Norme Coca 2023 - 2024

Cele mai eficiente metode de contracepţie

Medicul ginecolog Borbala Koo, preşedintele Societăţii de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală (SECS), a venit la Adevărul Live să ne explice, cu exemple, care sunt cele mai bune metode contraceptive, în funcţie de vârstă şi de eventuale probleme de sănătate. I s-a alăturat Adriana Radu, fondatoarea platformei online Sexul vs. Barza, care ne va povesti ce ştiu tinerii despre contracepţie.

Câtă vreme putem lua pilulele contraceptive? Cât de des putem să apelăm la pilula de a doua zi? Cum se foloseşte diafragma? Când este recomandat steriletul? Acestea sunt doar o parte dintre întrebările la care va răspunde medicul Borbala Koo, preşedintele SECS.Cât de multe ştiu tinerii despre contracepţie şi cât de mulţi folosesc, de fapt, prezervativul sau alte metode contraceptive aflăm de la Adriana Radu, fondatoarea Sexul vs. Barza.Cum alegem un contraceptiv eficient?

De la început trebuie să înţelegem că indiferent de vârstă, stare de sănătate, de câte ori avem nevoie în faţa unei sarcini sau a unei infecţii cu transmitere sexuală (ITS) vom găsi o protecţie. Toată lumea trebuie să înţeleagă că există opţiuni pentru fiecare. Nu există opţiuni pentru toată lumea. Este necesar pentru a găsi metoda potrivită pentru noi trebuie să mergem la un specialist pentru a vedea ce ni se potriveşte ca vârstă, ca stil de viaţă. Uneori vrem să evităm o sarcină, poate suntem într-un moment în care cariera ar fi perturbată de nouă luni de sarcină... sunt momente în viaţă în care dorinţa noastră de protecţie este foarte mare. Trebuie să ne analizăm comportamentele, cu ajutorul cuiva. Pentru cineva care are contacte sexuale sporadice, de două trei ori pe an, nu este neapărat necesar să ia contraceptive în fiecare zi. Sunt anumite persoane care pot face un lucru cu regularitate, şi altele care nu pot. Poate persoana este un pic mai dezordonată, şi pentru ea este destul de greu să-şi aducă aminte ca la o anumită oră să ia o pilulă.

Trebuie să ţinem cont şi de stilul nostru de viaţă. Mai trebuie să ţinem cont şi cât de vizibilă trebuie să fie metoda. Dacă eşti adolescentă poate nu vrei ca toată familia să ştie că eşti activă sexuală. Mai este important şi să vedem în ce măsură metoda contraceptivă impune un ritm de aprovizionare: la două luni, la trei luni, sau zilnic. Poate nu locuiesc aproape de magazin şi atunci trebuie să o am la îndemână, sau să mi-o permit, începe dr. Borbala Koo (foto dreapta).

Cea mai ieftină metodă contraceptivă ar fi prezervativul, dar depinde de frecvenţa actelor sexuale. O activitate sexuală frecventă, dacă înmuleţeşti 1.50 cât e preţul unui prezervativ cu frecvenţa actelor sexuale, e posibil să mă coste mai mult prezervativele decât altă contracepţie mai scumpă, dar mai ieftină pe termen lung.

 

Planificarea familială

 

În continuare există 180 de cabinete, adresele lor se regăsesc pe planificăneprevăzutul.ro. Numărul specialiştilor este de vreo 6.000, existând şi metode contraceptive care nu necesită reţete (prezervativele găsindu-se la aproape orice colţ de stradă), important este ca toţi cei care au nevoie trebuie să înţeleagă că neprotejarea unui act special va duce, cu o probabilitate mare, la o sarcină nedorită. Opt persoane din zece care nu folosesc contracepţie, vor rămâne însărcinate în cursul unui an, avertizează medicul ginecolog (foto dreapta).

 

Există un soi de deconectare între medicii ginecologi şi medicii din cabinetele de planificare familială. Nu toată lumea ştie că există aceste cabinete, nimeni nu le promovează, consideră Adriana Radu.

 

Ore de educaţie sexuală în şcoli

Aşa este, de unde să ştie tinerii de existenţa acestor cabinete?, este de acord medicul ginecolog. Nu se fac campanii, nu se face promovare în media. În continuare există contraceptive gratuite pentru o categorie mare a populaţiei: elevii, studenţii, pentru mediul rural, pentru şomeri şi pentru oricine declară că nu are mijloace financiare. Dar, în general tinerii nu ştiu că au dreptul la contracepţie gratuită, nu ştiu că după 16 ani nu au voie de acordul părinţilor pentru a solicita consultaţii, iar cei sub 16 ani nu ştiu că pot merge la cabinet fără părinţi pentru a cere informaţii. Dacă aceste lucruri ar fi diseminate prin şcoli, atunci toţi tinerii ar afla. Cu atât mai mult cu cât legea de protecţie a drepturilor copiilor prevede obligativitatea şcolilor de a asigura accesul copiilor la ore de educaţie sexuală, care trebuie să înceapă cât mai curând. Ele sunt adaptate nivelului de adaptare al copilului. Ar trebui să înceapă la clasa 0. Trebuie încurajaţi părinţii să solicite şcolii să asigure dreptul copiilor la educaţie despre sănătate şi educaţie sexuală, declară dr. Koo.

 

Există părinţi şi părinţi, unii fiind foarte interesaţi ca aceste informaţii să fie primite din şcoală pentru că ei nu sunt pregătiţi să ofere aceste informaţii. Există ore opţionale de Educaţie pentru Sănătate, spune Adriana Radu (foto dreapta).

 

Educaţia sexuală este o educaţie de dezvoltare personală, o educaţie care priveşte comunicare, dezvoltarea şi formarea propriei tale identităţi. Desigur că există şi momente în care se discută despre actul sexual, dar acestea intervin în cazul adolescenţilor. Normal că nu se va discuta asta cu cei din clasa I, cu ei se discută despre corp, despre diferenţe, explică medicul ginecolog. Nu este o ruşine să discutăm despre digestie, dar ne e ruşine să discutăm despre corpul omenesc, adaugă medicul.

 

De la brâu în jos există un soi de tăcere. Se dezvoltă la copii un simţ al ruşinii şi ei nu reuşesc să comunice. De exemplu, în cazul abuzurilor... Dacă un copil a fost abuzat sexual şi el nu are cuvintele pentru a descrie situaţia în care se află, copilul va fi în pericol, continuă şi Adriana.

 

În cadrul orelor de educaţie sexuală se discută despre abuz, despre consimţământ, te învaţă cum să refuzi. Aşa copiii învaţă cum să respecte refuzul, cum să negocieze, cum să-ţi deschidă noi perspective. Este o educaţie extrem de importantă, care are legătură chiar cu educaţia civică, vorbeşte despre decizii, despre alegeri. Este o educaţie globală care se materializează în domeniul sexualităţii care înseamnă sănătate, identitate, comportament.

 

Atitudinea copiilor legat de educaţie sexuală

 

Îmi place când îmi prezint proiectul în licee. Îi întreb dacă au făcut educaţie sexuală, răspunsurile pozitive sunt puţine. Încerc să le spun că dacă nu au avut parte de această educaţie, această realitate reflectă nişte decizii la nivel înalt. Încerc să-i fac conştienţi de asta. Impresia mea este că adolescenţii găsesc importantă educaţia sexuală, povesteşte Adriana.

 

Întrebări frecvente ale tinerilor pe site-ul planificaneprevazutul.ro

 

Site-ul nostru este accesat de foarte mulţi tineri sub 16 ani. Marea majoritatea a întrebărilor, dacă sunt băieţi sunt legate de masturbare şi mărimea penisului. La fete, întrebările sunt despre himen şi la cât să îşi înceapă viaţa sexuală. Noi trebuie să înţelegem că la nivelul elevilor, la cel al băieţilor din gimnaziu există o presiune foarte mare de a deveni activi sexual. Se aud tot felul de poveşti. Aşa că, dacă ajungi în clasa a noua fără a fi avut niciun contact sexual, vei fi marginalizat. Presiunea aceasta este majoră din partea mediului, spune medicul ginecolog.

 

Metode contraceptive

 

Din păcate, în ultimele luni există o campanie majoră împotriva contracepţiei hormonale. S-au preluat mesaje din campania la nivel global, dar în România a intrat pe un teren plin de oameni fără un nivel de educaţie corespunzător. În alte ţări, nivelul de educaţie în acest domeniu este mai ridicat. La noi, ca metode, voi începe cu contracepţia hormonală, după prezervativ, fiind cea de-a doua metodă contraceptivă folosită la noi în ţară. Pilulele contraceptive pot fi folosite de la 15-16 ani, dacă îşi încep viaţa sexuală la această vârstă. Ele trebuie să înceapă să ia pilula din prima zi a menstruaţiei înainte de a avea primul contact sexual. Este foarte important de precizat că aceste pilule protejează de sarcină, dar nu de ITS. Aşadar, poate fetele ar trebui să combine, la primul sexual şi pilula şi prezervativul, explică dr. Koo.

 

O a doua metodă contraceptivă este dispozitivul intrauterin - steriletul, fie cu hormoni sau fără. Este foarte eficient. Din păcate, pe piaţa românească a dispărut contracepţia cu injecţiile hormonale. Are anumite efecte secundare, dar pentru unele este foarte eficient. Mai există faimoasa pilulă de a doua zi, o ultimă şansă pentru cei care au avut un incident, fie a uitat să ia pilula. Această pastilă de a doua zi poate fi folosită ori de câte ori este nevoie. Ea are eficienţă foarte ridicată dacă este luată foarte repede după actul sexual. De ce nu mai trebuie s-o folosim este că determină (având o cantitate mare de hormoni) o anumită modificare a menstruaţiei. Mai există, fără prescripţie, prezervativul feminin, care este greu accesibil, destul de puţin folosit, nu este nici ieftin şi mai e o problemă: femeile din România nu au o mare deschidere la manipularea vaginală. Însă, există pe piaţă foarte multe spermicide, unele fiind mai eficiente ca altele, important fiind ca dacă le foloseşti să citeşti cu atenţie instrucţiunile (trebuie puse cu ceva timp înainte de actul sexual, să nu te speli după iară o perioadă de timp, spune dr. Koo.

Sursa: adevarul.ro

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro