Norme Coca 2023 - 2024

Tot mai multe femei amână sarcina, ignorând faptul că, după 30 ani, fertilitatea scade rapid, cu fiecare an. Infertilitatea poate avea însă mai multe cauze, nu doar vârsta înaintată. Statisticile internaţionale despre infertilitate indică un public uriaş afectat, respectiv circa 15% din populaţia de vârsta reproductivă: practic un cuplu tânăr din şase are dificultăţi în a obţine o sarcină. Pentru unele cupluri care au mai multe cauze de infertilitate, FIV este singura opţiune realistă de a avea o sarcină

Prof. Dr. Mircea Onofriescu, Maternitatea „Cuza Vodă“ Iaşi: „Marea majoritate a medicilor consideră că ar trebui începute investigaţiile după 1 an, sau chiar după 6 luni, la femeile în vârstă de peste 35 ani. Tot mai multe femei amână sarcina, ignorând faptul că, după 30 ani, fertilitatea scade rapid, cu fiecare an. Mai multe avorturi spontane sunt considerate tot o categorie de infertilitate. Adresaţi-vă medicului, mai ales dacă aveţi probleme precum: cicluri menstruale neregulate sau absenţa menstruaţiei, endometrioza, boala inflamatorie pelvină, avorturi spontane.

În situaţiile în care femeia are trompele obstruate sau absente sau în infertilitatea masculină severă, FIV oferă o şansă unor cupluri care nu ar fi putut concepe un copil în mod natural. De asemenea, FIV reprezintă o soluţie în caz de endometrioza sau infertilitate de cauză neexplicată.

Care sunt şansele de reuşită ale unui ciclu FIV?

Rata de succes depinde de o multitudine de factori, printre care:
► Vârsta părinţilor
► Cauza infertilităţii
► Clinică în care se efectuează procedura
► Tipul de procedura de reproducere asistată folosită
► Dacă embrionii sunt proaspeţi sau congelaţi
Conform raportării CDC din S.U.A. în 2007, şansă de a naşte un copil după un ciclu FIV este:

► 40% pentru femei sub 35 ani
► 31% pentru femei în vârstă de 35 - 37 ani
► 21% pentru femei în vârstă de 38 - 40 ani
► 12% pentru femei în vârstă de 41 - 42 ani
►5% pentru femei în vârstă de 43 - 44 ani

Au efect suplimentele naturiste pentru creşterea fertilităţii?

Nu există dovezi ştiinţifice sau studii documentate care ar dovedi acest lucru. Nu am avut exemple în care îmbunătăţirea unor parametri medicali putea fi pusă pe seama tratamentelor naturiste şi homeopate încercate de pacienţii noştri. La „OminiClinic“ - restricţionam utilizarea acestor preparate, dar nici nu prescriem astfel de reţete. Vitaminele, complexele de vitamine sunt cele pe care le recomandăm.

Tratamentul hormonal poate avea riscuri pe termen lung?

Unele studii mai vechi sugerau o posibilă asociere între medicaţia hormonală de fertilitate şi riscul de cancer ovarian. Pe de altă parte, este cunoscut faptul că femeile infertile au un risc crescut de cancer ovarian, faţă de populaţia generală (de 1,6 ori mai mare). Cum aceste femei sunt cele care utilizează medicaţie hormonală, a fost făcută asocierea între medicaţie şi cancer, fără a se putea dovedi o cauză. Cele mai recente studii au infirmat orice legătură între medicaţia hormonală din FIV şi riscul de cancer ovarian.

Există efecte secundare ale tratamentelor pentru fertilizare?

Ca şi la oricare tratament medicamentos pe lângă beneficiile aşteptate, există şi efecte secundare sau adverse. Hiperstimularea ovariana severă este una din complicaţiile de care se ţine cont în timpul stabilirii schemei de tratament. Într-un ciclu natural, în ovar se selectează un folicul din peste 100 de foliculi recrutaţi; acesta se va mătura şi va elibera un ovul, la ovulaţie.

Ceilalţi foliculi care nu au fost selectaţi în acea lună, vor degenera, proces numit atrezie foliculară. Medicaţia de stimulare învinge acest proces de selecţie şi poate salva 10 - 20 de foliculi de la atrezie, permiţând ovulelor din interior să se matureze. Aceste ovule ar fi fost altfel sortite degenerării. Stimularea ovariană nu consuma mai repede ovulele, ci, din contră, salvează ovule care s-ar fi pierdut în acel ciclu şi le permite să crească şi să fie utilizate.

Sarcina obţinută prin FIV este diferită de sarcină naturală?

Probabilitatea de a avea o sarcină multiplă este mai mare în cazul FIV, dacă se transfera în uter mai mult de un embrion. Riscul naşterii premature în sarcina multiplă este crescut. Copiii prematuri necesită tratament prelungit şi intensiv şi riscă să aibă diferite afecţiuni datorate prematurităţii. Studiile arată că, şi în cazul sarcinii cu făt unic, copiii FIV au o uşoară creştere a riscului de prematuritate şi greutate scăzută la naştere. Sângerarea în primul trimestru de sarcină pare a fi mai frecventă în sarcinile FIV, dar prognosticul este mai bun decât în sarcinile spontane. Avortul poate surveni şi după o procedură FIV, după cum există un risc de 5% de sarcină ectopică.

Este nevoie de concediu medical atunci când încep un tratament de fertilizare în vitro?

În unele cazuri este nevoie de concediu, în funcţie de meseria pe care o practică pacientă, acesta poate fi acordat câteva zile după efectuarea procedurii.

Prelevarea ovulelor poate să dăuneze ovarelor?

Cu siguranţă, nu. Există multe femei care au fost supuse în mai multe rânduri acestei proceduri. Faptul că au răspuns la stimularea ovariană de fiecare dată (au produs deci ovule) demonstrează că ovarele lor se aflau în perfectă stare după procedurile de recoltare.

Sunt injecţiile dureroase?

Marea majoritate a injecţiilor se administrează subcutan şi nu sunt dureroase.

Sunt procedurile dureroase?

Puncţia ovariană din cadrul FIV reprezintă singura procedura care poate fi încadrată în categoria intervenţiilor chirurgicale. Cu un ac ataşat sondei ecografice vaginale, se puncţionează prin vagin fiecare ovar. Intervenţia se efectuează la Iaşi în sala de operaţie sub anestezie intravenoasă de scurtă durată. Pot fi administrate medicamente anestezice intravenos, efectul instalându-se rapid. La oprirea administrării medicaţiei, pacienta se trezeşte imediat şi mai rămâne în condiţii de monitorizare câteva ore.

Poate să apară sângerarea după procedură?

Sângerarea vaginală poate să apară după terminarea procedurii. De obicei, aceasta sângerare apare dain cauza înţepăturilor care se fac în peretele vaginal. Cantitatea de sânge este mică şi durează foarte puţin. Această sângerare seamănă cu cea produsă în urma unei proceduri de recoltare a sângelui din venă.

După procedură este recomandabil să stai în pat?

Nu este neapărat necesar. Activităţile zilnice obişnuite nu sunt contraindicate.

Care sunt şansele de a obţine gemeni sau tripleţi prin fertilizare în vitro?

Depinde în primul rând de numărul embrionilor transferaţi în uter. Această decizie o ia în primul rând cuplul, după o consultare cu echipa noastră medicală. În momentul alegerii numărului embrionilor se iau în consideraţie mai mulţi factori (vârsta, calitatea embrionilor etc.) în condiţiile din România care implică costuri ridicate recomandăm pentru embriotransfer doi sau trei embrioni. Rata de sarcini gemelare este mică şi în aceste condiţii.

Ce se întâmplă cu embrionii care nu au fost transferaţi în uter?

Embrionii care nu s-au folosit se păstrează prin congelare pe o perioadă nelimitată, congelarea făcându-se la două zile, trei zile sau cinci zile când embrionul este în stadiu de blastocist. Se păstrează numai acei embrioni care sunt normali şi care prezintă o diviziune celulară normală. Embrionii se pot decongela şi se transfera intrauterine pe un ciclu menstrual natural când se îndeplinesc anumite condiţii.

Cât timp poate dura până rămân însărcinată? (la câte zile după transferul embrionului se face testul de sarcină)

Se poate face dozarea b-hcg (test sarcina din sânge) la 12-14 zile de la embriotransfer sau inseminarea intrauterină, cu cel mai precis rezultat, sau testul clasic din urina la aproximativ 15-16 zile de la procedură. În urma acestei proceduri, riscul apariţiei malformaţiilor congenitale este crescut? Nu există o creştere a riscului malformaţiilor congenitale în urma FIV. Specia umană are o rată de apariţie a malformaţiilor congenitale de aproximativ 2%. Această rată este la fel cu cea raportată în urma procedurii FIV. Conform unor studii recente, se pare că riscul apariţiei malformaţiilor este mai mic în cazul inducerii gravidităţii prin FIV (aproximativ 1%).

Cât trebuie aşteptat în cazul în care FIV-ul eşuează pentru a încerca din nou?

Se recomandă o pauză de cel puţin un ciclu menstrual înainte de a fi supusă unei noi proceduri FIV.

Numărul de proceduri FIV pentru un cuplu este limitat?

Există multe cupluri care au încercat de două sau chiar trei ori. Un număr mai mare înseamnă extenuare, chiar instalarea unei psihoze ca urmare a nereuşitei. Avem o pacientă care a recurs la opt cicluri de FIV dintre care două soldate cu sarcini care s-au oprit din evoluţie în primul trimestru de sarcină“.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro