Norme Coca 2023 - 2024

Nu e vorba de o infrangere personala, ci de o dovada de tarie, ca o persoana sa apeleze la un sprijin terapeutic specializat pentru indepartarea riscului dependentei de alcool. Din pacate, miturile legate de consumul de alcool sunt inca prezente in Romania, dupa cum arata si un sondaj realizat de www.VocePacientului.ro si sustinut de www.psihoterapiefamilie.ro.

Desi majoritatea respondentilor (90%-93%) au plasat dependenta de alcool la aproximativ acelasi nivel de gravitate ca si dependenta de droguri de mare risc (ex heroina, cocaina), 22% dintre respondenti nu cunosc faptul ca alcoolul omoara mai multi oameni decat SIDA si tuberculoza la un loc iar altii 19% declara chiar ca nu sunt de acord cu aceasta afirmatie. Cu alte cuvinte, desi alcoolismul este perceput ca fiind un obicei daunator, dimensiunea problemelor date de cele 60 de boli ce sunt corelate cu excesele alcoolice, nu este perceputa la adevarata ei valoare.

De asemenea mai bine de una din patru persoane (27%) considera fie ca nu exista mijloace care sa ajute un alcoolic, fie nu le cunoaste. Nu e astfel de mirare ca in confruntarea cu situatiile stresante, aproximativ una din sase persoane (16%) considera ca familia ar avea mai mult de castigat de la discutiile la bere impreuna cu prietenii decat de la o sesiune de psihoterapie. Alti 16% dintre respondenti se declara indecisi in privinta acestui aspect, relevand o incredere destul de redusa in sprijinul psihoterapeutic ce l-ar putea obtine.

Opt din zece respondenti sunt de acord cu faptul ca la noi in tara majoritatea persoanelor cu probleme legate de consumul de alcool ajung tarziu sa consulte un specialist. In alte tari, temerile si stigma legata de aceasta problema impiedica mai putin persoanele sa solicite sprijin terapeutic. Persoanele inteleg poate mai bine ca existenta unui diagnostic al acestei boli e de fapt un semnal ca ar trebui sa schimbe ceva in interactiunea cu ceilalti si in modul de viata.

Atunci cand cineva manifesta o dorinta intensa de a consuma alcool si dedica destul de mult timp unor activitati ce sustin acest consum; atunci cand creste cantitatea de alcool consumata pentru a obtine acelasi efect; atunci cand aceasta persoana continua consumul de alcool chiar daca este constienta ca acesta ii face rau fizic si psihic sau o determina sa renunte la alte activitati ce ii caracterizau viata sociala, sau atunci cand are simptome de sevraj cand intrerupe consumul de alcool, e timpul sa constientizeze problema unei dependente de alcool si sa consulte un specialist in sanatate mintala.

Daca persoana incepe din timp terapia, se evita adesea sa se ajunga la probleme sociale sau legale, cum ar fi abuzurile familiale, violenta interpersonala sau alte ‘accidente’ pe fondul consumului de alcool. In plus, pot fi evitate la timp complicatiile somatice ale alcoolismului.

In urma evaluarii raspunsurilor la intrebarea: ‘Ce v-ar determina sa consultati un specialist in sanatate mintala - pentru dvs sau pentru o persoana apropiata dvs?’ sondajul VoceaPacientului.ro a ajuns la concluzia ca cele mai multe persoane ar face acest gest daca ar exista o continuare a consumului de alcool in pofida constientizarii complicatiilor. Continuarea episoadelor de baut

excesiv, desi persoana a constientizat ca excesele alcoolice ii sunt daunatoare fizic si psihic si are sentimente de vinovatie legate de aceste abuzuri ar face 72% dintre persoane sa apeleze la terapie.

Pe locul al doilea cu 69%, se situeaza existenta unor simptome de sevraj ce apar tot mai des cand persoana nu bea pentru o anumita perioada. Cresterea frecventei situatiilor in care persoana pierde controlul asupra bautului constituie al treilea motiv de prezentare la specialist fiind ales de 67% dintre respondenti.

Constatarea ca pentru acelasi efect de euforie persoana ajunge sa bea din ce in ce mai mult, indruma catre terapeut mai putin de unul din doi respondenti (48% - cei mai putini). Cu toate acestea, un studiu recent al cercetatorilor americani publicat in Biological Psychiatry arata ca adolescentii care resimt in mod special consumul de alcool ca fiind o recompensa si cei ce sunt sedati mai putin de dozele de alcool care duc in mod normal la senzatia de ametire, sunt persoanele cele mai expuse riscului de a dezvolta tulburari legate de consumul de alcool. (Biol Psychiatry. 2014;75:798-806)

Sondajul VoceaPacientului.ro a fost realizat in perioada mai-iunie 2014, pe un esantion de 793 de respondenti, corespunzand unei erori de +/- 3,5%. Realizarea sondajului a fost sustinuta de www.psihoterapiefamilie.ro. Nu ezita sa apelezi la un sprijin, pentru a depasi mai usor obstacolele din viata ta – Dr Rares Ignat - 0724 232 893

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro