Norme Coca 2023 - 2024

Rezultatele celui mai recent studiu derulat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, potrivit căruia consumul de carne procesată şi carne roşie duce la cancer, i-au pus pe jar nu doar pe specialiştii în sănătate publică, ci şi pe producătorii din industria cărnii, care contestă deja cercetarea

Consumul de carne procesată poate duce la apariţia cancerului digestiv, potrivit celui mai recent studiu derulat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) la care au participat 22 de medici din mai multe state. Cercetarea, care plasează carnea procesată folosită în crenvurşti, şuncă sau salam în grupul I de risc, alături de tutun, azbest şi gazele de eşapament, a stârnit numeroase controverse şi este deja contestată de industria cărnii, care arată că alimentele procesate respectă rigorile Uniunii Europene.

Mai grav este că, în opinia experţilor OMS, şi carnea roşie are potenţial cancerigen. Cu toate acestea, ei au admis, în cadrul cercetării, că nu există o legătură directă între consumul de carne de porc, miel, vită sau oaie şi apariţia cancerului digestiv, respectiv a celui de colon. Concluziile au fost formulate de specialişti după ce au fost analizate 800 de studii în care au fost abordate legăturile dintre consumul de carne roşie şi carne procesată şi apariţia diverselor tipuri de cancer. „Într-adevăr, carnea roşie în exces este foarte dăunătoare, iar noi ştim acest lucru. Însă nu poţi renunţa la ea.

De exemplu, dacă nu îi dai copilului carne roşie, el nu se dezvoltă normal. În mod normal, e indicat să consumăm 50 de grame de carne roşie pe zi. O persoană care are activitate intensă are nevoie de proteine, care se iau din carnea roşie”, a explicat, pentru „Adevărul”, profesorul Constantin Ionescu-Târgovişte, diabetolog şi nutriţionist. Micii, dăunători pentru sănătate Specialistul admite că bănuielile medicilor cu privire la efectele nocive ale alimentelor din carne procesată au fost confirmate de studiul OMS. Asta în contextul în care numărul celor care suferă de cancer digestiv şi cancer de colon a crescut simţitor, la nivel european. „Micii, de pildă, conţin substanţe cu potenţial cancerigen.

Problemele apar la carnea procesată pentru că nu ştim care sunt substanţele chimice care se folosesc la prelucrarea ei”, a completat Ionescu-Târgovişte. Rezultatele studiului nu l-au luat prin surprindere nici pe doctorul Victor Olsavzsky, reprezentantul OMS în România. „Într-adevăr, şunca, salamul, cârnaţii şi toate alimentele care au trecut printr-un proces de prelucrare au un potenţial cancerigen. De exemplu, consumul zilnic a 50 de grame de carne procesată creşte riscul de a face cancer cu 18%”, a declarat medicul.

Dieta echilibrată, secretul unei vieţi sănătoase „Asta nu înseamnă că dacă mâncăm carne procesată facem cancer, studiul arată doar că există acest pericol”, a completat Olsavszky. Medicul a explicat, însă, că OMS nu poate face niciun fel de recomandări industriei cărnii, în ciuda acestor rezultate. În schimb, afirmă specialistul, ce pot recomanda este o dietă echilibrată, care să conţină cât mai puţină carne procesată şi carne roşie. „E bine să avem o dietă echilibrată, care să includă legume şi fructe. Revenim la o epocă în care e bine să mănânci proaspăt”, a mai spus doctorul. De aceeaşi părere este şi doctorul Constantin Ionescu-Târgovişte. „Ar trebui să consumăm câte puţin din toate, asta înseamnă o alimentaţie corectă”, a precizat acesta. Industria cărnii contestă rezultatele studiului Studiul OMS nu a fost văzut cu ochi buni de producătorii din industria cărnii. Potrivit Asociaţiei Române a Cărnii, studiul care pretinde că preparatele din carne ar fi cancerigene iar carnea roşie „probabil” cancerigenă face parte din seria studiilor „aruncate pe piaţă, fără niciun discernământ şi fără nicio rigoare ştiinţifică”.

„Ne manifestăm indignarea faţă de uşurinţa cu care aceste studii sunt aruncate pe piaţă, fără niciun discernământ şi fără nicio rigoare ştiinţifică. Referindu-ne la consumatorul român, vehicularea unor asemenea informaţii alarmiste nu face decât să inducă confuzia într-o piaţă alimentară care şi aşa este afectată de concurenţă neloială pe care o fac evazioniştii fiscali”, a declarat preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii, Radu Timiş. ARC arată că obiceiurile culinare ale românilor i-au determinat să proceseze alimentele pe bază de carne. În plus, aceştia subliniază că tot ceea ce conţin salamul, şunca şi alte produse care pot fi cumpărate din magazine prezintă siguranţă pentru consumatori. „În afară de carne de la diferite specii de animale, se introduc şi condimente cu E-uri aprobate de Comisia Europeană. Să vii şi să spui că atât carnea roşie, cât şi preparatele din carne sunt un pericol pentru sănătate nu este normal. Sunt de acord că numărul cancerelor a crescut, dar nu cred că singura cauză e consumul de carne, ci sunt cauze multiple, una dintre ele fiind stresul. M-aş feri să spun că toată carnea care există pe acest pământ nu e bună!”, a declarat, pentru „Adevărul”, Vladimir Mănăstireanu, directorul exectutiv al Asociaţiei Române a Cărnii.

Mănăstireanu a mai precizat că industria cărnii ar putea avea de suferit ca urmare a acestui studiu. „Dacă ar fi să ne luăm după cercetare, ar trebui să închidem toate magazinele. Şi ce facem, devenim toţi vegetarieni?”, a precizat reprezentantul producătorilor din industria cărnii. Beuran: „În urmă cu 15-20 de ani aveam mai puţin cancer“ Preferinţa românilor pentru şuncă, salam, crenvurşti şi alte alimente de acest gen se vede şi în cifrele de vânzări înregistrate de companii. Acestea cresc de la an la an, arată specialiştii, adăugând că lipsa timpului contribuie şi ea la modificarea stilului alimentar al românilor.   „În urmă cu 15 - 20 de ani aveam mai puţin cancer. Citeam în literatura occidentală că aceste cancere sunt în creştere.

Explicaţiile aparţin alimentaţiei, cu foarte mulţi conservanţi, băuturi cu coloranţi şi alte substanţe cu care noi, genetic, nu suntem acomodaţi şi care nu pot fi metabolizate complet. Alimente şi bătuturi cu substanţe toxice. Din nefericire, mediul înconjurător, toxicitatea, poluarea, lipsa de mişcare şi stresul sunt cauzele frecvente ale creşterii numărului cazurilor de cancer digestiv”, a declarat profesorul Mircea Beuran, şeful Clinicii de Chirurgie de la Spitalul Floreasca. Pacient: „Medicii ne sfătuiesc să renunţăm la carne roşie” De cealaltă parte, Cezar Irimia, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor Cronici din România, susţine că în rândul pacienţilor cu cancer sunt deja cunoscute efectele nocive ale consumului de carne procesată. „Noi mâncăm doar carne albă şi nu carne roşie procesată, chiar şi medicii ne sfătuiesc să renunţăm la ea. Carnea din hamburgeri e şi mai periculoasă. Amelioratorii de gust sunt problema. Din păcate, nu cred că vor fi luate măsuri, pentru că legea este ambiguă şi le dă câştig de cauză producătorilor, nu nouă”, a declarat Irimia pentru „Adevărul”, adăugând că numărul de cazuri de cancere creşte cu 10-12% în fiecare an, în special din cauza consumului ridicat de carne procesată. Problema care se pune de fapt e legată de cantitate, arată şi Sorin Mierlea, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor. „Una e să mâncăm o felie de parizer, alta e să mâncăm o bucată întreagă. Dacă luăm un parizer foarte ieftin, cu ingrediente pe care nu reuşim să le descifrăm, iar pe a cărui etichetă carnea se află pe ultimul loc, e de preferat să îl lăsăm pe raft. Să ţinem cont că ingredientele sunt în ordine descrescătoare”, a ţinut să precizeze Mierlea. Acesta susţine că 20% din brandurile de pe piaţă pot fi puse sub semnul întrebării din punct de vedere al calităţii. „Depinde de noi să ne uităm pe etichetă şi să alegem în cunoştinţă de cauză”, a conchis specialistul. Ce este şi cum poate fi prevenit cancerul de colon

Potrivit avertismentului OMS, cei care consumă carne procesată în cantităţi foarte mari şi pe o perioadă îndelungată ajung să dezvolte cancer de colon, o patologie frecventă în România. Mai exact, cancerul de colon este al doilea ca incidenţă în rândul românilor, 15.000 de cazuri noi fiind înregistrate anual. Durerile abdominale, scăderea bruscă în greutate, anemia şi senzaţia permanentă de defectaţie sau constipaţia sunt câteva dintre simptomele care ar trebui să îl trimită pe pacient la doctor. Cancerul de colon afectează intestinul gros, situat în partea inferioară a sistemului digestiv şi, de regulă, evoluează împreună cu o altă formă de cancer, cel rectal. Printre factorii de risc se numără dieta nepotrivită, alcoolul şi  tutunul, arată doctorii. Aceştia susţin că oboseala, slăbiciunea, crampele şi dificultăţile de respiraţie sunt alte simptome ale cancerului de colon.

Medicii recomandă vizita la un gastroenterolog şi efectuarea unei colonoscopii, în special dacă pacientul a depăşit vârsta  de 40 de ani şi are antecedente în familie. În cazul în care nu au existat cazuri de cancer de colon în familie, colonoscopia devine obligatorie la vârsta de 50 de ani. Specialiştii mai recomandă testele de tip screening, care pot depista polipii colonici înainte ca aceştia să degenereze malign. Potrivit specialiştilor, 50% din cancerele colorectale ar putea fi prevenite prin adoptarea unei diete sărace în grăsimi şi bogate în fibre din verdeţuri, legume, fructe. Ministrul australian al Agriculturii: Raportul OMS, „o farsă“ Ministrul australian al Agriculturii, Barnaby Joyce, a calificat marţi drept „o farsă“ recentul raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) care stabileşte o legătură între consumul de carne procesată şi riscul apariţiei unei forme de cancer, relatează AFP.

În opinia ministrului australian, raportul este „o farsă“, deoarece carnea procesată nu trebuie comparată cu ţigările. „Să compari cârnaţii cu ţigările este absolut grotesc“, a comentat el pentru postul de televiziune ABC. „Dacă scoatem din dieta zilnică tot ceea ce spune OMS că este cancerigen, ne-am întoarce în epoca grotelor“, a declarat Joyce. De fapt, raportul făcut public de agenţia OMS nu face decât să continue dezbaterile legate de beneficiile sau efectele negative ale consumului de carne. Grupurile ecologiste, asociaţiile de protecţia animalelor şi cele din domeniul sănătăţii publice recomandă de mulţi ani consumatorilor să evite consumul de preparate din carne din cauza efectelor negative pe care îl generează asupra sănătăţii şi a mediului înconjurător, în timp ce producătorii de carne promovează atributele pozitive ale acesteia, insistând asupra conţinutului ridicat de proteine, vitamine şi fier din aceste produse.

„Concluziile OMS sfidează bunul-simţ“ Concluziile formulate de OMS „sfidează bunul-simţ, cât şi zecile de studii care nu arată nicio corelaţie între carne şi cancer şi alte studii ce arată multele beneficii ale unor diete echilibrate şi care includ carne“, a reacţionat Institutul Nord-Amercian al Cărnii (NAMI), cu sediul la Washing-ton, o instituţie care face lobby pentru producătorii de carne americani. Reprezentanţii industriei cărnii se contrazic de multe decenii cu autorităţile medicale internaţionale şi cu cele americane asupra rolului pe care îl are carnea într-o dietă echilibrată, scrie „The Wall Street Journal“. Cea mai recentă „bătălie“ de acest gen a avut loc cu ocazia întocmirii Ghidului de dietă pentru americani, un document întocmit de Departamentul Agriculturii şi Sănătăţii din Statele Unite, care stă la baza programelor de educaţie nutriţională şi de asistenţă în privinţa alimentaţiei. „Este foarte clar faptul că în cazul raportului CIRC mulţi dintre cercetători au vizat un anumit rezultat, în pofida unor date despre consumul de carne care erau vechi, neconcludente şi autoraportate“, a spus Betsy Booren, o reprezentantă a NAMI. „Este inadecvat să atribui doar unui singur factor un risc sporit de cancer. Este un subiect foarte complex, care depinde de o combinaţie de mulţi alţi factori, precum vârsta, moştenirea genetică, regimul alimentar, mediul şi stilul de viaţă“, a apreciat Centrul de Legătura pentru Industria de Procesare a Cărnii din UE. Dincolo de acest scandal fără sfârşit, cea mai bătrână femeie din lume, americanca Susannah Mushatt Jones, în vârstă de 116 ani, dezvăluie că secretul longevităţii sale este un mic dejun copios din bacon, ouă şi cereale, completat de un „somn bun“ la amiază.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro