Norme Coca 2023 - 2024

Daca nu ai platit asigurari de sanatate datorezi ANAF 6.449 lei, chiar daca nu ai venituri.

Prin OUG nr. 125/2011, ANAF a preluat administrarea contributiilor incepând cu 1 iulie 2012. Ce nu stie tot poporul este ca din punct de vedere al Legii nr. 95/2006 TOTI sunt obligati sa plateasca asigurari de sanatate. Citez:

- Art. 208 alin. (3) Asigurarile sociale de sanatate sunt obligatorii si functioneaza ca un sistem unitar.

- Art. 211 Sunt asigurati, potrivit prezentei legi, toti cetatenii români (…) si fac dovada platii contributiei la fond, în conditiile prezentei legi. În aceasta calitate, persoana (…) încheie un contract de asigurare cu casele de asigurari de sanatate, direct sau prin angajator, (…)

Recent am fost invitat sa particip la o conferinta pe teme fiscale unde am aratat ca CASS este o contributie obligatorie si pentru cei care nu au un venit in România. In sala s-a pus intrebarea daca ANAF va colecta maruntisul la veniturile minime. Chiar daca pentru mine raspunsul este unul simplu, pentru majoritatea persoanelor este unul de neconceput. DA! Românii au obligatia platii asigurarilor de sanatate si daca nu au venituri. Citez:

- Art. 257 alin. 2 lit. f) veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, veniturilor din dividende si dobânzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala realizate în mod individual si/sau într-o forma de asociere si altor venituri care se supun impozitului pe venit, numai în cazul în care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la lit. a)

– d), alin. (2^1) si (2^2) si art. 213 alin. (2) lit. h), dar nu mai putin de un salariu de baza minim brut pe tara, lunar.

- Art. 211 (1^1) Asiguratii au dreptul la pachetul de baza de servicii medicale de la data începerii platii contributiei la fond, urmând ca sumele restante sa fie recuperate de casele de asigurari de sanatate si Agentia Nationala de Administrare Fiscala, în conditiile legii, inclusiv accesoriile aplicate pentru creantele bugetare.

- Alin. (7) Obligatia virarii contributiei de asigurari sociale de sanatate revinepersoanei juridice sau fizice care plateste asiguratilor veniturile prevazute la alin. (2) lit. a), d) si e), respectiv asiguratilor pentru veniturile prevazute la alin. (2) lit. b) (activitati independente), c) (agricultura) si f) (alte venituri).

Pentru a fi explicit, ANAF nu va renunta la colectarea veniturilor bugetare pentru ca legea obliga. Sa revenim la calcule.  Pentru salariu de baza minim brut pe tara, lunar obligatia de plata pentru CASS este de 44 de lei, conform art. 257 de mai sus.  Aceasta inseamna 12 luni x cu 44 lei = 528 lei. Prescriptia raspunderii fiscale este de 5 ani plus anul curent.  Suntem ?n octombrie 2013, deci 5 ani si 10 luni = 70 de luni x 44 lei = 3.080 lei. Si de aici explodeaza bomba.  Nimeni nu a spus ca toti taranii, cuponarii, cei cu venituri independente sau cei care primesc si traiesc din dobânzi sau chirii au de platit asigurari de sanatate OBLIGATORII.

ANAF va executa legea. Aceasta inseamna ca va trebui sa calculeze dobânzi si penalitati la cei 3.080 de lei. Penalitatile sunt 15%, respectiv 462 lei. Dobânzile sunt astazi de 0,04% pe zi, dar in 2008 si 2009 erau 0,1% pe zi. Adica 44 de lei la care se calculeaza dobânda de acum 6 ani, insemna dobânda de 92,35 lei. Valoarea dobânzii totale este de 2.407 lei. Amenda pentru neplata este intre 500 si 1.000 lei. Un calcul simplu inseamna 3.080+462+2.407+500 = 6.449 lei.  Aceasta valoare aplicata la fiecare un milion de neplatitori = 6.449.000.000 lei sau 1,445 miliarde euro.

ANAF este picatura chinezeasca, fiind obligat de lege sa colecteze. In mod normal va face acest lucru executând tot ce-i iese in cale, masini, case, conturi bancare, la milioanele de neplatitori de azi.

Citat din Emil Boc dat vineri, 10 decembrie 2010: ”10.732.000 de persoane nu plateau asigurari de sanatate, acea contributie care este de 5,5%. Avem numai 6.629.000 de platitori de asigurari de sanatate“. Sistemul de sanatate nu merge pentru ca legea nu reflecta realitatile României.

Definitia ASIGURARE – Actiunea de a (se) asigura si rezultatul ei. Operatie financiara, decurgând dintr-un contract sau dintr-o obligatie prevazuta de lege, prin care asiguratorul se obliga ca, în schimbul unei prime, sa despagubeasca pe asigurat pentru pierderile pe care acesta le-ar suferi în urma unor întâmplari independente de vointa lui.

CAS nu evalueaza serviciul medicat la nivelul unei prime. Valoarea primita de stat ( infinit x 5,5% contributie pentru sanatate = infinit) pentru asigurare este INFINITA pentru un serviciu medical finit (max. 20.000 pe an pentru cei mai grav bolnavi).

O solutie pentru România este ca românii sa faca contracte cu prime fixe in functie de pachetul cumparat plus o cota foarte mica, calculata sa asigure pachetul pentru urgente, pensionari si copii. Cetatenii ar trebui sa invete sa pretuiasca serviciul medical si sa plateasca pentru el valoarea corecta impusa de piata. Stiu, argumentul contra este despre napastuiti, trântori si alte categorii defavorizate pe care nu le mai protejam. Raspunsul meu este ca munca trebuie pretuita si fara ea nu vom reusi nimic.

Daniel UDRESCU

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro