie ce poate extinde durata de viaţă. „Sperăm să găsim o modalitate de a întârzia îmbătrânirea”

Chinezii testează o terapie ce poate extinde durata de viaţă. „Sperăm să găsim o modalitate de a întârzia îmbătrânirea”   0

read more
COVID-19 se răspândeşte mai uşor în timpul vorbirii decât prin tuse STUDIU

COVID-19 se răspândeşte mai uşor în timpul vorbirii decât prin tuse STUDIU   0

read more
Mihai Craiu, despre traumele emoționale ale copiilor care stau acasă: „Am văzut o mulțime de manifestări, leșin, ticuri, nevroze”

Mihai Craiu, despre traumele emoționale ale copiilor care stau acasă: „Am văzut o mulțime de manifestări, leșin, ticuri, nevroze”   0

read more
Tensiuni între Vlad Voiculescu și Valeriu Gheorghiță? Cîțu: Nu are nicio atribuție ministrul Sănătății dacă Gheorghiță pleacă sau nu

Tensiuni între Vlad Voiculescu și Valeriu Gheorghiță? Cîțu: Nu are nicio atribuție ministrul Sănătății dacă Gheorghiță pleacă sau nu   0

read more
Florin Cîţu: Suntem pregătiţi, putem să ajungem la 150.000 de vaccinări pe zi, doar să avem dozele

Florin Cîţu: Suntem pregătiţi, putem să ajungem la 150.000 de vaccinări pe zi, doar să avem dozele   0

read more
Întrebările esenţiale despre reacţiile adverse ale vaccinurilor anti-COVID-19

Întrebările esenţiale despre reacţiile adverse ale vaccinurilor anti-COVID-19   0

read more
Spania lucrează la un medicament cu efect rapid împotriva COVID-19

Spania lucrează la un medicament cu efect rapid împotriva COVID-19   0

read more
Klaus Iohannis: Sunt bucuros să constat o schimbare de atitudine. Foarte multă lume dorește să se vaccineze

Klaus Iohannis: Sunt bucuros să constat o schimbare de atitudine. Foarte multă lume dorește să se vaccineze   0

read more
Vaccinul Pfizer opreşte transmiterea virusului SARS-CoV-2. STUDIU

Vaccinul Pfizer opreşte transmiterea virusului SARS-CoV-2. STUDIU   0

read more
Adevărul
Live de la 14.00: Ce afecţiuni pot fi tratate cu ajutorul chirurgiei robotice,
cea mai avansată tehnică chirurgicală minim-invazivă

Adevărul Live de la 14.00: Ce afecţiuni pot fi tratate cu ajutorul chirurgiei robotice, cea mai avansată tehnică chirurgicală minim-invazivă   0

read more
Noua tulpină de coronavirus, decoperită în Africa de Sud, de 1,5 ori mai contagioasă

Noua tulpină de coronavirus, decoperită în Africa de Sud, de 1,5 ori mai contagioasă   0

read more
Vlad Voiculescu: Dacă platforma nu o să poată să permită o programare, luăm în considerare o listă de aşteptare

Vlad Voiculescu: Dacă platforma nu o să poată să permită o programare, luăm în considerare o listă de aşteptare   0

read more
Rafila, despre întârzierea vaccinării profesorilor: Am asistat la lucruri foarte îngrijorătoare care au succedat anunțul președintelui

Rafila, despre întârzierea vaccinării profesorilor: Am asistat la lucruri foarte îngrijorătoare care au succedat anunțul președintelui   0

read more

Arhiva

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.