Norme Coca 2023 - 2024

Poate cele mai cunoscute medicamente la nivel global, anticoncepţionalele orale sunt numite simplu “pilula”. Cele mai folosite mjjloace de contracepţie, îşi păstrează încă o serie de aspecte bine ascunse, la mai bine de 50 de ani de la apariţie.

Anticoncepţionalele orale sunt prezentate de cele mai multe ori ca o metodă contraceptivă inofensivă, dar, din cauza numeroaselor efecte secundare, nu reuşesc mereu să ne protejeze sănătatea sau femininitatea.

 Nu orice femeie poate utiliza contraceptive orale deoarece în prezenţa anumitor afecţiuni şi factori de risc pot duce la efecte adverse severe.

Cum acţionează contraceptivele orale?

Contraceptivele orale combinate sunt preparate din estrogen şi progesteron sintetic. Efectul contraceptiv este datorat inhibării ovulaţiei.

 De asemenea, modifică învelişul intern al uterului, denumit şi endometru, făcând implantarea puţin probabilă şi îngroaşă mucusul de la nivelul colului uterin, îngreunând, astfel, trecerea spermatozoizilor în cavitatea uterină şi trompele uterine.

Ce riscuri presupune utilizarea de contraceptive orale?

Este important de ştiut numeroasele efecte secundare care au fost şi sunt asociate cu terapia cu contraceptive orale: sângerare intermenstruala, amenoree post-medicaţie, modificări ale secreţiei cervicale, anumite infecţii vaginale, de exemplu, candidoza, sensibilitate, durere, mărire, secreţie la nivelul sânilor, greaţă, voma, eritem, urticarie, disconfort al corneei în cazul în care se folosesc lentile de contact, dureri de cap, migrene, modificări ale stării psihice, retenţia lichidelor, modificări ale greutăţii corporale.

 Utilizatoarele au menţionat şi alte efecte neplăcute: contactele sexuale dureroase, orgasmele diminuate în intensitate sau inexistente şi scăderea libidoului.

Contraceptivele orale pot însă determina şi efecte adverse severe care pot periclita sănătatea femeii: colelitiază, icter colestatic, tromboză, creşterea tensiunii arteriale, migrene, toleranţă redusă la glucoză.

Conform ultimelor studii efectuate, se constată o rată semnificativ crescută a deceselor prin efectele secundare cardiovasculare şi cerebrovasculare, mai ales infarct cardiac şi hemoragii cerebrale, în cazul femeilor ce folosesc anticoncepţionale faţă de cele ce nu folosesc anticoncepţionale.

            Dr. Adriana Constantin, medic primar medicină generală şi planificare familială – contracepţie, Centrul de planificare familială şi contracepţie, Maternitatea Panait Sârbu, precizează ca: 

           „Riscul administrării contraceptivelor orale creşte semnificativ o dată cu înaintarea în vârstă şi la femeile fumătoare, în special peste 35 de ani, mai ales la pilulele ce conţin estrogen.Importante de menţionat sunt contraindicaţiile absolute ale contraceptivelor orale,adica acele situaţii în care femeile nu ar trebui să utilizeze contraceptive orale sub nici o formă,deoarece riscurile pentru sănătate sunt foarte mari şi anume: tromboze, accidente vasculare şi infarct miocardic(în prezent sau în antecedente),boală coronariană ischemică (în prezent sau în antecedente), boli cardiace valvulare complicate, cancer hepatic, boli hepatice active, cancer de sân, diabet zaharat insulino-dependent cu complicaţii.

În anumite situaţii ar fi de preferat să nu se utilizeze pilule contraceptive, deoarece riscurile pentru sănătate sunt mai mari decât beneficiile şi anume: femeile ce prezintă migrene cu aură, vârsta peste 35 ani, marile fumatoare, cele care alăptează, femeile cu sângerări vaginale nediagnosticate, femeile obeze, cele cu hipertensiune arterială şi cele cu diabet zaharat fără complicaţii, hipercolesterolemia, lupusul, afecţiunile biliare simptomatice, antecedente familiale de deces prin infarct miocardic sau accident vascular cerebral sub vârsta de 50 ani la o rudă de gradul întâi (părinţi, fraţi/ surori), utilizarea unor medicamente care scad efectul pilulelor (anticonvulsivante, antiTBC).”

Ştiai că nu ar trebui să foloseşti contraceptive orale dacă….?

•    ai avut o tromboză venoasă profundă (cheag de sânge într-o venă), accident vascular cerebral sau atac de cord în antecedente?

•    ai probleme hepatice?

•    experimentezi anumite tipuri de migrenă?

•    ai peste 35 de ani?

•    eşti fumătoare?

•    ai avut cancer de sân?

•    ai sângerări neobişnuite la nivel vaginal?

•    alăptezi?

•    ai indicele de masă corporală ridicat?

•    ai hipertensiune arterială, diabet zaharat, colesterol ridicat, boli de inimă care afectează valvele inimii, boli de ficat active, lupus, un istoric familial de cheaguri de sânge?

•    eşti pe tratament cu alte medicamente: antiinflamatoare nesteroidiene, antibiotice sau anticonvulsivante?

Dacă ai răspuns cu DA la oricare din aceste întrebări, ar fi indicat să iei în calcul şi alte metode contraceptive. Specialiştii recomandă folosirea unei metode de contracepţie locală (sub formă de capsule sau cremă cu administrare vaginală). Ce avantaje au metodele de contracepţie locală  (sub forma de capsule sau cremă cu administrare vaginală)?

“Contraceptivele locale pot fi utilizare fără un consult medical, nu necesită monitorizare medicală ulterioară, nu dau reacţii adverse severe, prezintă efecte antiseptice şi antimicrobiene, nu modifică mucoasa vaginală şi pH ul vaginal şi sunt compatibile cu prezervativele din latex„ precizează Dr. Adriana Constantin, medic primar medicină generală şi planificare familială – contracepţie, Centrul de planificare familială şi contracepţie, Maternitatea Panait Sârbu.

De asemenea, contracepţia locală se adresează tuturor femeilor ce doresc să utilizeze o metodă contraceptivă sigură şi este recomandată în special femeilor care au contraindicaţie temporară/definitivă pentru pilulele contraceptive orale sau dispozitivele intrauterine, celor care au născut de curând şi celor care alăptează, femeile aflate în perioada de premenopauză, dar şi ca  modalitate de protecţie suplimentară pentru cele care folosesc diafragma sau steriletul.

Articol realizat de:

Dr. Viorel Văcaru, Director medical şi reglementări în domeniul farmaceutic
Laboratoire Innotech International, Reprezentanţa pentru România
Parte a Grupului Innothera

Perspectiva mass-media
Autograf
De Gabi Boceanu, jurnalist

Contracepţia locală detronează ”pilulă”

•    Cum să alegi o metodă contraceptivă eficientă şi sigură

Aura de legendă ţesută, de mai bine de cinci decenii, în jurul anticoncepţionalelor orale (numite generic ”pilula”) începe să se risipească: nu sunt nici atât de sigure, nici atât de inofensive pe cât se credea.

 Au numeroase efecte secundare, din cauza cărora nu reuşesc să protejeze întotdeauna sănătatea şi/sau feminitatea.

 Avem nevoie de o altă metodă de prevenire a sarcinilor nedorite, cum ar fi utilizarea contracepţiei locale. În mod firesc, specialiştii optează pentru alternativa eficientă şi sigură a ”pilulei”: cum ar fi metodele de barieră, precum, prezervativele, diafragmele, calotele (capisoanele) cervicale, şi spermicidele.

•    Ce riscuri implică utilizarea „pilulei”

Administrarea ”pilulei” are multe efecte secundare: sângerare intermenstruală, amenoree (lipsa menstruaţiei) postmedicaţie, modificări ale secreţiei cervicale, infecţii vaginale, dureri de cap, secreţii la nivelul sânilor, eritem, urticarie, disconfort al corneei (în cazul purtătoarelor de lentile de contact), retenţie de lichide şi implicit modificări ale greutăţii corporale...

 Plus necazuri în relaţia de cuplu: contact sexual dureros, orgasm de intensitate redusă (sau ”dat dispărut”, pur şi simplu), libidou în scădere.

 Şi, ca şi cum lista efectelor secundare nu ar fi destul de lungă, cele mai recente studii anunţă şi o rată semnificativ mai mare de decese prin infarct cardiac şi hemoragii cerebrale în rândurile femeilor care folosesc contracepţia orală, comparativ cu cele care o evită!

Vă propun să discutăm despre beneficiile contracepţiei locale, metoda contraceptivă ale cărei beneficii sunt sintetizate mai jos, cum ar fi Pharmatex capsule şi crema vaginală – anticoncepţional local (clorura de benzalconiu), medicament original, fabricat în Franţa si Contracept M ovule, medicament generic, anticoncepţional local (clorură de benzalconiu).

Concret, capsulele şi crema vaginală cu clorura de benzalconiu, reprezintă în general o metoda eficientă şi sigură, dacă este folosită corect şi constant şi în plus sunt compatibile cu toate situaţiile în care au contraindicaţii atât contracepţia orală, cât şi dispozitivele intrauterine: pot avea deplină încredere în ele şi femeile trecute de 35 de ani, şi cele care au născut de curând, cele care alăptează sau sunt în perioada de premenopauză, cele care fumează, au hipertensiune arterială, hepatită sau diabet, cancer mamar sau de col uterin.

Singura contraindicaţie este cea legata de hipersensibilitatea la substanţa activa – clorura de benzalconiu.

Încă două note bune pentru utilizarea contracepţiei locale cu capsulele si crema vaginala:

•    clorură de benzalconiu, este un spermicid şi un antiseptic totodată. Deci previne sarcinile nedorite şi, concomitent, s-a dovedit ca distruge in vitro o serie de agenţi infecţioşi responsabili pentru bolile cu transmitere pe cale sexuală: gonococi, chlamydii, herpes virus tip 2, HIV, Trichomonas vaginalis, stafilococul auriu.

•    Pot fi utilizate, de asemenea, în cazul în care există o contraindicaţie (temporară sau definitivă) a contracepţiei orale sau a unui dispozitiv uterin, dar şi în cazul contracepţiei locale prin obturator vaginal (diafragmă) sau sterilet (în special atunci când se administrează concomitent unele medicamente, precum antiinflamatoarele nesteroidiene).

Foarte important de mentionat este acceptabilitatea si complianta la administrare capsulelor vaginale moi, net superioara preparatelor sub forma de ovule vaginale.

Sursa: Agerpres

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro