Primariat 2014: Inscrierile se fac pana pe 19 maiPrevious Article
Cum sa mancam sanatos in lumea E-urilor?Next Article

Ce sa nu mancam cand suferim cu tiroida

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
Ce sa nu mancam cand suferim cu tiroida

“Doamna doctor ce nu am voie sa mananc daca sufar cu tiroida?” La aceasta intrebare care apare destul de frecvent in cursul consultatiilor raspunsul meu este: puteti manca orice. Acest raspuns provine dintr-o incredere, poate uneori nejustificata, in bunul simt al celorlalti. Adica ma gandesc cate kilograme de sare poate manca un om sau cati saci de nuci sau straturi de varza trebuie sa devoreze ca sa ii fie afectata tiroida? Atata vreme cat exista moderatie si echilibru nu ar trebui sa ne facem prea multe griji.

Pentru cei care nu sunt multumiti cu declaratia de mai sus si au nevoie de date mai stiintifice urmeaza in continuare cateva lucruri de baza legate de dieta si tiroida.

Iodul reprezinta elementul cheie cu ajutorul caruia se sintetizeaza hormonii tiroidieni (T3 si T4).

Necesarul zilnic de  iod la adult este de aproximativ 150 de μg. In anumite conditii fiziologice (pubertate, sarcina, lactatie), necesarul de iod creste pana la 300 de μg. Atat lipsa cat si excesul de iod (peste 1000 μg/zi) pot afecta functionarea tiroidei.

In cazul unui deficit de iod in dieta tiroida incearca sa compenseze marindu-se de volum (astfel apare gusa) iar in caz de deficit sever de iod apare hipotiroidism (la adulti) si cretinism (la copii mici la care creierul nu este complet dezvoltat in momentul expunerii la lipsa de iod). Carenta de iod apare in zonele montane si submontane printr-un efect de “spalare a iodului” iar Romania are un astfel de relief in mare parte din suprafata sa (cantitatea de iod din sol fiind foarte mica, produsele vegetale si de la animale din aceste zone contin putin iod)– astfel ca in 2001 in tara noastra 30 de judete erau declarate endemice pentru lipsa de iod. In anul 2002 a intrat în vigoare în Romania legislatia privind iodarea universala a sarii ce prevede iodarea sarii destinate consumului uman, cu 20 mg de iod la 1 kg de sare, aplicata cu caracter obligator în industria alimentara la iodarea painii din anul 2004. Facand un calcul rapid, pentru un consum de 5 g de sare pe zi (doza zilnica maxima recomandata) aportul de iod este de 100 μg.

Se recomanda cumpararea sarii iodate ambalata in pungi rezistente la apa, cu data fabricatiei sau expirarii mentionata pe ambalaj. Dupa expirare, concentratia de iod scade mult. Sarea iodata se pastreaza in cutii inchise, ferita de soare si de apa. Se recomanda adaugarea sarii la sfarsitul prepararii mancarii, deoarece iodul din sare se pierde in timpul fierberii.

Alimentele procesate si produsele de panificatie reprezinta o sursa importanta de iod prin utilizarea sarii iodate pentru obtinerea lor, concentratia lor de iod variaza in functie de cantitatea de sare folosita.

Alimentele cele mai bogate natural in iod sunt pestii marini si fructele de mare (somon, morun, languste, homar, scoici, stridii, alge marine – cu concentratii de iod intre 50 si 300 mcg/100g; pestii de apa dulce au concentratii mai mici de iod decat cei de apa sarata)

Produsele animale pot constitui o sursa de iod, dependent de cantitatea de iod din sol/vegetatie (deci mai bogate in iod in zonele de langa mare, campie, mai sarace in iod in zonele de munte si submontane) dar in prezent din cauza utilizarii pe scara larga de catre crescatori a unor substante dezinfectante sau suplimente alimentare care contin iod in cantitate mare concentratiile de iod din carne, produse lactate, oua pot atinge valori de 50-100 micrograme la 100 de grame.

Fructele si legumele contin in general o cantitate mica de iod (cea mai mare concentratie de iod o gasim in spanac, ciuperci, nuci pana la 20 mcg/100g).

La femeile insarcinate si cele care alapteaza este necesar un aport mai mare de iod (fie prin dieta, fie prin administrarea unor suplimente- iodura de potasiu sau vitamine speciale pentru sarcina care sa contina si iod)

Excesul de iod apare de obicei dupa administrarea unor medicamente bogate in iod (de exemplu amiodarona/cordarone, substante de contrast iodate pentru investigatii radiologice, suplimente alimentare din alge marine). Majoritatea persoanelor care ingera cantitati mari de iod raman eutiroidiene; unele persoane insa, in special cele care anterior au fost deficitare, dezvolta hipertiroidie. In mod paradoxal, excesul de iod poate inhiba sinteza hormonilor tiroidieni si duce la gusa si hipotiroidism.

In principiu in hipertiroidism este de evitat aportul excesiv de iod deoarece acesta poate accentua hipertiroidismul (deci reducerea alimentelor cu cantitate mare de iod dar cel mai important evitarea medicamentelor cu iod – amiodarona/cordarone, substante de contrast iodate pentru investigatii radiologice, suplimente alimentare din alge marine).

Dieta cu cantitate mica de iod se recomanda pacientilor cu cancer tiroidian timp de 2-3 saptamani inainte de tratamentul cu iod radioactiv (acesta deoarece daca scoatem iodul din alimentatie resturile tiroidiene vor deveni avide de iod si iodul radioactiv va avea o eficienta mai mare)

Seleniul este un alt oligoelement important pentru o buna functionare a tiroidei, deficitul de seleniu ducand la activarea proceselor autoimune tiroidiene si deficit de hormoni tiroidieni.

Cantitati mai mari de seleniu se gasesc in creveti, ton, cod, ficat, nuci braziliene, anumite tipuri de ciuperci.

In tiroidita cronica autoimuna s-a demonstrat ca administrarea de Seleniu 200 mcg/zi duce in 50% din cazuri la atenuarea procesului autoimun (scaderea nivelului de anticorpi).

Legumele din familia crucifere (varza, brocoli, conopida, gulia, varza de Bruxelles) sunt bine cunoscute drept “gusogene” . Ele contin anumite substante, tiocianati, care blocheaza preluarea iodului de catre tiroida. Efectul gusogen este mai accentuat atunci cand sunt utilizate in stare cruda si mai ales atunci cand exista si un aport deficitar de iod. Dar avand in vedere faptul ca folosirea lor are numeroase efecte benefice se recomanda utilizarea lor gatite la aburi (aceasta ducand la scaderea concentratiei de tiocianati) si marirea cantitatii de iod consumata.

Se considera ca aspartamul, un indulcitor artificial, ar putea declansa boli tiroidiene autoimune (tiroidita cronica autoimuna Hashimoto, boala Basedow-Graves) la persoanele predispuse.

Soia nefermentata este bogata in izoflavone care au deasemenea actiune gusogena si contine cantitati mari de acid fitic si oxalic care impiedica absorbtia mineralelor (calciu, magneziu, cupru, fier, zinc). Soia nefermentata si produsele derivate (laptele de soia, tofu, concentratele proteice din soia, chiftelele, snitelele, crenvurstii, produsele dedicate copiilor, laptele pentru bebelusi) pot duce la hipotiroidism. Produsele din soia fermentata (Natto, tempeh, miso, sos de soia traditional) au o cantitate de izoflavone mai mica si deci o actiune gusogena mai mica.

In speranta ca aceste informatii va vor fi utile inchei aici si va astept cu comentarii, intrebari, nelamuriri.

Autor: Loredana Parlog, medic endocrinolog
 Sursa

0 Comments

No Comments This Article Has No Comments Yet

Sorry, either someone took all the comments and ran away or no one left any in the first place !

But You can be first to leave a comment !

Leave Your Comment

<

*

INVATA SA TRAIESTI SANATOS

Pregatirea cabinetelor pentru COVID 19

 

OMS România: Material – personalul medical.  Descarca documentul

OMS România: Materiale informative pentru locul de muncă:  Descarca documentele

Ministerul Sănătății: Măsuri  recomandate pentru populație (12 martie) – link

 

 

 

Video confecționare mască și vizor de protecție

Facebook

Aboneaza-te aici

Banner

INFORMATII UTILE

Reclamatii

 

 

 

STIRILE ZILEI

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.   0

read more
Patriarhia cere autorităților să nu introducă obligativitatea certificatului COVID pentru clerici și credincioși

Patriarhia cere autorităților să nu introducă obligativitatea certificatului COVID pentru clerici și credincioși   0

read more
Testarea pacienților suspecți de COVID-19 ar putea fi făcută și în cabinetele medicilor de familie

Testarea pacienților suspecți de COVID-19 ar putea fi făcută și în cabinetele medicilor de familie   0

read more
Unul dintre pasagerii repatriați din Maroc are COVID-19. Primele indicii confirmă tulpina Delta

Unul dintre pasagerii repatriați din Maroc are COVID-19. Primele indicii confirmă tulpina Delta   0

read more
Peste 55.000 de persoane s-au vaccinat în ultimele 24 de ore în România

Peste 55.000 de persoane s-au vaccinat în ultimele 24 de ore în România   0

read more
Studiu: Dozele booster împotriva COVID-19 oferă protecția necesară pentru a preveni spitalizarea și decesul

Studiu: Dozele booster împotriva COVID-19 oferă protecția necesară pentru a preveni spitalizarea și decesul   0

read more
Dr. Gina Ciolan, pneumolog: „Chiar dacă este o boală cronică, pacienţii care suferă de astm sever pot avea perioade lungi de timp fără simptomatologie“

Dr. Gina Ciolan, pneumolog: „Chiar dacă este o boală cronică, pacienţii care suferă de astm sever pot avea perioade lungi de timp fără simptomatologie“   0

read more
Oamenii de ştiinţă sud-africani au concluzionat că vaccinurile împiedică omicron să provoace o formă gravă de Covid-19

Oamenii de ştiinţă sud-africani au concluzionat că vaccinurile împiedică omicron să provoace o formă gravă de Covid-19   0

read more
Numărul cazurilor de COVID în Africa de Sud a fost mai mult decât dublu în doar trei zile. Varianta Omicron a devenit dominantă

Numărul cazurilor de COVID în Africa de Sud a fost mai mult decât dublu în doar trei zile. Varianta Omicron a devenit dominantă   0

read more
Numărul cazurilor de COVID în Africa de Sud a fost mai mult decât dublu în doar trei zile. Varianta Omicron a devenit dominantă

Numărul cazurilor de COVID în Africa de Sud a fost mai mult decât dublu în doar trei zile. Varianta Omicron a devenit dominantă   0

read more
OMS: Varianta Omicron ar putea spori riscul de reinfectare la persoanele trecute prin boală

OMS: Varianta Omicron ar putea spori riscul de reinfectare la persoanele trecute prin boală   0

read more
45.000 de români s-au vaccinat în ultimele 24 de ore

45.000 de români s-au vaccinat în ultimele 24 de ore   0

read more
CEO-ul Pfizer: Cel mai probabil, va trebui ca oamenii să se vaccineze anual anti-COVID

CEO-ul Pfizer: Cel mai probabil, va trebui ca oamenii să se vaccineze anual anti-COVID   0

read more
Marea Britanie a aprobat tratamentul anti-COVID-19 produs GlaxoSmithKline. Medicamentul ar avea efect şi contra noii variante Omicron

Marea Britanie a aprobat tratamentul anti-COVID-19 produs GlaxoSmithKline. Medicamentul ar avea efect şi contra noii variante Omicron   0

read more
(P) Somnul, componentă esențială a sistemului imunitar. Cât trebuie să dormim pentru a ne menține sănătoși?

(P) Somnul, componentă esențială a sistemului imunitar. Cât trebuie să dormim pentru a ne menține sănătoși?   0

read more
Servicii medicale de înaltă calitate în Clinica SANADOR Floreasca

Servicii medicale de înaltă calitate în Clinica SANADOR Floreasca   0

read more
Chirurgia cardiovasculară modernă este minim invazivă

Chirurgia cardiovasculară modernă este minim invazivă   0

read more
Șeful Pfizer spune că va fi nevoie ca lumea să se vaccineze anti-Covid în fiecare an

Șeful Pfizer spune că va fi nevoie ca lumea să se vaccineze anti-Covid în fiecare an   0

read more
China a descoperit un anticorp monoclonal care neutralizează toate tulpinile de coronavirus. Acesta se leagă de cea mai stabilă zonă din structura proteinei S a coronavirusului

China a descoperit un anticorp monoclonal care neutralizează toate tulpinile de coronavirus. Acesta se leagă de cea mai stabilă zonă din structura proteinei S a coronavirusului   0

read more
Cercetătorii din Singapore au inventat bandajul inteligent. Medicul poate evalua rana fără a mai fi nevoie de o vizită la cabinet

Cercetătorii din Singapore au inventat bandajul inteligent. Medicul poate evalua rana fără a mai fi nevoie de o vizită la cabinet   0

read more
Avertismentul OMS asupra „cocktailului toxic” care creează reţeta perfectă pentru apariţia noilor variante de coronavirus

Avertismentul OMS asupra „cocktailului toxic” care creează reţeta perfectă pentru apariţia noilor variante de coronavirus   0

read more
Prima suspiciune de Omicron în România. Un jucător de rugby sosit din Africa de Sud a fost confirmat cu COVID-19

Prima suspiciune de Omicron în România. Un jucător de rugby sosit din Africa de Sud a fost confirmat cu COVID-19   0

read more
Sub 25.000 de români s-au vaccinat de Ziua Națională. Doar 5.400 au făcut prima doză

Sub 25.000 de români s-au vaccinat de Ziua Națională. Doar 5.400 au făcut prima doză   0

read more

Arhiva

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.