Norme Coca 2023 - 2024

Am primit carduri electronice de sănătate şi de anul viitor trebuie să ne prezentăm cu ele la medicul de familie. Până atunci însă, am vrut să “ne facem încălzirea”, aşa că am testat cum funcţionează sistemul, acolo unde a fost implementat, la CNAS. Şi a mers!

E ca la orice casă de marcat la care plăteşti cu cardul. Pui documentul electronic în aparat, tastezi PIN-ul. Nu dai însă bani şi nici nu primeşti bon, ci doar îţi vezi istoricul medical pe ecranul unui computer. Pentru aceasta, cititorul trebuie să fie conectat la un calculator sau laptop, iar lucrurile decurg aşa: odată ce introducem cardul în aparat, pe monitor va apărea o fereastră în care trebuie introdus un PIN format, la prima accesare, din trei zerouri.

“Calculatorul acceptă PINul, însă îţi oferă posibilitatea să-l schimbi. Apoi, medicului îi sunt afişate datele pacientului şi poate să-i prescrie acestuia reţeta necesară sau să-i completeze dosarul on-line cu ultimele date medicale”, ne-a explicat Mihaela Tănase, purtătorul de cuvânt al CNAS.

Poţi selecta ce date treci în cont

Pe cardul fiecărui asigurat trebuie să existe un minimum de date medicale, toate însă doar cu acordul pacientului. Cu alte cuvinte, asiguraţii nu sunt obligaţi să-şi “pună pe tavă” tot istoricul medical sau bolile de care suferă, iar unii dintre ei nu vor să facă acest lucru din motive religioase.

Însă cei care vor ca odată cu accesarea cardului să-i dea acces doctorului la tot istoricul lor medical pot specifica asta, iar sistemul le va introduce automat toate intervenţiile sau bolile de care au suferit din 2008 încoace.

Chiar dacă mai e puţin până când cardurile devin obligatorii, majoritatea medicilor de familie încă se declară împotriva noului sistem implementat de Ministerul Sănătăţii, pe motiv că atât cardurile, cât şi dosarele sau reţetele electonice le îngreunează munca şi îi încurcă.

Tocmai de aceea, şi cei care şi-au procurat deja cititoarele de carduri şi ar putea deja să lucreze în noul sistem refuză să o facă, pe motiv că încă nu au softul necesar, cu toate că acesta poate fi downloadat de pe portalul CNAS.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro