Ebola: Reuniune a OMS pentru a decide daca este vorba de o urgenta publica la scara mondiala Previous Article
Alerta sanitara in Olt. Doi oameni sunt suspectati de infectare cu antrax Next Article

Asociatia Medicilor de Familie Mures

Something went wrong with the connection!

Ce boli ne afecteaza vederea

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
Ce boli ne afecteaza vederea

Sănătatea ochilor este vitală pentru fiecare dintre noi. Tulburările de vedere, lăcrimarea ori vederea înceţoşată pot părea simptome banale, însă pot semnala boli grave. Majoritatea afecţiunilor ochilor sunt corectate cu ajutorul ochelarilor, dar pentru altele intervenţia chirurgicală nu poate fi evitată.

Miopia

Miopia este una dintre cele mai frecvente cazuri de vedere neclară. În cazul acestei afecţiuni, pacienţii nu văd bine la distanţă, dar văd foarte bine de aproape. Statisticile arată că 26% din populaţia lumii se confruntă cu această problemă.
Miopia poate să apară în copilărie şi este posibil să fie transmisă genetic. Boala evoluează odată cu creşterea copilului şi de aceea este recomandat să se facă periodic controale, la trei şi şase luni, apoi la un an, în funcţie de caz. Până la vârsta de 20 de ani, nu intră în discuţie operaţia.
„Până la 20 de ani, se fac corecţii purtând ochelari, iar după această vârstă se pot folosi şi alte tratamente. Dacă pacientul suferă de un tip avansat de miopie, se poate ajunge la un implant de cristalin”, ne-a spus un medic oftalmolog.
Foarte important este, după cum explică medicul oftalmolog, momentul ales pentru intervenţia chirurgicală: «Miopia nu stagnează la 20 de ani şi atunci trebuie ales cu atenţie momentul potrivit pentru a interveni chirurgical. După vârsta de 25-30 de ani, putem vorbi de operaţie. Trebuie să aşteptăm doi-trei ani la rând să vedem dacă nu există o creştere a miopiei. Altfel, putem să operăm şi să rămână cu o dioptrie restantă şi pacientul să fie nemulţumit că va purta în continuare ochelari. Oamenii trebuie să ştie că operaţia de implant de cristalin nu opreşte evoluţia bolii, ci doar ne scapă de ochelari».

70 de milioane de oameni suferă de glaucom

Denumit popular „hoţul tăcut”, glaucomul este boala ochilor care se instalează fără să simţim ceva şi se dezvoltă treptat. Conform Organizaţiei Mondiale de Sănătate, peste 70 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de această boală, iar 50% dintre aceştia nici nu sunt diagnosticaţi oficial.
Riscul mare este la pacienţii care au în familie rude de sânge cu glaucom. Controlul oftalmologic în cazul glaucomului constă în examinarea acuităţii vizuale, măsurarea presiunii intraoculare şi examinarea fundului de ochi.
Glaucomul apare mai frecvent după 40 de ani, mai ales la pacienţii cu riscuri generale, cum ar fi diabet zaharat, hipertensiune arterială. Vorbim de o boală care duce în final la distrugerea nervului optic, dar care se poate vindeca.
„Pentru a pune diagnosticul de glaucom, avem nevoie de mai multe investigaţii. Mai nou, se pune accent pe gonioscopie (examen oftalmologic al unghiului între iris şi cornee – n.r.)”, a explicat medicul oftalmolog.
Dacă în trecut medicii mai aveau dubii la punerea unui diagnostic de glaucom, acum a apărut tomografia în coerenţă optică. Vorbim despre o tehnologie de ultimă generaţie, care ajută la punerea cu exactitate a diagnosticului.
„Tomografia în coerenţă optică ne arată dacă există progres sau nu. În caz de progres, iniţiem tratamentul antiglaucomatos, dacă nu, pacientul rămâne sub observaţie, în funcţie de factorii de risc pe care îi are. Există doar trei astfel de tomografe în ţară”, a spus medicul oftalmolog.
În cazul în care pacientul are glaucom cu unghi închis, se poate interveni chirurgical, iar pentru cel cu unghi deschis, este folosit doar tratament medicamentos.
«Beneficiem astăzi de medicamente care scad presiunea intraoculară, de aceea pacientul trebuie foarte bine monitorizat. Se începe cu un anumit tip de picături şi în timp se urmăreşte dacă picăturile sunt îndeajuns pentru a scădea presiunea intraoculară. Dacă nu, se face adiţie medicamentoasă”, a declarat medicul oftalmolog.
Pacienţii trebuie să ştie că glaucomul intră într-un program naţional de sănătate, astfel că beneficiază de tratament gratuit.

Orbirea este reversibilă în cazul cataractei

Cataracta este o afecţiune oftalmologică foarte răspândită, care se întâlneşte mai ales în rândul bătrânilor. Din fericire, orbirea este reversibilă în cazul acestei boli. Astăzi, cataracta nu mai este o afecţiune care pune mari probleme, pentru că se poate opera.
Intervenţia chirurgicală se stabileşte în funcţie de scăderea acuităţii vizuale. În general, pacienţii ajung târziu la medicul oftalmolog, atunci când boala se află în stadiu avansat.
«Mai nou, există ecografii de înaltă rezoluţie care ajută la tratarea acestei afecţiuni. Este indicată o ecografie prin care analizăm activitatea retinei şi a nervului optic. Cu ajutorul acesteia, pacienţii beneficiază de investigaţii înainte de a se opera ca să vadă dacă efectele postoperatorii sunt cele dorite”, a menţionat medicul oftalmolog.
Pacienţii care au cataractă prezintă o sensibilitate crescută la lumină, văd mai bine în interior decât afară. Pentru aceştia, există lentile heliomate, care îi protejează împotriva ultravioletelor.
Expunerea la soare determină nu doar cataractă, ci şi leziuni degenerative maculare, care duc la afectarea vederii centrale.
„Din ce în ce mai mulţi pacienţi tineri au aceste leziuni, expunerea la ultraviolete fiind principala cauză. Ele determină afecţiuni ale întregului glob ocular. Expunerea la soare este dăunătoare. Acum există lentile de soare cu dioptrie. Dacă pacientul are o dioptrie şi vrea să vadă la distanţă, se pot aplica pe lentila de soare”, a explicat medicul.

Ochelari sau lentile de contact?

Oamenii care au probleme de vedere se gândesc mereu dacă este bine să înlocuiască ochelarii cu lentilele de contact. Mai ales tinerii sunt interesaţi de acest lucru întrucât, din cauza ochelarilor, unora li se pun etichete de genul „aragaz cu patru ochi”.
Medicul oftalmolog spune că, în general, pacienţii optează pentru ochelari, dar sunt recomandate şi lentilele: „Dacă sunt întreţinute cum trebuie şi le purtăm conform indicaţiilor primite, lentilele de contact sunt bune. Dar nu trebuie să facem abuz pentru că au şi efecte adverse grave, care pot să ducă până la leziuni ale corneei”.

Sursa

0 Comments

No Comments This Article Has No Comments Yet

Sorry, either someone took all the comments and ran away or no one left any in the first place !

But You can be first to leave a comment !

Leave Your Comment

<

*

Pregatirea cabinetelor pentru COVID 19

 

OMS România: Material – personalul medical.  Descarca documentul

OMS România: Materiale informative pentru locul de muncă:  Descarca documentele

Ministerul Sănătății: Măsuri  recomandate pentru populație (12 martie) – link

 

 

 

Video confecționare mască și vizor de protecție

Banner

Adio durere

Facebook

Aboneaza-te aici

Banner

INFORMATII UTILE

Reclamatii

 

 

 

STIRILE ZILEI

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.   0

read more

Procedura de lucru pentru eliberarea prescripţiilor medicale electronice cu medicamente fără interferon   0

read more
Guvernul Orban analizează două variante pentru a bloca plecările medicilor, inclusiv retragerea dreptului de liberă practică

Guvernul Orban analizează două variante pentru a bloca plecările medicilor, inclusiv retragerea dreptului de liberă practică   0

read more
Tătaru, după vizita la Arad: „În acel cort era o tânără italiancă, trata pacienți români. Un exemplu pentru corpul nostru medical”

Tătaru, după vizita la Arad: „În acel cort era o tânără italiancă, trata pacienți români. Un exemplu pentru corpul nostru medical”   0

read more
Paracetamol cu rația în farmaciile din România: doar 2 cutii de persoană

Paracetamol cu rația în farmaciile din România: doar 2 cutii de persoană   0

read more
SANADOR lansează serviciul Dr. SANADOR – CONSULTAȚII MEDICALE ONLINE

SANADOR lansează serviciul Dr. SANADOR – CONSULTAȚII MEDICALE ONLINE   0

read more
Dezastrul de la Suceava | Medici: Cerem ajutor! Nu facem față, nu înaintăm. Prefect: Este momentul să admitem lipsurile

Dezastrul de la Suceava | Medici: Cerem ajutor! Nu facem față, nu înaintăm. Prefect: Este momentul să admitem lipsurile   0

read more
Mărturia unui medic infectat din Suceava: Am sunat de 70 de ori la DSP. O doamnă doctor nu conștientiza focarul epidemiologic

Mărturia unui medic infectat din Suceava: Am sunat de 70 de ori la DSP. O doamnă doctor nu conștientiza focarul epidemiologic   0

read more
Covasna: Spitalul Judeţean nu va accepta detaşarea niciunui cadru medical

Covasna: Spitalul Judeţean nu va accepta detaşarea niciunui cadru medical   0

read more
Studiu: Virusul Covid-19 rămâne în aer şi după externarea pacienţilor

Studiu: Virusul Covid-19 rămâne în aer şi după externarea pacienţilor   0

read more
Prof.dr.
Olga Simionescu: „Terminaţi cu prostiile că medicii care au salarii grase fug!
Nimeni
nu fuge! Doar
că nu doreşte să meargă câine surd la vânătoare!”

Prof.dr. Olga Simionescu: „Terminaţi cu prostiile că medicii care au salarii grase fug! Nimeni nu fuge! Doar că nu doreşte să meargă câine surd la vânătoare!”   0

read more
Voluntari din rândurile studenților de medicină și farmacie din Targu Mures se oferă să livreze la domiciliu medicamente pentru vârstnici.

Voluntari din rândurile studenților de medicină și farmacie din Targu Mures se oferă să livreze la domiciliu medicamente pentru vârstnici.   0

read more
Pierderea bruscă a mirosului şi a gustului ar putea anunţa infecţia cu Covid-19. Studiu

Pierderea bruscă a mirosului şi a gustului ar putea anunţa infecţia cu Covid-19. Studiu   0

read more
Mărturia sfâșietoare a unei paciente cu coronavirus din Suceava: „Nu aveam nici măcar cu ce să luăm medicamentele”

Mărturia sfâșietoare a unei paciente cu coronavirus din Suceava: „Nu aveam nici măcar cu ce să luăm medicamentele”   0

read more
Testul de sânge care „poate depista mai mult de 50 de tipuri de cancer”

Testul de sânge care „poate depista mai mult de 50 de tipuri de cancer”   0

read more
Peste 70 de cadre medicale din Spitalul Sf. Ioan, în izolare. Secția de Nefrologie a fost închisă

Peste 70 de cadre medicale din Spitalul Sf. Ioan, în izolare. Secția de Nefrologie a fost închisă   0

read more
Mustaţa şi barba – favorizează sau nu transmiterea coronavirusului?

Mustaţa şi barba – favorizează sau nu transmiterea coronavirusului?   0

read more
Dispersarea de dezinfectanţi nu ajută împotriva COVID-19, dar pune în pericol sănătatea oamenilor

Dispersarea de dezinfectanţi nu ajută împotriva COVID-19, dar pune în pericol sănătatea oamenilor   0

read more
Şapte cadre medicale de la Spitalul Militar au fost diagnosticate cu noul coronaviruslui

Şapte cadre medicale de la Spitalul Militar au fost diagnosticate cu noul coronaviruslui   0

read more
Maternitate în carantină după ce 5 asistente au fost confirmate cu COVID-19. Nimeni nu mai intră, nimeni nu mai iese

Maternitate în carantină după ce 5 asistente au fost confirmate cu COVID-19. Nimeni nu mai intră, nimeni nu mai iese   0

read more
17 cadre medicale și 10 pacienți de la Spitalul Universitar din București, confirmați cu COVID-19

17 cadre medicale și 10 pacienți de la Spitalul Universitar din București, confirmați cu COVID-19   0

read more
Dr. Gheorghe Meclea, pionier al ecografiei în medicina românească, a încetat din viață

Dr. Gheorghe Meclea, pionier al ecografiei în medicina românească, a încetat din viață   0

read more
Secretar de stat, despre stăvilirea valului de demisii din spitale: S-au propus diverse variante, una ar fi preavizul de 90 de zile

Secretar de stat, despre stăvilirea valului de demisii din spitale: S-au propus diverse variante, una ar fi preavizul de 90 de zile   0

read more

Arhiva

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.