Norme Coca 2023 - 2024

Foștii guvernanţi nu au reuşit să rezolve una dintre cele mai mari probleme ale sistemului sanitar: exodul medicilor. Prin urmare, am vrut să vedem ce aşteptări au cadrele medicale de la noul şef tehnocrat al Sănătăţii, dr. Patriciu Achimaş-Cadariu, astfel încât să nu mai plece peste hotare. De asemenea, ce nădăjduiesc pacienţii.

Pe medicii de pe Facebook - cei care au reuşit în câteva zile ceea ce sindicatele nu au reuşit în câţiva ani, şi anume o creştere a salariilor cu 25% - măsura luată de fostul Executiv nu-i mulţumeşte: „Mărirea de 25% introdusă, promovată și lăudată de fostul Guvern, pare populistă și este cu siguranță criticabilă din mai multe puncte de vedere: este o măsură nesustenabilă în condițiile actuale ale contractului-cadru; în al doilea rând, este o măsură ilegală deoarece introduce inegalități în finanțarea diverșilor furnizori de servicii prin normele de aplicare; în al treilea rând, se adresează numai unei categorii de medici, cei din spitale, lăsând deliberat la o parte pe cei pomeniți mai sus – medicii de familie și specialiștii din ambulatoriul de specialitate”, a spus dr. Bogdan Tănase, preşedintele Alianţei Medicilor, pentru Jurnalul Naţional.

Constituiţi în ONG, Alianța Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical, aceştia cer o creștere a finanțării sistemului medical, redefinirea statutului medicului prin lege, promovează un act medical de calitate și responsabil, militează împotriva managemen-tului defectuos al sistemului medical şi salută „propunerea de redefinire a statutului personalului medical în societate prin salarizare, traseu de carieră și integritate”, din planul de guvernare al Cabinetului Cioloş.

Legea salarizării unitare,cerută şi de cadrele medicale

Pe de altă parte, Legea salarizării unitare a bugetarilor, pe care fostul Guvern nu a reuşit să o finalizeze, este incertă în prezent, având în vedere deficitul bugetar.

Dr. Victor Ioniţă, liderul medicilor buzoieni numiţi de colegii de pe Facebook „scânteia modernizării sistemului de sănătate din România”, după ce în septembrie au semnat pentru demisia în masă, consideră că „un an este puţin pentru ceva într-adevăr palpabil şi că depinde foarte mult cât dintre structurile existente şi din profesioniştii Sănătăţii, cei care au făcut ceva până acum, vor face parte sau nu din noua echipă”.

Medicul Cezar Stoicea, din Târgoviște, consideră că rezidenţii ar trebui să cunoască ce oportunități au în țară, iar „Ministerul Sănătății trebuie să-și asume acest rol și să ofere pe o platformă online o situație exactă a necesităților din toată țara”. În prezent, aşa cum Jurnalul Naţional semnala încă din luna iulie, nicio autoritate din Sănătate nu are o evidenţă a locurilor vacante şi nici a necesarului de medici din România. Singura modalitate pe care tinerii specialişti români o au de a se informa despre locurile vacante, atunci când termină rezidenţiatul, este să găsească întâmplător vreun anunţ, în condiţiile în care multe spitalele au secții închise din lipsă de medici.

Bolnavii cronici: “vrem acces la medicaţie”

Reprezentanţii pacienţilor spun că nu cer de la noul Guvern decât normalitate: acces la medicamentele necesare şi servicii medicale mai bune. “Avem speranţa că vom face primii paşi către normalitate. Adică accesul la medicaţie, programe naţionale reale cu toate segmentele necesare, cu registre naţionale, cerem o monitorizare drastică a banului public şi ne dorim o comunicare reală pentru construirea unui sistem de sănătate centrat pe pacient. Adică, instituţiile statului să graviteze în jurul pacientului, şi nu pacientul să stea pe la uşi, încercând să-şi câştige dreptul la sănătate”, a declarat, pentru Jurnalul Naţional, Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România.

„Noi am suspendat protestul pentru că urma să fie discutată în Parlament Legea salarizării unice a bugetarilor, care însemna o intrare în normalitate, chiar dacă era etalată pe trei ani. Aşteptam să fie discutată această lege şi Legea bugetului, să vedem ce alocare are Sănătatea. Dar asta nu ţine neapărat de ministrul Sănătăţii. În funcţie de evoluţiile acestea politice, până la jumătatea lunii decembrie, vom reevalua situaţia şi vom hotărî ce facem în continuare. N-am renunţat în niciun fel la proteste, oamenii vor să se facă într-adevăr ordine în Sănătate”, ne-a declarat dr. Victor Ioniţă.

Medicii mai spun că guvernanții trebuie să înțeleagă că o profesie în care formarea durează 10–13 ani merită să fie pe prima treaptă a salarizării, acolo unde sunt și magistrații, şi cum se întâmplă în alte ţări europene.

Dr Tanase Bogdan

Noi suntem deschiși la dialog cu oricine este interesat în schimbarea unui sistem de care, la ora actuală, nici medicii, nici pacienții nu sunt mulțumiți. Acum, constituiţi ca și ONG, ne așteptăm ca opinia noastră să fie ascultată.
Dr. Bogdan Tănase, preşedintele Alianţei Medicilor

Sursa

Poza TVR2

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro