Autor Remus Basalic Sursa viata-libera.ro

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă o rată a vaccinării de cel puţin 95 la sută, pentru ca riscul apariţiei unor epidemii să fie cât mai mic. În România, proporţia copiilor vaccinaţi conform schemei obligatorii de imunizare a scăzut la doar 70 la sută. Nu este astfel de mirare că vestul ţării se confruntă de ceva timp cu o epidemie de rujeolă fără precedent.

Pornind de la aceste premise, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a anunţat că instituţia pe care o conduce va depune în curând, pentru dezbatere publică, proiectul unei legi a vaccinării. Actul legislativ ar urma să reglementeze în mod clar atât procedurile de achiziţie şi de transport al vaccinului, cât şi măsurile luate împotriva părinţilor care refuză sau a medicilor care nu recomandă vaccinarea. Deşi nu a spus concret despre ce sancţiuni va fi vorba, vestea despre avertismentele şi amenzile pe care le vor risca doctorii a fost de ajuns ca să inflameze spiritele în rândul acestora.

"Nu în rândul medicilor este problema"

Preşedintele filialei gălăţene a Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, dr. Daniela Ungurianu, este de părere că nu doctorii sunt cei care trebuie traşi la răspundere. "Nu în rândul medicilor este problema. Niciun medic cu pregătire corespunzătoare nu poate fi împotriva vaccinării, din moment ce este ştiinţific demonstrat faptul că avantajele vaccinării sunt incomparabil mai mari faţă de posibilele riscuri. Din experienţa mea şi a colegilor mei medici de familie, părinţii sunt cei care se opun imunizării copiilor. Vorbim aici de două categorii. Sunt, în primul rând, familiile de tineri care iau informaţiile găsite pe internet de bune, deşi acestea nu provin de la persoane cu pregătire medicală. A doua categorie este formată din părinţi pe care pur şi simplu nu îi interesează să îşi imunizeze copiii împotriva unor boli potenţial letale", a explicat dr. Daniela Ungurianu, pentru "Viaţa liberă".

În judeţul Galaţi, rata vaccinării este de 85 la sută, potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP).

citeste-mai-departe

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro