Ebola: Reuniune a OMS pentru a decide daca este vorba de o urgenta publica la scara mondiala Previous Article
Alerta sanitara in Olt. Doi oameni sunt suspectati de infectare cu antrax Next Article

Asociatia Medicilor de Familie Mures

Something went wrong with the connection!

Ce boli ne afecteaza vederea

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
Ce boli ne afecteaza vederea

Sănătatea ochilor este vitală pentru fiecare dintre noi. Tulburările de vedere, lăcrimarea ori vederea înceţoşată pot părea simptome banale, însă pot semnala boli grave. Majoritatea afecţiunilor ochilor sunt corectate cu ajutorul ochelarilor, dar pentru altele intervenţia chirurgicală nu poate fi evitată.

Miopia

Miopia este una dintre cele mai frecvente cazuri de vedere neclară. În cazul acestei afecţiuni, pacienţii nu văd bine la distanţă, dar văd foarte bine de aproape. Statisticile arată că 26% din populaţia lumii se confruntă cu această problemă.
Miopia poate să apară în copilărie şi este posibil să fie transmisă genetic. Boala evoluează odată cu creşterea copilului şi de aceea este recomandat să se facă periodic controale, la trei şi şase luni, apoi la un an, în funcţie de caz. Până la vârsta de 20 de ani, nu intră în discuţie operaţia.
„Până la 20 de ani, se fac corecţii purtând ochelari, iar după această vârstă se pot folosi şi alte tratamente. Dacă pacientul suferă de un tip avansat de miopie, se poate ajunge la un implant de cristalin”, ne-a spus un medic oftalmolog.
Foarte important este, după cum explică medicul oftalmolog, momentul ales pentru intervenţia chirurgicală: «Miopia nu stagnează la 20 de ani şi atunci trebuie ales cu atenţie momentul potrivit pentru a interveni chirurgical. După vârsta de 25-30 de ani, putem vorbi de operaţie. Trebuie să aşteptăm doi-trei ani la rând să vedem dacă nu există o creştere a miopiei. Altfel, putem să operăm şi să rămână cu o dioptrie restantă şi pacientul să fie nemulţumit că va purta în continuare ochelari. Oamenii trebuie să ştie că operaţia de implant de cristalin nu opreşte evoluţia bolii, ci doar ne scapă de ochelari».

70 de milioane de oameni suferă de glaucom

Denumit popular „hoţul tăcut”, glaucomul este boala ochilor care se instalează fără să simţim ceva şi se dezvoltă treptat. Conform Organizaţiei Mondiale de Sănătate, peste 70 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de această boală, iar 50% dintre aceştia nici nu sunt diagnosticaţi oficial.
Riscul mare este la pacienţii care au în familie rude de sânge cu glaucom. Controlul oftalmologic în cazul glaucomului constă în examinarea acuităţii vizuale, măsurarea presiunii intraoculare şi examinarea fundului de ochi.
Glaucomul apare mai frecvent după 40 de ani, mai ales la pacienţii cu riscuri generale, cum ar fi diabet zaharat, hipertensiune arterială. Vorbim de o boală care duce în final la distrugerea nervului optic, dar care se poate vindeca.
„Pentru a pune diagnosticul de glaucom, avem nevoie de mai multe investigaţii. Mai nou, se pune accent pe gonioscopie (examen oftalmologic al unghiului între iris şi cornee – n.r.)”, a explicat medicul oftalmolog.
Dacă în trecut medicii mai aveau dubii la punerea unui diagnostic de glaucom, acum a apărut tomografia în coerenţă optică. Vorbim despre o tehnologie de ultimă generaţie, care ajută la punerea cu exactitate a diagnosticului.
„Tomografia în coerenţă optică ne arată dacă există progres sau nu. În caz de progres, iniţiem tratamentul antiglaucomatos, dacă nu, pacientul rămâne sub observaţie, în funcţie de factorii de risc pe care îi are. Există doar trei astfel de tomografe în ţară”, a spus medicul oftalmolog.
În cazul în care pacientul are glaucom cu unghi închis, se poate interveni chirurgical, iar pentru cel cu unghi deschis, este folosit doar tratament medicamentos.
«Beneficiem astăzi de medicamente care scad presiunea intraoculară, de aceea pacientul trebuie foarte bine monitorizat. Se începe cu un anumit tip de picături şi în timp se urmăreşte dacă picăturile sunt îndeajuns pentru a scădea presiunea intraoculară. Dacă nu, se face adiţie medicamentoasă”, a declarat medicul oftalmolog.
Pacienţii trebuie să ştie că glaucomul intră într-un program naţional de sănătate, astfel că beneficiază de tratament gratuit.

Orbirea este reversibilă în cazul cataractei

Cataracta este o afecţiune oftalmologică foarte răspândită, care se întâlneşte mai ales în rândul bătrânilor. Din fericire, orbirea este reversibilă în cazul acestei boli. Astăzi, cataracta nu mai este o afecţiune care pune mari probleme, pentru că se poate opera.
Intervenţia chirurgicală se stabileşte în funcţie de scăderea acuităţii vizuale. În general, pacienţii ajung târziu la medicul oftalmolog, atunci când boala se află în stadiu avansat.
«Mai nou, există ecografii de înaltă rezoluţie care ajută la tratarea acestei afecţiuni. Este indicată o ecografie prin care analizăm activitatea retinei şi a nervului optic. Cu ajutorul acesteia, pacienţii beneficiază de investigaţii înainte de a se opera ca să vadă dacă efectele postoperatorii sunt cele dorite”, a menţionat medicul oftalmolog.
Pacienţii care au cataractă prezintă o sensibilitate crescută la lumină, văd mai bine în interior decât afară. Pentru aceştia, există lentile heliomate, care îi protejează împotriva ultravioletelor.
Expunerea la soare determină nu doar cataractă, ci şi leziuni degenerative maculare, care duc la afectarea vederii centrale.
„Din ce în ce mai mulţi pacienţi tineri au aceste leziuni, expunerea la ultraviolete fiind principala cauză. Ele determină afecţiuni ale întregului glob ocular. Expunerea la soare este dăunătoare. Acum există lentile de soare cu dioptrie. Dacă pacientul are o dioptrie şi vrea să vadă la distanţă, se pot aplica pe lentila de soare”, a explicat medicul.

Ochelari sau lentile de contact?

Oamenii care au probleme de vedere se gândesc mereu dacă este bine să înlocuiască ochelarii cu lentilele de contact. Mai ales tinerii sunt interesaţi de acest lucru întrucât, din cauza ochelarilor, unora li se pun etichete de genul „aragaz cu patru ochi”.
Medicul oftalmolog spune că, în general, pacienţii optează pentru ochelari, dar sunt recomandate şi lentilele: „Dacă sunt întreţinute cum trebuie şi le purtăm conform indicaţiilor primite, lentilele de contact sunt bune. Dar nu trebuie să facem abuz pentru că au şi efecte adverse grave, care pot să ducă până la leziuni ale corneei”.

Sursa

0 Comments

No Comments This Article Has No Comments Yet

Sorry, either someone took all the comments and ran away or no one left any in the first place !

But You can be first to leave a comment !

Leave Your Comment

<

*

Pregatirea cabinetelor pentru COVID 19

 

OMS România: Material – personalul medical.  Descarca documentul

OMS România: Materiale informative pentru locul de muncă:  Descarca documentele

Ministerul Sănătății: Măsuri  recomandate pentru populație (12 martie) – link

 

 

 

Video confecționare mască și vizor de protecție

Banner

Adio durere

Facebook

Aboneaza-te aici

Banner

INFORMATII UTILE

Reclamatii

 

 

 

STIRILE ZILEI

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.   0

read more
Aparatura donată de Grupul Digi salvează vieţi

Aparatura donată de Grupul Digi salvează vieţi   0

read more
Pacientă COVID ajunsă la terapie intensivă: „Din senin nu mai aveam aer. N-am tușit, n-am avut nimic”

Pacientă COVID ajunsă la terapie intensivă: „Din senin nu mai aveam aer. N-am tușit, n-am avut nimic”   0

read more
De ce apar pierderile de memorie în această perioadă. Neurochirurg: Între patru pereți ne tâmpim. Ce mâncăruri sunt bune pentru creier

De ce apar pierderile de memorie în această perioadă. Neurochirurg: Între patru pereți ne tâmpim. Ce mâncăruri sunt bune pentru creier   0

read more
În 2020, Fundația Renașterea organizează digital maratonul „Race for the Cure” pentru sănătatea femeii și lupta împotriva cancerului

În 2020, Fundația Renașterea organizează digital maratonul „Race for the Cure” pentru sănătatea femeii și lupta împotriva cancerului   0

read more
OMS a aprobat testarea unor produse africane bazate pe ierburi medicinale în tratarea noului coronavirus

OMS a aprobat testarea unor produse africane bazate pe ierburi medicinale în tratarea noului coronavirus   0

read more
Expert în sănătate publică: Carantina va reveni. Amenzile sunt cheia pentru a convinge populația să poarte măști

Expert în sănătate publică: Carantina va reveni. Amenzile sunt cheia pentru a convinge populația să poarte măști   0

read more
Când salvatorii trebuie ei înșiși salvați. „A fost ceva de groază. Mă gândeam: Mă culc, dacă ma scol a doua zi cu dispnee?”

Când salvatorii trebuie ei înșiși salvați. „A fost ceva de groază. Mă gândeam: Mă culc, dacă ma scol a doua zi cu dispnee?”   0

read more
Nelu Tătaru: Spitalul Regional de Urgență Iași este cel mai avansat, se află în faza de proiect

Nelu Tătaru: Spitalul Regional de Urgență Iași este cel mai avansat, se află în faza de proiect   0

read more
Vaccinul BCG, antrenor pentru imunitate. Profesorul Mihai Netea: Credem că dat înainte, preventiv, are succes și împotriva SARS-CoV-2

Vaccinul BCG, antrenor pentru imunitate. Profesorul Mihai Netea: Credem că dat înainte, preventiv, are succes și împotriva SARS-CoV-2   0

read more
Risc de creștere a bilanțului zilnic de COVID. Dr. Emilian Imbri: Ne gândim că la un moment dat vom avea probleme cu medicația

Risc de creștere a bilanțului zilnic de COVID. Dr. Emilian Imbri: Ne gândim că la un moment dat vom avea probleme cu medicația   0

read more
Comisia Europeană evaluează modul în care se face testarea COVID în statele membre

Comisia Europeană evaluează modul în care se face testarea COVID în statele membre   0

read more
De ce copiii sunt mai apărați de virulența infecțiilor cu SARS-CoV-2? 

De ce copiii sunt mai apărați de virulența infecțiilor cu SARS-CoV-2?    0

read more
Copilul cu COVID internat la terapie intensivă se simte mai bine

Copilul cu COVID internat la terapie intensivă se simte mai bine   0

read more
Comisia Europeană a semnat un nou contract pentru un vaccin anti-Covid. Câte doze a negociat CE

Comisia Europeană a semnat un nou contract pentru un vaccin anti-Covid. Câte doze a negociat CE   0

read more
Ce spun medicii despre cazul primului copil ajuns la ATI în România. Când apare sindromul inflamator multisistem

Ce spun medicii despre cazul primului copil ajuns la ATI în România. Când apare sindromul inflamator multisistem   0

read more
Coreea de Sud vrea să testeze în România un tratament împotriva COVID-19. Cine ar putea primi medicamentul

Coreea de Sud vrea să testeze în România un tratament împotriva COVID-19. Cine ar putea primi medicamentul   0

read more
Ministrul Sănătății: Am contractat 3 milioane de doze de vaccin antigripal. Profesorii intră în categoria de risc

Ministrul Sănătății: Am contractat 3 milioane de doze de vaccin antigripal. Profesorii intră în categoria de risc   0

read more
Coreea de Sud vrea să testeze în România un tratament împotriva Covid-19. Ce pacienți vor primi medicamentul-test

Coreea de Sud vrea să testeze în România un tratament împotriva Covid-19. Ce pacienți vor primi medicamentul-test   0

read more
Câte paturi de terapie intensivă pentru copiii cu COVID sunt în spitalele românești

Câte paturi de terapie intensivă pentru copiii cu COVID sunt în spitalele românești   0

read more
Dr. Cătălin Cîrstoveanu: „Capacitatea celulelor care luptă cu
infecţiile este grav afectată la cei care consumă carbohidraţi“

Dr. Cătălin Cîrstoveanu: „Capacitatea celulelor care luptă cu infecţiile este grav afectată la cei care consumă carbohidraţi“   0

read more
Spania a început prima testare pe oameni a unui vaccin anti-Covid. Care sunt rezultatele până acum

Spania a început prima testare pe oameni a unui vaccin anti-Covid. Care sunt rezultatele până acum   0

read more
Alexandru Rafila spune că în următoarele săptămâni numărul infecțiilor va crește: „Începutul școlii se va vedea după 10-15 zile”

Alexandru Rafila spune că în următoarele săptămâni numărul infecțiilor va crește: „Începutul școlii se va vedea după 10-15 zile”   0

read more

Arhiva

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.