Norme Coca 2023 - 2024

Când diabetul nu este corect controlat, complicaţiile vor apărea mult mai repede. Valorile mari ale glicemiei reprezintă principalul indicator al faptului că boala nu este ţinută sub control. Pe lângă determinarea glicemiei, există şi alte analize ce trebuie făcute periodic pentru a monitoriza diabetul. Aflaţi mai multe din articolul următor.

Irina, din Iaşi: „Mama mea a fost diagnosticată recent cu diabet tip 2. Am discutat cu medicul, dar aş vrea să aflu mai exact ce analize ar trebui să-şi facă periodic pentru a şti dacă boala este ţinută sub control. Nu am înţeles exact când ar trebui să-şI facă o analiză numită hemoglobina glicozurată - nu ştiu dacă acesta este termenul corect - o dată la câte luni? Ce alte analize ar mai trebui să facă? Vă mulţumesc“.

Dr. Mihaela Şotropa, medic diabetolog în cadrul Clinicii de Diabet şI Boli de Nutriţie a Spitalului „Sf. Spiridon“: „O persoană cu diabet de tip 2 trebuie să se prezinte la control la medicul specialist la o dată la trei luni. Indicat ar fi ca pacientul să-şi facă analiza glicemiei o dată pe lună în perioada acestor trei luni. Fiind diabetic, o glicemie pe nemâncate poate să aibă valoarea în jur de 120 maximum. Iar valoarea minimă trebuie să fie 90. Dacă are valori foarte mari, peste 200, este bine să nu mai aştepte controlul periodic şi să vină în momentul respectiv la medicul specialist. De obicei, în cazul unor astfel de valori crescute, nu modificăm doza de medicamente, ci stilul de viaţă: verificăm alimentaţia, recomandăm mai multă mişcare. Asta, deoarece avem o limită superioară de administrare a medicaţiei antidiabetice. Medicamentele nu pot fi date în cantitate foarte mare. Din păcate mulţi dintre pacienţii cu diabet de tip 2 îşi fac o glicemie doar o dată la trei luni, adică doar atunci când vin la control. Şi fiindcă nu mănâncă nimic înainte de analize, atunci, pe moment, au glicemii bune. Un astfel de rezultat nu înseamna însă că, în ultimele luni, valoarea glicemiei a fost bună şi boala a fost ţinută sub control. Acest lucru ni-l poate spune doar hemoglobina glicozurată.

Hemoglobina glicozurată confirmă dacă valoarea glicemiei a fost normală în ultimele trei luni

Diabeticul de tip 2 ar tebui să facă o hemoglobină glicozurată măcar o dată la şase luni, ideal la trei luni. Dacă valorile acesteia sunt 6 sau 7, este bine. Dacă rezultatele sunt în jur de 8, categoric glicemiile pacientului au fost peste 200 în cele trei luni cât nu a venit la control. Şi atunci fie bolnavul nu a ţinut cont de regim, fie tratamentul a fost ineficient şi trebuie modificat. De cele mai multe ori nu este vorba de fapt de ineficienţa medicamentelor, pacienţii recunoscând că nu au respectat regimul alimentar şi nu au făcut mişcare pentru a scădea în greutate. Sinceritatea este importantă: nu are rost să schimbi medicaţia, când, de fapt, problema este nerespectarea dietei şi lipsa mişcării.

Investigaţii ce trebuie făcute anual

Examen de fund de ochi: pacientul cu diabet de tip 2 trebuie să efectueze anual un astfel de examen, încă de la descoperirea bolii. Diabetul de tip 2 poate debuta cu complicaţii, iar una dintre acestea e retinopatia, depistabilă la timp prin examen de fund de ochi“, completează dr. Mihaela Şotropa.

Microalbuminurie şi urocultură: pentru tipul II este recomandat să se facă o microalbuminurie în fiecare an începând chiar de la depistarea bolii. În ceea ce priveşte urocultura, dacă urina este mai tulbure, dacă urinează mai des şi are usturimi la urinare, atunci pacientul cu diabet de tip 2 trebuie să-şi facă o astfel de investigaţie. Dacă nu apar asemenea de probleme, atunci este suficient ca urocultura să fie efectuată o dată pe an.

Colesterolul şi trigliceridele: pentru a controla o eventuală dislipidemie, un pacient cu diabet trebuie să aibă colesterul total sub 200 şi trigliceridele (grăsimile în sânge) sub 130; LDL-ul unui diabetic trebuie să fie sub 77, iar HDL-ul peste 45, până 50-55. Şi aceste analize ar trebui efectuate anual.

Hipertensiunea arterială trebuie verificată măcar o dată pe an la medical de familie. Se recomandă menţinerea valorilor tensiunii arteriale sub 135/85 mmHg (n.r. - sub 13 cu 8 în limbaj popular).

O dată pe an examinare completă la spital

Toţi diabeticii de tip 2 trebuie să vină măcar o dată pe an la spital pentru o internare de-o zi, în care vor beneficia de un control şi o evaluare amănunţită.

„Pacienţii pot fi programaţi de specialistul care-i are în evidneţă pentru această internare de zi. În această zi , ei sunt practic evaluaţi complet. Pot fi trimişi la un control interclinic la Clinica BMF pentru extracţii şi intervenţii dentare, li se face o radiografie pentru a se depista o eventuală tuberculoză. Se mai face o electrocardiogramă pentru sensibilitatea pe sistemul vegetativ (depistarea unei neuropatii). Bineînţeles, li se face obligatoriu un profil glicemic şi hemoglobina glicozurată. Plus toate analizele biochimice (analizele uzuale de sânge)“.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro