Gelul care poate salva vieti, tinut in sertar. Inventatorii nu au bani pentru brevetPrevious Article
Dietele Next Article

Care este cauza adevarata pentru care medicamentele originale nu sunt accesibile ? Pretul patentelor sau incapacitatii mediului decizional politic !

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
Care este cauza adevarata pentru care medicamentele originale nu sunt accesibile ? Pretul patentelor sau  incapacitatii mediului decizional politic !

Două persoane publice din domeniul politicii sanitare au ratat o bună șansă de a tăcea. Dar ne-au dat astfel posibilitatea de a explica semnificația protecției prin patent a medicamentelor inovatoare.

Prima a fost Daciana Sârbu, vicepreședinte al Comisiei de Sănătate din Parlamentul European, care a declarat în plen, la Strasbourg, săptămâna trecută: “Din cauza perioadelor lungi în care medicamentele noi sunt protejate de patente, multe tratamente rămân inaccesibile pentru oamenii care au nevoie disperată de ele. După expirarea patentului unui medicament, preţul acestuia poate să scadă cu 99% – o cifră uimitoare, care ne sugerează cât de mulţi bani câştiga companiile atunci când au monopol asupra unui medicament”. Integral, aici.

A urmat, la câteva zile, Marius Savu, președintele Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România: “De aceea unele companii au devenit extrem de bogate in ultimii ani, pentru ca au avut acest mod de a isi proteja investitia prin patent, insa, in momentul in care acest patent expira, care pana la urma este un lucru artificial si birocratic, nu trebuie sa lasam ca pretul sa ramana o problema de acces a pacientului”. Integral, aici.

Opiniile, venite din partea a două persoane de la care aveam pretenția că înțeleg cum funcționează circuitul care începe în laboratorul de cercetare și se oprește la patul bolnavului, pot contura un tablou apocaliptic în care balaurul farmaceutic cu 10 capete se hrănește cu din ce în ce mai mulți bani, supți direct din buzunarele statelor și ale cetățenilor. Ba chiar din vene, introducând la schimb vreo perfuzie, desigur exagerat de scumpă.

Îmi asum astăzi rolul de avocat al diavolului care se ascunde în blistere și fiole, pentru a explica în câteva rânduri de ce medicamentele originale sunt protejate prin patente, de ce inovația trebuie să aibă un cost și de ce prețul pe care-l plătim (ca societate sau individual) este driver-ul pentru evoluție.

Să le luăm pe rând.

De-a lungul evoluției umanității, au fost dezvoltate ceva mai mult de 7.000 de medicamente. Multe dintre acestea au fost descoperite accidental sau prin serendipitate, în perioada romantismului farmaceutic, ilustrat de fondatorii unor companii celebre. Aș lua un exemplu clasic: aspirina a fost descoperită în anul 1899, în farmacia Bayer, dar mecanismul său de acțiune a fost descifrat peste vreo 70 de ani, Sir John Vane primind, de altfel, Premiul Nobel, pentru această descoperire. Zeci de ani, dispariția simptomelor la administrarea unei substanțe era considerată suficientă pentru folosirea sa pe scară largă, în tratamentul bolnavilor.

În epoca modernă, odată cu dezvoltarea  și aplicarea eticii medicale și cu evoluția spectaculoasă a descoperirilor medicale, dezvoltarea medicamentelor s-a îndepărtat de  modelul clasic spre o rigurozitate din ce în ce mai mare, având în centru cunoașterea din ce în ce mai profundă a biologiei umane și a interacțiunilor medicamentoase, grija pentru pacient, respectarea demnității umane și primul principiu hipocratic: înainte de orice, să nu faci rău.

FDA și EMA sunt cele mai cunoscute instituții care controlează, monitorizează și ghidează întregul proces de dezvoltare a unui medicament, de la studiile preclinice la studiile efectuate pe subiecți umani. Companiile farmaceutice nu pot acționa în domeniul studiilor clinice în afara acordurilor cu agențiile de reglementare. Fiecare mișcare este bine supravegheată. Și vom vedea semnificația, dincolo de siguranța pentru pacient.

Să reținem câteva date statistice, înainte de a merge mai departe:

– dezvoltarea unui medicament durează, în medie, între 10 și 15 ani

– costul pentru dezvoltarea unui medicament depășește adesea 1 miliard de euro

din 10.000 de molecule care intră în faza de cercetare pre-clinică (în laborator, nu pe subiecți umani), numai UNA ajunge să parcurgă întregul ciclu de dezvoltare și să fie aprobată pentru a fi folosită de pacienți. UNA din 10.000.

dezvoltare medicamente

De ce se întâmplă asta? Pentru că atât putem momentan.

Cazul studiilor eșuate în serie în speranța de a găsi un tratament eficient pentru boala Alzheimer vorbește de la sine despre dimensiunea riscului pentru industria farmaceutică: 12 studii clinice au eșuat, costurile trecând de 10 miliarde de euro. Și asta pentru că, în viața reală, pe pacienți reali, nu se aplică modelul ideal de acțiune definit în etapele anterioare de dezvoltare a medicamentului.

Industria a plătit banii, primind în schimb o cruntă dezamăgire. Se întâmplă, nu-i plângem, au de unde acoperi pierderile, la urma-urmei.

Sunt limitele științei, împinse cu fiecare zi mai departe de mințile sclipitoare care nu se nasc oricum, oricând și oriunde. Producția intelectuală acestor oameni sclipitori trebuie protejată, securizată pe termen lung. La fel, trebuie asigurate și investiția, și riscul asumat de investitor. Este ceea ce se întâmplă prin mecanismul patentului pentru medicamentele originale, inovatoare, care sunt aprobate pe piață.

Patentul reprezintă forma supremă de recunoaștere a valorii și a proprietății intelectuale, nicidecum un “lucru artificial și birocratic”, după cum ne spune domnul Savu. Într-o lume “copy-paste”, valoarea trebuie protejată în primul rând prin mijloace legale. În lipsa acestei protecții, cum s-ar mai stimula cercetarea fundamentală, dorința de a inova, de a gândi diferit și de a acționa în consecință?

Medicamentele originale nu devin inaccesibile pacienților “din cauza patentelor”, după cum sugerează doamna europarlamentar Daciana Sârbu, ci fix din cauza incapacității mediului decizional politic de a face diferența între știință și comerț, între originalitate și plagiat, între proprietatea intelectuală și politicianismul ieftin, între muncă și fușereală.

Sursa

0 Comments

No Comments This Article Has No Comments Yet

Sorry, either someone took all the comments and ran away or no one left any in the first place !

But You can be first to leave a comment !

Leave Your Comment

<

*

STIRILE ZILEI

ORDIN nr. 2.239 din 30 decembrie 2020- actualizari legislative (…. testele antigenice rapide..)

ORDIN nr. 2.239 din 30 decembrie 2020- actualizari legislative (…. testele antigenice rapide..)   0

ORDIN nr. 2.239 din 30 decembrie 2020privind modificarea anexei nr. 3 la Ordinul ministrului sănătății nr. 1.513/2020 pentru aprobarea planurilor privind modalitatea de aplicare de către direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului [...]

Pregatirea cabinetelor pentru COVID 19

 

OMS România: Material – personalul medical.  Descarca documentul

OMS România: Materiale informative pentru locul de muncă:  Descarca documentele

Ministerul Sănătății: Măsuri  recomandate pentru populație (12 martie) – link

 

 

 

Video confecționare mască și vizor de protecție

Facebook

Aboneaza-te aici

Banner

INFORMATII UTILE

Reclamatii

 

 

 

STIRILE ZILEI

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.   0

read more
(P) Farmaciile Alphega și Telios Care cresc accesul la serviciile de sănătate prin integrarea telemedicinei în ofertă

(P) Farmaciile Alphega și Telios Care cresc accesul la serviciile de sănătate prin integrarea telemedicinei în ofertă   0

read more
Top 4 terapii complementare cu beneficii majore asupra sănătăţii

Top 4 terapii complementare cu beneficii majore asupra sănătăţii   0

read more
Consultaţii gratuite pentru determinarea dioptriilor şi vouchere-cadou în reţeaua OPTIblu

Consultaţii gratuite pentru determinarea dioptriilor şi vouchere-cadou în reţeaua OPTIblu   0

read more
Ecografii recomandate la femei, bărbaţi, copii, vârstnici. După vârsta de 30 de ani, examinarea sânilor e vitală

Ecografii recomandate la femei, bărbaţi, copii, vârstnici. După vârsta de 30 de ani, examinarea sânilor e vitală   0

read more
Novavax a solicitat OMS autorizaţie pentru utilizarea în regim de urgenţă a vaccinului său împotriva COVID-19

Novavax a solicitat OMS autorizaţie pentru utilizarea în regim de urgenţă a vaccinului său împotriva COVID-19   0

read more
Cum se tratează alergia de ambrozie? Medic: „E o problemă care ar trebui să depăşească sfera medicală”

Cum se tratează alergia de ambrozie? Medic: „E o problemă care ar trebui să depăşească sfera medicală”   0

read more
Intervenții complexe pentru afecțiunile ginecologice, prin chirurgie robotică

Intervenții complexe pentru afecțiunile ginecologice, prin chirurgie robotică   0

read more
Studiu REGINA MARIA: Expunerea la virus poate stimula producerea de anticorpi în cazul pacienților vaccinați împotriva COVID-19

Studiu REGINA MARIA: Expunerea la virus poate stimula producerea de anticorpi în cazul pacienților vaccinați împotriva COVID-19   0

read more
Ce este endometrioza – cancerul care nu
ucide – şi cu ce alte boli poate fi confundată

Ce este endometrioza – cancerul care nu ucide – şi cu ce alte boli poate fi confundată   0

read more
Interviu cu dr. Ion Ionuţ Adrian. Cum poate fi identificată
endometrioza, boala care lasă infertile jumătate din româncele diagnosticate

Interviu cu dr. Ion Ionuţ Adrian. Cum poate fi identificată endometrioza, boala care lasă infertile jumătate din româncele diagnosticate   0

read more
FDA a autorizat a treia doză de vaccin anti-Covid dezvoltat de Pfizer pentru utilizare de urgenţă la vârstnici şi populaţia vulnerabilă

FDA a autorizat a treia doză de vaccin anti-Covid dezvoltat de Pfizer pentru utilizare de urgenţă la vârstnici şi populaţia vulnerabilă   0

read more
Un tratament pentru COVID derivat de la o lamă botezată Fifi, promiţător în faza incipientă de testare

Un tratament pentru COVID derivat de la o lamă botezată Fifi, promiţător în faza incipientă de testare   0

read more
Florin Cîțu: Vlad Voiculescu a semnat pentru 9 milioane de doze de vaccin CureVac, care nu a fost aprobat niciodată

Florin Cîțu: Vlad Voiculescu a semnat pentru 9 milioane de doze de vaccin CureVac, care nu a fost aprobat niciodată   0

read more
Iohannis spune că vaccinarea ar trebui să fie obligatorie pentru anumite categorii esențiale

Iohannis spune că vaccinarea ar trebui să fie obligatorie pentru anumite categorii esențiale   0

read more
Octavian Jurma: Scenariul de coșmar pentru valul 4 este că va avea cazurile din valul 2 și 3. Și devine tot mai realist

Octavian Jurma: Scenariul de coșmar pentru valul 4 este că va avea cazurile din valul 2 și 3. Și devine tot mai realist   0

read more
Valul 4 umple spitalele de tineri și copii. Medic: De frică, evită să meargă la doctor și ăsta este rezultatul

Valul 4 umple spitalele de tineri și copii. Medic: De frică, evită să meargă la doctor și ăsta este rezultatul   0

read more
Sistemul Medical MedLife a lansat RoMâine, platforma României sănătoase

Sistemul Medical MedLife a lansat RoMâine, platforma României sănătoase   0

read more
Adevărul LIVE, de la 14.00: Când o durere de spate poate semnala
existenţa cancerului de coloană

Adevărul LIVE, de la 14.00: Când o durere de spate poate semnala existenţa cancerului de coloană   0

read more
Există o boală în România care omoară zilnic 28 de oameni. Poate fi prevenită, dar este diagnosticată foarte târziu

Există o boală în România care omoară zilnic 28 de oameni. Poate fi prevenită, dar este diagnosticată foarte târziu   0

read more
Sunt vaccinat împotriva Covid, dar am intrat în contact direct cu o persoană infectată. Intru sau nu în carantină?

Sunt vaccinat împotriva Covid, dar am intrat în contact direct cu o persoană infectată. Intru sau nu în carantină?   0

read more
Răceală sau Covid-19? Medicul pediatru Mihai Craiu, despre simptomele care ar trebui să îngrijoreze părinții

Răceală sau Covid-19? Medicul pediatru Mihai Craiu, despre simptomele care ar trebui să îngrijoreze părinții   0

read more
Detectorul de cancer inventat de o româncă va fi disponibil în variantă miniaturizată. Va detecta boala din start

Detectorul de cancer inventat de o româncă va fi disponibil în variantă miniaturizată. Va detecta boala din start   0

read more

Arhiva

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.