Norme Coca 2023 - 2024

Nu prea îţi vine să conduci când eşti bolnav. Dar atunci când trebuie, iei repede o pastilă şi gata, te pui la drum. Ai grijă, unele medicamente nu fac casă bună cu şofatul!

Obosela exagerată, somnolenţa, neatenţia şi reflexele mai slabe pot fi efectul medicamentelor. La fel, reacţiile întârziate şi disconfortul dat de vederea înceţoşată şi de acomodarea mai grea la luminile din trafic. Iar printre pastilele care dau astfel de efecte secundare se numără şi medicamentele folosite frecvent, precum cele pentru tratarea alergiilor sau răcelilor.

Evită calmantele!

Specialiştii spun că printre medicamentele care ne scad aptitudinile necesare şofatului se numără tranchilizantele, sedativele şi antipsihoticele, adică medicamentele care fac parte din categoria calmantelor.

Prin urmare, nu trebuie să urci la volan dacă iei medicamente ce acţionează asupra sistemului nervos, precum diazepamul. Nici chiar extraveralul, care conţine extract de valeriană, nu este permis, fiindcă, pe lângă planta care induce calmul, medicamentul conţine şi fenobarbital, o substanţă ce acţionează la nivelul creierului inhibând reflexele şi viteza de reacţie.

În plus, şi medicamentele cu disulfiram, care tratează dependenţa de alcool, ne pot face probleme în trafic, dacă urcăm la volan după ce le-am luat.

Antivomitivele dau somnolenţă

Dacă ai rău de maşină şi te tratezi cu pastile, este cu siguranţă mai bine să stai în dreapta şoferului, nu la volan. De exemplu, un antivomitiv foarte popular, precum metoclopramidul, foarte utilizat în România, ne poate da, ca efect secundar, o stare de oboseală intensă şi somnolenţă.

De aceea, nu este indicat să şofăm după ce am luat astfel de pastile. Acelaşi efect îl au şi siropurile de tuse care conţin codeină. Mai mult, unele siropuri de tuse şi tincturile din plante conţin alcool şi rişti chiar să înverzeşti fiola poliţistului la un control de rutină.

Pilulele de slăbit ne fac neatenţi

O parte din medicamentele care ne ajută să slăbim ne sporesc riscul de a face greşeli în trafic. Este vorba despre acele medicamente care conţin sibutramină şi a celor pe bază de amfetamină.

Aşadar, atenţie mare, singurele pastile pentru slăbit care nu ne modifică pe termen scurt comportamentul în trafic sunt cele care acţionează prin limitarea capacităţii organismului de a absorbi grăsimile.

Ia corect antialergicele

Dacă urmezi un tratament medicamentos pentru alergii, nu uita că acesta îţi poate scădea capacitatea de reacţie în trafic. De exemplu, rişti să reacţionezi prea târziu la semnele de circulaţie, sau mai grav, la schimbarea culorilor semaforului şi să-ţi pui viaţa ta şi a altora în pericol.

De aceea, unele medicamente care tratează alergiile au, în aceeaşi folie, tablete pentru zi şi tablete pentru seară. Cele care se iau seara au o substanţă numită clorfeniramină, ce ajută la desfundarea nasului.

Fiindcă această substanţă afectează şi capacitatea de a conduce maşina, este necesar să iei întotdeauna medicamentele cu atenţie şi să nu încurci pastilele care se iau în timpul zilei cu cele care se iau seara. Aceste pastile, chiar dacă se află în aceeaşi folie, au culori diferite, tocmai pentru a nu fi confundate. În plus, unele antialergice scad atenţia în trafic.

Citeşte întotdeauna prospectul

Numeroase medicamente ne influenţează în mod negativ capacitatea de a conduce vehicule, iar asocierile dintre medicamente pot deveni periculoase pentru şofat.

Este indicat să întrebi întotdeauna medicul sau farmacistul dacă pastilele prescrise îţi influenţeză negativ capacitatea de a conduce vehicule. De asemenea, trebuie să citeşti întotdeauna prospectul medicamentelor şi să ţii cont de recomandările şi de atenţionările producătorului.

 

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro