Norme Coca 2023 - 2024

Vârsta la care apar bolile vasculare cerebrale a scăzut dramatic, avertizează medicii neurologi şi neurochirurgi. În acest context, este esenţial să ştim de ce tot mai mulţi tineri suferă accidente vasculare cerebrale şi fac tumori, fie ele benigne sau chiar maligne la nivelul creierului. Medicul Claudiu Matei oferă explicaţii.

Se spune despre creier că este organul cu cele mai multe necunoscute. Că are textura brânzei tofu, sau cel puţin aşa a fost descris de specialista în neurochirurgie Katrina Firlik, autoarea cărţii de memorii „Încă o zi în lobul frontal: un neurochirurg expune viaţa din interior“. 

Se mai spune că, de la o generaţie la alta, se micşorează, că este cel mai dificil de operat şi că în prezent este luat cu asalt de tot mai mulţi factori nocivi. De mulţi dintre ei suntem pe deplin responsabili.

Medicul specialist în neurochirurgie Claudiu Matei, de la Clinica Polisano din Sibiu, explică de ce a scăzut atât de mult vârsta la care creierul începe să sufere, care sunt cele mai frecvente intervenţii chirurgicale pe care le realizează şi care sunt lucrurile importante de ştiut după o operaţie pe creier.

Cei mai mari duşmani ai creierului

Există studii numeroase despre impactul negativ al dispozitivelor electronice asupra creierului, telefonul mobil fiind unul dintre aceşti duşmani, însă nu se cunosc concret efectele negative.Un alt studiu care se va finaliza în 2016 investighează efectul undelor electromagnetice ale telefonului asupra creierului.
Un fenomen din ce în ce mai întâlnit este sindromul Game Boy Spine, afecţiune care apare în urma posturii incorecte faţă de smartphone sau tabletă şi care se  manifestă printr-o curbură a coloanei vertebraale

De asemenea, abuzul de cafea, de tutun, lipsa exerciţiului fizic sunt factori care pot creştere riscul afecţiunilor creierului. Pe de altă parte, activitatea intelectuală stimulează creierul şi în fereşte de diverse afecţiuni.

Un alt factor major implicat în apariţia afecţiunilor cerebrale, în special a accidentelor vasculare cerebrale (AVC), este stresul fizic şi psihic.

Se observă şi o scădere a vârstei de producere a AVC-urilor. Dacă înainte acestea apăreau la vârste de peste 65 de ani, acum ele apar chiar şi la 55, 45, poate şi mai devreme în viaţă.

Creierul este o necunoscută, un mister care ne stimulează pe noi, neurochirurgii, să continuăm să căutăm răspunsuri. Când am intrat în acest domeniu, domnul Dr. Ştefan Florian, o mare personalitate din Cluj care m-a îndrumat în această meserie, m-a întrebat ce este neurochirurgia. Eu i-am dat răspunsul clasic, că este o ştiinţă care se ocupă cu studiul creierului. Însă el mi-a spus că neurochirurgia este regina artelor chirurgicale. Iată deci un răspuns care ne stimulează pe toţi să facem această meserie cu pasiune, spune Dr. Claudiu Matei.

Afecţiuni frecvente ale creierului

Cele mai frecvente afecţiuni sunt cele care ţin de coloană (60-70%) şi tumorile cerebrale. Neurologii se confruntă cu boala Parkinson, epilepsie, dar la neurochirurg ajung tumorile cerebrale, accidentele vasculare cerebrale, rupturile anevrismale, hemoragiile intracerebrale.

Cea mai dificilă şi solicitantă  intervenţie chirurgicală pe creier este reprezentată de cliparea şi disecţia unui anevrism, pentru că  trebuie să fii tot timpul concentrat, să îţi controlezi mişcările. Înainte de operaţie, unii neurochirurgi chiar iau unele betablocante şi alte substanţe ca să le scadă tremorul, să fie mai calmi, adaugă Dr. Matei.

Cauza exactă a tumorilor nu se cunoaşte cu exactitate, dar  există factori de risc precum iradierea terapeutică la vârste fragede, componenta genetică etc.

O manifestare ciudată a tumorii pe creier poate fi banalul sughiţ.

Am operat un pacient care avea o tumoră de trunchi cerebral, apărută de fond genetic, manifestată prin sughiţ, din fericire benignă, spune Dr. Cludiu Matei.

Operatiile sunt cu atât mai dificile cu cât operaţia se face la vârste mai fragede sau mai înaintate.

În cazul AVC-ului, este importantă vizita regulată  la medic, mai ales dacă există în familie cazuri.

Există anumite simptome care pot semnala riscul producerii unui accident vascular cerebral, cum ar fi cefaleea, durerile frecvente de cap. În cazul în care sunt observate astfel de semne, se recomandă consultul specialistului, care poate oferi cu exactitate un diagnostic.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro