Norme Coca 2023 - 2024
Din cele 75 de spitale care au avut în 2013 contract cu CASMB, Spitalul de Arşi se situează pe locul al 35-lea, în funcţie de valoarea sumelor decontate
Încă nu se ştie care este valoarea prejudiciului creat în urma operaţiilor estetice ilegale, însă CNAS intenţionează să recupereze toţi banii
Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică Reparatorie şi Arsuri din Bucureşti a decontat anul trecut de la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB) suma de aproape 15,18 milioane lei. Din cele 75 de spitale care au avut în 2013 contract cu CASMB, Spitalul de Arşi se situează pe locul al 35-lea, în funcţie de valoarea sumelor decontate.
Anual această unitate sanitară are peste 8.000 de pacienţi.
Scandalul privind Spitalul de Arşi din Capitală a izbucnit săptămâna trecută, în dosarul privind această unitate fiind urmărite penal 26 de persoane, pentru luare de mită, dare de mită, înşelăciune şi fals intelectual.

CASMB deconta aproape 5.000 de lei pe operaţie

Medicii vizaţi în dosarul operaţiilor estetice pretindeau mită sume cuprinse între 450 şi 3.400 de euro, în funcţie de tipul intervenţiei, banii fiind împărţiţi între membrii echipei operatorii, iar în cazul în care raportările acestora erau validate, Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti deconta aproape 5.000 de lei pe operaţie.
După efectuarea intervenţiei în spital se întocmea documentaţia medicală în care erau menţionate un diagnostic şi un tip de intervenţie medicală nereale.
Ulterior, pe baza acestor documente falsificate, se întocmeau raportările către CASMB şi Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti, prin care se solicita decontarea serviciilor medicale.
Încă nu se ştie care este valoarea prejudiciului creat în urma operaţiilor estetice ilegale, însă Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a anunţat în urmă cu câteva zile că intenţionează să recupereze toţi banii.

Jumătate dintre medici ar fi internat pacienţi în baza unor diagnostice false

Potrivit procurorilor, aproape jumătate dintre medicii şi asistentele de la Spitalul de Arşi ar fi internat pacienţi în baza unor diagnostice false, pentru a le putea face ulterior operaţii estetice, care erau decontate illegal din bugetul CASMB.
În referatul cu propunerea arestării preventive în cazul medicilor anchetaţi în dosarul operaţiilor estetice, obţinut de Mediafax, se arată că medicii de la Spitalul de Arşi "au deturnat complet scopul şi funcţionalitatea" unităţii - singura de acest fel din România, în care au fost investite sume importante pentru modernizare şi dotare -, transformând-o practic în propria lor clinică de chirurgie plastică.

Dosarul cuprinde sute de interceptări telefonice între medici şi pacienţi.
"Pericolul social al faptelor comise de inculpaţi este cu atât mai ridicat cu cât se are în vedere faptul că disciplina medicală chirurgie estetică practicată în sistemul privat este aducătoare de beneficii materiale semnificative, atât pentru medici, cât şi pentru unităţile sanitare, în condiţii nerestrictive financiar pentru pacienţii doritori de astfel de intervenţii", se arată în documentul citat.
Managerul spitalului, Vitalie Stan, şeful Secţei de Chirurgie Plastică, Nicolae Antohi, medicii Aurelia Isac, Florica Guşă, Carmen-Elena Boiangiu, Ioan Costică Ghiţă Plujdescu, Florin Parasca, Ivan Vătămănescu şi Elena Cristina Isac, precum şi o angajată a unei clinici private au fost reţinuţi vineri, în dosarul operaţiilor estetice.
Vitalie Stan, Nicolae Antohi şi Elena Cristina Isac au fost arestaţi preventiv, duminică, în urma unei decizii a Tribunalului Bucureşti.
În cazul celorlalţi medici de la Spitalul de Arşi pentru care procurorii au cerut arestarea preventivă, instanţa a decis cercetarea sub control judiciar. Decizia Tribunalului Capitalei nu este definitivă şi poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.
  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro