Norme Coca 2023 - 2024

Cariile dentare si pierderea dintilor pot fi punctul de plecare a unor probleme grave de sanatate. Ce trebuie sa faci ca sa nu ai probleme cu dintii? Vezi ce gresesc parintii!

Sanatatea orala reprezinta absenta afectiunilor dentare si a durerii faciale cronice, a cancerului orofaringian, a inflamatiilor orale, defectelor congenitale cum ar fi labioschizis sau palatoschizis, afectiunilor gingivale, cariilor dentale si pierderii dintilor si a altor boli care afecteaza gura si cavitatea orala.

Afectiunile orale reprezinta o problema majora de sanatate publica, avand un cost social si economic considerabil! Boli precum cariile dentare, boala periodontala, pierderea dintilor, leziunile mucoasei orale, cancerul orofaringian, manifestarile orale ale HIV/SIDA, stomatita ulcerativa necrozanta sau traumatismele orodentale au un impact major asupra indivizilor si societatii in termeni economici si de reducere a calitatii vietii transmit autoritatile de sanatate publica.

Neglijate si netratate la timp, cariile dentare si, in general, afectiunile orale pot fi punctul de plecare a unor probleme grave de sanatate a organismului; microorganisme cum ar fi streptococci, Helicobacter pylori, prezente din abundenta la nivelul cavitatii bucale in cazul inflamatiilor, pot ajunge in fluxul sangvin si pot provoca:

– tromboza;
– infarct miocardic;
accident vascular cerebral;
– meningita cronica;
– abces cerebral;
– afectiuni ale pielii;
– complicatii ale sarcinii;
ulcer gastric;
– dureri articulare.

Cele mai multe afectiuni orale pot fi prevenite ceea ce ar reduce durerea, suferinta si cheltuielile pentru ingrijirile de sanatate.

Cariile dentare – masuri de prevenire

Dieta bogata in zahar si grasimi si saraca in fibre, vitamine si minerale esentiale se asociaza cu cariile dentare si pierderea prematura a dintilor. Fumatul este implicat in numeroase afectiuni incluzand cancerul oro-faringian, afectiuni periodontale si a altor tesuturi din cavitatea bucala, pierderea dintilor.
Consumul excesiv de alcool creste riscul aparitiei cancerului cavitatii bucale. Alcoolul este un factor de risc major pentru numeroase probleme sociale si violenta fizica care adesea conduc la fracturi ale oaselor fetei sau dintilor. Igiena orala deficitara si lipsa vizitelor regulate la medicul dentist se asociaza cu afectiuni gingivale si cariile dentare. In sfarsit, nefolosirea echipamentelor de protectie in timpul practicarii anumitor sporturi sau a utilizarii vehiculelor cu motor poate fi cauza unor traumatisme faciale.

Ce trebuie sa faci ca sa nu ai probleme cu dintii?
– scaderea consumului de zahar din alimentatie tine departe cariile dentare;
– nutritie echilibrata;
– consum de fructe si legume;
– renuntarea la fumat;
– descurajarea copiilor si tinerilor de a fuma;
– reducerea consumului de alcool;
– asigurarea unui nivel scazut, dar constant, de fluor in cavitatea bucala. Fluorul poate fi obtinut din apa de baut, sare, lapte, apa de gura sau pasta de dinti fluorizata precum si prin aplicarea profesionala de fluor de catre medicul dentist;
– asigurarea accesului la apa curata de baut pentru o igiena generala mai buna si o igiena orala corespunzatoare;
– folosirea efectiva a echipamentelor de protectie adecvate in cazul practicarii anumitor sporturi sau a utilizarii vehiculelor;
– igiena orala corecta;
– educatia parintilor privind sanatatea orala in timpul sarcinii si varsta pentru prima vizita la medicul dentist;

Cariile dentare la copii

Aparitia cariilor se datoreaza in principal obiceiurilor alimentare gresite si igienei dentare deficitare. Sanatatea orala poate fi astfel evident ameliorata printr-o preventie corespunzatoare, incepand de la dintii de lapte ai bebelusilor si pana la protezele seniorilor.

Comportamentele se formeaza de la varste mici mai ales prin observarea si imitarea adultilor de aceea rolul familiei este esential in formarea atitudinilor si deprinderilor sanatoase.

Multi parinti nu iau in serios ingrijirea dentara a copiilor lor, considerand ca dintii de lapte cariati cad in cele din urma. Cariile dentare lasa insa urme importante asupra dintilor permanenti. In plus, o data aparute, cariile dentare se raspandesc rapid la dintii sanatosi. Prin control regulat, cariile pot fi depistate si tratate precoce, de aceea vizitele regulate la medicul dentist, de doua ori pe an, ar trebui sa devina o obisnuinta.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro