Norme Coca 2023 - 2024

Prin această inițiativă, ACPR își propune să crească gradul de conștientizare a faptului că femeile care au suferit mastectomii din cauza cancerului de sân, totale sau parțiale, își pot reface echilibrul fizic și psihic prin reconstrucția gratuită a sânilor.

Datorită Subprogramului de reconstrucție mamară după afecțiuni oncologice prin endoprotezare, susținut de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), orice pacientă care îndeplinește criteriile de eligibilitate poate fi un candidat pentru reconstrucția GRATUITĂ a sânului, inclusiv cu proteze siliconice. Programul este un mare pas înainte în tratarea modernă și complexă a pacientelor care suferă o mastectomie pentru cancer de sân. ACPR consideră că se pot aduce îmbunătățiri acestui program prin includerea inclusiv a decontării materialelor consumabile folosite în operatiile de reconstrucție cu implante/ expandere.

Criterii de eligibilitate

Criterii de includere a candidatelor

Să figureze în listele de asigurați ale CNAS

Evaluare oncologică de etapă, care să avizeze explicit indicația de reconstrucție mamară, imediată sau secundară. Această evaluare este făcută de medicul oncolog curant și este absolut necesară pentru începerea operației de reconstrucție de către chirurgul plastician.

Criterii de excludere a candidatelor:

Protocol terapeutic oncologic ce nu permite efectuarea tratamentului reconstructiv

afecțiuni sistemice severe, care în urma evaluărilor interdisciplinare contraindică intervenția sau anestezia generală.

În momentul de față, Subprogramul de reconstrucție mamară după afecțiuni oncologice prin endoprotezare se desfășoară în 19 spitale de stat din întreaga țară. Iată lista unităților medicale:

Spitalul Clinic de Urgență București;

Spitalul Clinic de Urgență 'Bagdasar-Arsenie' București;

Spitalul Universitar de Urgență București;

Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică, Reconstructivă și Arsuri 'Steaua' București;

Spitalul Militar de Urgență 'Prof. Dr. Agrippa Ionescu' București;

Spitalul Clinic de Urgență Sf. Ioan București;

Spitalul Universitar de Urgență Elias București;

Institutul Oncologic 'Prof. Dr. Al. Trestioreanu' București;

Spitalul Județean de Urgență Brașov;

Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca;

Spitalul Județean de Urgență Constanța;

Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova;

Spitalul Clinic Județean de Urgență 'Sfântul Spiridon' Iași;

Spitalul Clinic Județean Oradea;

Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș;

Spitalul Clinic Județean de Urgență Timișoara;

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara;

Institutul Regional de Oncologie Iași;

Spital Universitar de Urgență Militar Central 'Dr. Carol Davila'.

În măsura în care își manifestă intenția, și alte clinici, inclusiv cele private se pot înscrie în acest subprogram al CNAS, cu condiția să aibă contract cu CNAS.

Reconstrucția mamară cu implant siliconic este una dintre metodele reconstructive cele mai facile atât pentru chirurgii plasticieni, dar mai ales pentru paciente, de aceea este preferată atunci când situația locală o permite.

Cum se stabilește tipul de reconstrucție

Împreună cu pacientă, chirurgul plastician stabilește ce metodă de reconstrucție aplică, alegând-o pe cea mai adecvată. În cazul alegerii metodei reconstructive cu implant, este necesar ca de la terminarea tratamentului oncologic (chimioterapic și radioterapic) să fi trecut suficient timp astfel încât țesuturile locale să aibă o calitate care să permită operația de reconstrucție. Este bine de știut că reconstrucția se poate începe în același timp cu rezecția oncologică, pentru că expanderul/ implantul nu împietează tratamentul ulterior citostatic sau radioterapia.

În fiecare an, în România, există 8000 de femei care suferă mastectomii parțiale sau totale. În Statele Unite, în jur de 40% din ele își fac reconstrucție.

Cum decurge procesul de reconstrucție cu implant, care sunt etapele, cât durează

Consultul. Este gratuit, se face în cadrul spitalului, se alege metoda de reconstrucție cea mai bună, în colaborare cu pacienta.

Operație pentru implantarea expanderului. Puțin invazivă, durează aproximativ o oră. Recuperarea totală se face cam după o săptămână, din care primele 1-3 zile sunt petrecute în spital.

După aproximativ două săptămâni, începe procesul de umflare a expanderului. Aceasta presupune 5-8 vizite la spital, procesul este neinvaziv, se face prin folosirea unei seringi cu care se introduce ser în balonul expander. Procedura durează cam două luni.

În funcție de caz, opțional, se mai poate aștepta o perioadă pentru definitivarea procesului de expandare, apoi urmează scoaterea expanderului și introducerea implantului. Se fac într-o singură intervenție, durează cam o oră.

Reconstrucția mamelonului și areolei mamare, precum și simetrizarea sânilor. În prezent, această etapă NU este inclusă în este inclusă în nomenclatorul de operații decontate de CNAS, dar ACPR va încerca să propună includerea ei între operațiile decontate. Întreg procesul de reconstrucție durează între 12 și 18 luni.

Sursa

 

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro