Norme Coca 2023 - 2024

Banii sunt prevăzuţi la titlul „Cheltuieli materiale şi servicii“ în bugetul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, iar modul de gestionare şi de utilizare este stabilit prin ordin al procurorului-şef al DNA.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) - structură de parchet specializată în combaterea corupţiei mari şi medii - are un buget necesar organizării şi constatării infracţiunilor flagrante de corupţie aproape nelimitat, de ordinul zecilor de miliarde de lei vechi. Fondul pentru „şpagă“ se constituie anual, într-un depozit în valoare de cel puţin 2 milioane de lei (20 de miliarde de lei vechi) şi este destinat exclusiv pentru acţiuni privind organizarea şi constatarea infracţiunilor flagrante de corupţie.

DNA ar fi platit operaţia 

Un alt caz în care procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie ar fi apelat la bugetul necesar organizării şi constatării infracţiunilor flagrante este cel al medicilor Marius Militaru, şeful Clinicii de Cardiologie şi Chirurgie cardiovasculară din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, şi al anesteziştilor Dorin Arhire şi Nicoleta Arhire. La finele lui 2014, s-a vehiculat că DNA i-ar fi dat bani unui pacient (denunţător în cauză) pentru a fi operat chirurgical pe cord, iar la scurt timp, medicii au fost reţinuţi.

„Operatie de care depindea supravietuirea pacientului“

„La data de 17.11.2014, în calitate de medic primar şi şef al Clinicii de Cardiologie şi Chirurgie cardiovasculară din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, inculpatul Militaru Marius a pretins suma de 3.000 de lei de la un denunţător, condiţionând, de remiterea acestei sume, efectuarea unei operaţii chirurgicale pe cord, de care depindea supravieţuirea pacientului. La data de 24.11.2014, inculpata Arhire Nicoleta, medic anestezist în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, a pretins de la denunţător, în legătură cu intervenţia chirurgicală anterior menţionată, suma de 1.000 de lei pentru sine şi suma de 2.000 de lei pentru Militaru Marius. La data de 5.12.2014, inculpaţii Militaru Marius şi Arhire Dorin (soţul lui Arhire Nicoleta) au primit, de la acelaşi denunţător, suma de 2.000 de lei, respectiv 1.000 de lei, în legătură cu efectuarea operaţiei chirurgicale sus-menţionate asupra denunţătorului. La data de 15.12.2014, inculpatul Militaru Marius a mai primit încă 1.000 de lei de la denunţător, ca rest al sumei de bani iniţial pretinse pentru efectuarea intervenţiei chirurgicale, împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea infracţiunii flagrante“, potrivit DNA.

Procesul medicului premiat pentru primul transplant cardiac din România, amanat 

Pe data de 8 iulie, judecătoarea Marinela Mitan, din Tribunalul Constanţa, i-a condamnat pe soţii Arhire la câte doi ani de închisoare cu suspendare condiţionată pentru luare de mită, instanţa dispunând confiscarea specială a sumei de 1.000 de lei primite de la martorul denunţător. Decizia magistratului nu este definitivă, ea fiind atacată la Curtea de Apel Constanţa. În paralel, procesul lui Marius Militaru, premiat pentru efectuarea primului transplant cardiac din România, cauză disjunsă din cea a medicilor Arhire, continuă la Tribunalul Constanţa, următorul termen fiind stabilit pentru data de 2 septembrie.

În luna ianuarie, martorul denunţător a decedat.

 

Sursa: ziuaconstanta.ro

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro