Autor Iulia Ciuhu
Reducerea preţurilor medicamentelor de la 1 iulie 2015 a dus la disperare sute de pacienţi diagnosticaţi cu afecţiuni cronice pe care şi le tratau de ani de zile cu un anumit produs farmaceutic. Bolnavii şi medicii lor curanţi arată că de câteva luni mai multe tipuri de medicamente au dispărut de pe piaţa farmaceutică pentru că nu mai erau profitabile.
Zeci de bolnavi ieşeni dependenţi de anumite medicamente sunt nemulţumiţi că nu-şi mai găsesc de câteva luni comprimatele sau fiolele indicate de medicii specialişti. Unii bolnavi, le-au căutat disperaţi în farmaciile din mai multe oraşe din ţară, dar fără succes. O serie de pacienţi au reuşit totuşi să facă rost de medicamentele necesare peste graniţă. Reprezentanţii din sistemul medical susţin că intrarea în vigoare a Ordinului 75/2015 al Ministerului Sănătăţii - prin care preţul medicamentelor eliberate pe reţetă a fost actualizat - a dus la dispariţia mai multor astfel de produse, întrucât după aplicarea reducerii de preţ acestea nu mai erau rentabile pentru lanţul producător-distribuitor.
Un ieşean care are nevoie de Plaquenil (n.r. medicament folosit în afecţiuni dermatologice sau reumatice) a arătat că, după intrarea în vigoare a Ordinului 75/2015 al Ministerului Sănătăţii, a găsit medicamentul doar peste graniţă, în farmaciile din oraşul Ungheni din Republica Moldova. „Înainte de a intra în vigoare ordinul, găseam medicamentul în farmaciile noastre. Ulterior, nu l-am găsit nici în Iaşi şi nici în alte oraşe din ţară. M-am interesat şi am reuşit să-l cumpăr din Ungheni”, a precizat Alex C.
Medicii de familie ieşeni au arătat că pe lângă Plaquenil, din farmacii mai lipsesc medicamente precum Sintrom (indicat în tratamentul bolilor tromboembolice), Digoxina, Isodinit (indicate în tratamentul bolilor cardiace) sau Endoxan (indicat în tratamentul leucemiei cronice limfatice).Potrivit specialiştilor, în unele situaţii, substanţa de bază din medicamentul indicat bolnavilor se regăseşte în alte produse farmaceutice care încă se află pe piaţă.
„Digoxinul, de exemplu, este un medicament care mânuit cu pricepere îşi arată eficienţa. Nu scade mortalitatea pacienţilor diagnosticaţi cu afecţiuni cardiace, dar îmbunătăţeşte considerabil calitatea vieţii bolnavului. Lipsa lui este o mare problemă. Ne-am confruntat cu situaţia asta acum câteva luni. În prezent s-a remediat problema, dar nu ştim pentru cât timp. Isodinitul, pe de altă parte, nu se mai găseşte pe piaţă, însă substanţa de bază se regăseşte în Nitromint, ceea ce este o soluţie pentru bolnav”, a precizat profesorul Ioan Bostaca, medic primar cardiolog în cadrul Clinicii de Cardiologie de la Spitalul „Sfântul Spiridon”.
Pe lângă bolnavii disperaţi din cauză că nu-şi găsesc medicamentele indicate, reprezentanţii spitalelor arată că inclusiv la nivelul unităţilor medicale se organizează şedinţe pentru a găsi o soluţie în legătură cu produselor farmaceutice care au dispărut de pe piaţă. La Spitalul „Sfântul Spiridon”, la începutul lunii aprilie, a avut loc o şedinţă a Comisiei Medicamentului, în care s-a discutat despre lipsa câtorva zeci de produse pe care unitatea medicală nu le-a mai putut cumpăra în ultimele luni pentru că nu au găsit distribuitori pe piaţă.
„Este o situaţie foarte delicată, din cauza căreia suferă mai ales spitalele, pentru că nu se mai găsesc firme care să facă oferte de preţ pentru un anumit medicament. Noi avem la spital o listă întreagă, de vreo două pagini, cu medicamente pe care nimeni nu le mai oferă. Astăzi (n.r. - ieri) s-a discutat într-o şedinţă a Comisiei Medicamentului situaţia acestor medicamente foarte ieftine pentru care nu mai primim oferte de distribuţie”, a precizat profesorul Ştefan Georgescu, director medical al Spitalului „Sfântul Spiridon”.
Potrivit chirurgului, soluţiile pe care spitalul le are la îndemână sunt achiziţionarea de medicamente înlocuitoare sau achiziţionarea medicamentelor care lipsesc prin încredinţare directă. „Acolo unde putem, căutăm înlocuitor. Însă cumpărarea medicamentelor prin încredinţare directă nu este cea mai convenabilă soluţie, având în vedere că ne putem trezi cu preţuri surprinzător de mari.
Din punctul meu de vedere, Ministerul Sănătăţii trebuie să vină neapărat cu soluţii viabile pentru această problemă, întrucât vorbim despre viaţa unor pacienţi”, a concluzionat profesorul.
Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice anunţa în februarie că, în ultimii ani, au dispărut de pe piaţă în jur de 2.000 de medicamente, dintre care 700 numai în 2015....citeste mai departe