Norme Coca 2023 - 2024


corp uman

Corpul cel din carne şi oase este posesia noastră  cea mai valoroasă. Am pacienţi care nu au grijă de corpul lor biologic. Exemplul pe care îl dau, şi care funcţionează de cele mai multe ori, este comparaţia dintre corp şi o maşină de lux. Acestor pacienţi le ofer următorul exerciţiu de imaginaţie

Să zicem că cineva te surprinde cu vorbele: „Uite cheile de la cea mai scumpă, cea mai luxoasă maşină din lume. Este a ta, bucură-te de ea”. Sunt sigur că noul proprietar al unui aşa giuvaer automobilistic va avea grijă de maşină că de ochii din cap. Se va mândri cu ea, o va acoperi cu o prelată sau va închiria un garaj, îi va schimba uleiul exact când va trebui, îi va rota şi schimba cauciucurile, va urma toate recomandările de „întreţinere".
Ei, corpul omenesc este cel mai valoros lucru pe care îl ai. Mult mai valoros decât orice maşină de lux. Aşa că de ce să nu urmezi recomandările de „întreţinere", de ce să nu ai grijă de el? Trebuie să ai grijă ce şi cât mănânci, ce şi cât bei, cât dormi, şi foarte important, trebuie să ai un doctor de familie în care să ai încredere şi la care să mergi înainte de a te îmbolnăvi. Să îţi facă treaba de „întreţinere" în funcţie de standardele curente.
Sfatul meu de oncolog: un medic de familie conştiincios va avea grijă să fii la curent cu screeningul de cancer, de la mamografie la colonoscopie şi examenul fizic, ceea ce te poate feri de un diagnostic care încă este înspăimântător. Prevenirea şi descoperirea devreme ale unor condiţii de boală sunt mult mai importante şi mai eficace decât munca de tratament.
Din păcate, cei mai mulţi dintre noi ne tratăm corpul ca pe un motor vechi şi loial, pe care putem să îl turăm la maximum, să îl abuzăm prin tot felul de excese, şi de la care să cerem în permanenţă să se tot regenereze. Ca orice motor, cât timp este nou, cât timp este tânăr, funcţionează fără alte cerinţe în afară de combustibil. Dar de la un anume kilometraj, de la o anume vârstă, trebuie să avem din ce în ce mai multă grijă, trebuie să îi acordăm din ce în ce mai multă atenţie. Diverse componente ale motorului plesnesc după un anume kilometraj. La fel şi în corpul omenesc.

Dar oare cât de scump este corpul nostru fizic? Care este valoarea lui „absolută”?

Dacă ne analizăm compoziţia corpului la nivel de substanţe chimice, cât costă ingredientele din care suntem făcuţi?
Hai să ne imaginăm că facem un om cum am face o plăcintă - să vedem ce ingrediente ne trebuie şi cam cât ar costa.
Am fost foarte surprins să descopăr că nu valorăm mai nimic - suntem o plăcintă foarte ieftină.  Vă ataşez la finalul articolului compoziţia corpului unui bărbat de 70 de kilograme (sursă: Emsley, John, The Elements, 3rd ed., Clarendon Press, Oxford, 1998).
Dacă ne analizăm compoziţia ca şi pentru o plăcintă, suntem cam 70% apă. Nicio supriză aici - orice plăcintă este plină de apă. Surpriza este cât suntem de ieftini la nivel de ingrediente. Şi faptul că cele mai scumpe ingrediente de fapt sunt nefolositoare sau chiar toxice. De exemplu aurul şi argintul, împreună cu celelalte elemente rare, sunt de fapt toxice. Toţi avem un pic de otravă în noi de la bun început.
Dacă adunăm costul kilogramelor, gramelor, miligramelor şi microgramelor de ingrediente din care suntem plămădiţi, costul total ar atinge suma exorbitantă de aproximativ 5.50$!!!! Cam 5 Euro!!! Atât ar costa ingredientele unui bărbat de 70 Kg. Cea mai ieftină plăcintă! 70 de kilograme de plăcintă cu 5 euro! (Sursă: The U.S. Bureau of Chemistry and Soil).
Japonezii (Imperial State Institute for Nutrition at Tokyo) au măsurat centimetru cu centimetru suprafaţa de piele a unui corp omenesc mediu. Suprafaţa de piele atinge 1.67 metri pătraţi. Calculat la costul pieii de vacă, pielea omenească ar costa 3.50$. Toată pielea.
O cremă de piele costă mai mult decât toată pielea.
Ideea este că nu contează mineralele şi compoziţia noastră crudă. Contează ce ne ţine împreună, ce ne încheagă, ce ne face să fim noi înşine. Miracolul vieţii. Sufletul. Dragostea. Tristeţea. Bucuria. Prietenia. Lucrurile mici pe care le simţim cu inimă.
Mirosul plăcintei cu brânză duminică dimineaţa, cu radioul pornit şi cu mama trebăluind în bucatarie. Cu stafide... Neapărat stafide.

Table of Elements in the Human Body by Mass (based on an average 70 kg male) (Tabel cu elementele din corpul unui bărbat de 70 de kg)

oxygen 43 kg (61%, 2700 mol)
carbon 16 kg (23%, 1300 mol)
hydrogen 7 kg (10%, 6900 mol)
nitrogen 1.8 kg (2.5%, 129 mol)
calcium 1.0 kg (1.4%, 25 mol)
phosphorus 780 g (1.1%, 25 mol)
potassium 140 g (0.20%, 3.6 mol)
sulfur 140 g (0.20%, 4.4 mol)
sodium 100 g (0.14%, 4.3 mol)
chlorine 95 g (0.14%, 2.7 mol)
magnesium 19 g (0.03%, 0.78 mol)
iron 4.2 g
fluorine 2.6 g
zinc 2.3 g
silicon 1.0 g
rubidium 0.68 g
strontium 0.32 g
bromine 0.26 g
lead 0.12 g
copper 72 mg
aluminum 60 mg
cadmium 50 mg
cerium 40 mg
barium 22 mg
iodine 20 mg
tin 20 mg
titanium 20 mg
boron 18 mg
nickel 15 mg
selenium 15 mg
chromium 14 mg
manganese 12 mg
arsenic 7 mg
lithium 7 mg
cesium 6 mg
mercury 6 mg
germanium 5 mg
molybdenum 5 mg
cobalt 3 mg
antimony 2 mg
silver 2 mg
niobium 1.5 mg
zirconium 1 mg
lanthanum 0.8 mg
gallium 0.7 mg
tellurium 0.7 mg
yttrium 0.6 mg
bismuth 0.5 mg
thallium 0.5 mg
indium 0.4 mg
gold 0.2 mg
scandium 0.2 mg
tantalum 0.2 mg
vanadium 0.11 mg
thorium 0.1 mg
uranium 0.1 mg
samarium 50 µg
beryllium 36 µg

 Sursacorp uman

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro