Norme Coca 2023 - 2024

Presedintele Traian Basescu acuza Guvernul ca vrea sa legifereze un statut privilegiat pentru medici, iar ministrul Nicolae Banicioiu ii reproseaza presedintelui ca pune in pericol bolnavii si unele Programe nationale de sanatate.

 

dializa bolnaviO noua controversa intre Presedintie si Guvern ar putea periclita tratamentul bolnavilor aflati in stare critica. Pe de o parte, presedintele Traian Basescu acuza Ministerul Sanatatii ca incalca Constitutia prin legiferarea unui statut privilegiat pentru medici, pe de alta parte, ministrul Sanatatii sustine ca nu mai este timp pentru modificarea legislativa invocata de presedinte, si ca „ reexaminarea Legii privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 2/ 2014 pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/ 2006 privind reforma in domeniul sanatatii, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative poate duce la disfunctionalitati in derularea programelor nationale de sanatate, sustine ministrul Nicolae Banicioiu, intr-un comunicat remis presei.

In acelasi comunicat se arata ca in aceasta situatie se afla programul de imunizare, cel de transplant, programul de depistare precoce a cancerului de col uterin, programul mama si copil, precum si programul de combatere a tuberculozei”.

 

Nicolae Banicioiu,. ministrul Sanatatii

Conform OUG nr 2/2014, aceste programe care pana in prezent erau derulate si monitorizate de catre Ministerul Sanatatii vor fi preluate, incepand cu 1 august 2014, de catre Casa Nationala de Sanatate, care nu are structura administrativa si nici timpul necesar pentru a pune la punct mecanismul de derulare, se mai arata in comunicatul MS.

In acest context, Banicioiu a cerut convocarea unui grup de lucru format din reprezentanti MS si CNAS pentru gestionarea situatiei create, astfel incat pacientii beneficiari ai programelor nationale de sanatate sa nu fie afectati.

Reactia MS vine in urma cererii de reexaminare asupra Legii privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 2/2014 pentru modificarea si completarea legii privind reforma in domeniul sanatatii, semnata de presedintele Traian Basescu si transmisa ieri, presedintelui Senatului, Calin Popescu-Tariceanu. Seful statului subliniaza in cererea de reexaminare ca, potrivit actului normativ, medicii nu mai pot fi asimilati ca functionari publici in sensul legii penale, iar statutul juridic distinct, privilegiat, sub aspectul raspunderii penale, contravine principiului egalitatii in drepturi a cetatenilor consacrat Constitutie, potrivit caruia „cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari”.

 

Traian Basescu, presedintele Romaniei

Presedintele Traian Basescu a semnat, luni, cererea de reexaminare a Legii privind aprobarea OUG nr. 2/2014 pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, prim care medicii nu mai pot fi asimilati ca functionari publici in sensul legii penale.

Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, articolul I pct. 38 al legii transmise spre promulgare prevede modificarea alineatului (2) al articolului 375 din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, dupa cum urmeaza: „Avand in vedere natura profesiei de medic si obligatiile fundamentale ale medicului fata de pacientul sau, medicul nu este functionar public si nu poate fi asimilat acestuia”.

Presedintele Basescu subliniaza ca prin modificarile operate, medicilor li se diminueaza raspunderea penala pentru toate infractiunile la care subiectul activ este un functionar public, in sensul legii penale.

Daca asemenea fapte nu ar fi descurajate prin mijloacele dreptului penal, valorile fundamentale, ocrotite de Codul penal, valori de rang constitutional, precum statul de drept, democratia, respectarea Constitutiei si a legilor, care sunt consacrate, prin Articolul 1 alin. (3) si (5) din Legea fundamentala, printre valorile supreme, ar fi incalcate”, se arata in comunicatul Administratiei Prezidentiale.

 

instanta medici

Presedintele Basescu sustine ca aceste prevederi afecteaza protectia penala acordata unor valori sociale deosebit de importante.

Fenomenul coruptiei este considerat a fi una dintre cele mai grave amenintari cu privire la institutiile statului de drept, democratie, drepturile omului, echitatea si justitia sociala, cu efecte negative asupra activitatii autoritatilor si institutiilor publice si asupra functionarii economiei de piata. Coruptia se constituie intr-un obstacol al dezvoltarii economice a statului si compromite stabilitatea institutiilor democratice si fundamentul moral al societatii. De aceea, politica penala a statului trebuie sa fie aceea de a intensifica eforturile in scopul adoptarii unor acte normative in materia combaterii coruptiei, care, printre altele, sa prevada incriminarea coordonata a tuturor infractiunilor de coruptie, nu de a submina aceste eforturi prin scutirea ori diminuarea raspunderii penale a anumitor categorii socio-profesionale”, isi motiveaza Traian Basescu decizia de a refuza promulgarea actului normativ si retrimiterea acestuia in Parlament.

Seful statului subliniaza ca astfel de modificari contravin angajamentelor asumate de Romania fata de institutiile internationale si europene, precum si recomandarilor Comisiei Europene privind Programul national de reforma al Romaniei pentru anul 2014.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro