Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Constanţa a anunţat în această seară, că a luat act de măsurile dispuse de procurori în cazul celor doi medici care se află sub control judiciar după ce au decis internarea în spital a preşedintelui suspendat al CJC, Nicusor Constantinescu. Acest lucru nu va afecta însă activitatea unităţii medicale, iar conducerea aşteaptă aplicarea legii, până atunci însă cei doi medici acuzaţi beneficiază de prezumţia de nevinovăţie.

„Managementul Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sfântul Apostol Andrei” Constanța a luat act de faptul că procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție- Serviciul Teritorial Constanța au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar, pentru o perioadă de 60 de zile, față de dr. Parepa Raluca-Irinel, șef Secție Cardiologie și față de dr. Toringhibel Marius, medic primar în cadrul aceleiași secții. Deopotrivă, am luat act că punerea în mișcare a acțiunii penale reprezintă o etapă a procesului penal reglementată de legislația în vigoare și în materie și care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție. Reafirmând rolul și importantă unității spitalicești constănțene în sistemul sanitar național, dorim să-i asigurăm pe toți cetățenii de consecvența noastră în respectarea și aplicarea legii, a actelor și dispozițiilor instituțiilor și organelor abilitate ale statului“, a precizat conducerea SJUC pe pagina de socializare.

Acuzaţiile procurorilor DNA la adresa medicilor de la Cardiologie

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar, pentru o perioadă de 60 de zile, din data de 08 iunie 2016, față de inculpații:

PAREPA RALUCA-IRINEL, șefă a Secției de Cardiologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța și ȚORINGHIBEL MARIUS, medic primar în cadrul aceleiași secții, pentru săvârșirea infracțiunii de favorizarea făptuitorului.

Din ordonanțele de dispunere a controlului judiciar întocmite de procurori a rezultat că există date și probe potrivit cărora :

La data de 08 iunie 2016, inculpații Parepa Raluca-Irinel și Țoringhibel Marius, în calitățile arătate mai sus, au dispus internarea inculpatului Constantinescu Nicușor Daniel (arestat preventiv în dosarul nr.821/36/2015 al Curții de Apel Constanța), la subunitatea medicală unde își desfășoară activitatea, astfel încât acesta să execute măsura arestului preventiv în condiții mai blânde.

Inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel a fost internat în unitatea medicală respectivă, deși era obligatorie internarea sa într-una din unitățile medicale ale Administrației Naționale a Penitenciarelor, cu efectul sustragerii acestuia de la executarea, în mod legal, a măsurii arestării preventive dispuse de către instanța competentă, pe durata internării în Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța.

Concret, din probatoriul administrat a reieșit că diagnosticul la internare al inculpatului nu necesita internarea în unitatea medicală mai sus menționată.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpații Parepa Raluca-Irinel și Țoringhibel Marius trebuie să respecte următoarele obligații:
a) să se prezinte la Direcția Națională Anticorupție sau la IPJ Constanța – SIC, organ desemnat cu supravegherea, ori de câte ori sunt chemați,
b) să informeze de îndată Direcția Națională Anticorupție sau IPJ Constanța – SIC, cu privire la schimbarea locuinței,
c) să se prezinte la IPJ Constanța SIC, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție,
d) să nu depășească limitele teritoriale ale României, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului competent,
e) să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme;
f) să nu se apropie de Constantinescu Nicușor Daniel, de membrii familiei acestuia și de interpușii lui și să nu comunice cu aceștia, direct sau indirect pe nicio cale.

Inculpaților li s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Inculpaților Parepa Raluca-Irinel și Țoringhibel Marius li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Procurorii fac precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Sursa

 

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro