Omul de ştiinţă Pal Gyorgy, co-inventator a mai dintre vitaminele cele mai cunoscute şi utilizate pe plan mondial este cel care a inventat şi Vitamiba B6. Premiat de preşedintele american Gerald Ford cu Medialia Naţională pentru Ştiinţă, Pal Gyorgy şi-a început spectaculosul periplul prin lumea ştiinţei şi medicinei de la Oradea. Deşi s-a afirmat ca savant în Germania şi în Statele Unite, deputatul Cseke consideră că din moment ce locul naşterii lui Pal e Oradea, oraşul şi-l poate asuma într-o ipotetică galerie „Oradea – oraş creator”.

Aceasta e raţiunea pentru care deputatul UDMR a anunţat că a realizat o plachetă comemorativă, ieri, de ziua naşterii omului de ştiinţă. De anul viitor, această plachetă va fi înmânată ca premiu celor merituoşi în domeniile în care a excelat Pal Gyorgy: cercetarea medicală şi pediatria. „Sunt foarte aproape de a găsi urmaşii doctorului, în Statele Unite. Îmi doresc ca la ceremonia de decernare, la fel ca în cazul premiilor Mozes, să fie prezenţi şi membri ai familiei omului de ştiinţă originar din Oradea”, zice Cseke.

Motiv de mândrie

Pal Gyorgy s-a născut în Oradea, în 1893, în familia unui medic generalist. În 1915 a devenit medic după studii la Budapesta. La vârsta de 34 de ani devenise profesor al Universităţii Heidelberg. Aici, împreună cu alţi doi cercetători, descoperă Vitamina B2. Apoi devine cercetător al Laboratorului de Nutriţie de la Universitatea Cambridge unde descoperă Vitamina B6.

Se mută cu familia în Statele Unite şi devine profesor colaborator al mai multor universităţi importante şi ocupă postul de şef secţie pediatrie la mai multe spitale. Îşi continuă cercetarea şi descoperă Vitamina H(Vitamina B7, biotină).

În anul morţii sale, 1976, i se atribuie post mortem Medalia Naţională pentru Ştiinţă.
Cseke spune că Pal e recunoscut pentru cercetările în alimentaţia sugarilor cu lapte matern. Unul dintre cele mai cunoscute mottouri ale sale e „Laptele vacii e bun pentru viţel iar cel al mamei pentru nou-născut”.

„Cei care trăim în Oradea trebuie să fim mândri că oraşul a dat un medic care a descoperit aceste vitamine a căror utilitate e recunoscută azi din China în America de Sud. S-a născut aici, aici a fost educat şi de aici a pornit pentru a ajunge un om de ştiinţă de renume mondial. Premiul pe care vreau să-l institui va aduce în memoria orădenilorn că au avut un asemenea medic în oraş”, e opinia lui Cseke.

Cristina Ghilea

 

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro