Primariat 2014: Inscrierile se fac pana pe 19 maiPrevious Article
Cum sa mancam sanatos in lumea E-urilor?Next Article

Ce sa nu mancam cand suferim cu tiroida

Line Spacing+- AFont Size+- Print This Article
Ce sa nu mancam cand suferim cu tiroida

“Doamna doctor ce nu am voie sa mananc daca sufar cu tiroida?” La aceasta intrebare care apare destul de frecvent in cursul consultatiilor raspunsul meu este: puteti manca orice. Acest raspuns provine dintr-o incredere, poate uneori nejustificata, in bunul simt al celorlalti. Adica ma gandesc cate kilograme de sare poate manca un om sau cati saci de nuci sau straturi de varza trebuie sa devoreze ca sa ii fie afectata tiroida? Atata vreme cat exista moderatie si echilibru nu ar trebui sa ne facem prea multe griji.

Pentru cei care nu sunt multumiti cu declaratia de mai sus si au nevoie de date mai stiintifice urmeaza in continuare cateva lucruri de baza legate de dieta si tiroida.

Iodul reprezinta elementul cheie cu ajutorul caruia se sintetizeaza hormonii tiroidieni (T3 si T4).

Necesarul zilnic de  iod la adult este de aproximativ 150 de μg. In anumite conditii fiziologice (pubertate, sarcina, lactatie), necesarul de iod creste pana la 300 de μg. Atat lipsa cat si excesul de iod (peste 1000 μg/zi) pot afecta functionarea tiroidei.

In cazul unui deficit de iod in dieta tiroida incearca sa compenseze marindu-se de volum (astfel apare gusa) iar in caz de deficit sever de iod apare hipotiroidism (la adulti) si cretinism (la copii mici la care creierul nu este complet dezvoltat in momentul expunerii la lipsa de iod). Carenta de iod apare in zonele montane si submontane printr-un efect de “spalare a iodului” iar Romania are un astfel de relief in mare parte din suprafata sa (cantitatea de iod din sol fiind foarte mica, produsele vegetale si de la animale din aceste zone contin putin iod)– astfel ca in 2001 in tara noastra 30 de judete erau declarate endemice pentru lipsa de iod. In anul 2002 a intrat în vigoare în Romania legislatia privind iodarea universala a sarii ce prevede iodarea sarii destinate consumului uman, cu 20 mg de iod la 1 kg de sare, aplicata cu caracter obligator în industria alimentara la iodarea painii din anul 2004. Facand un calcul rapid, pentru un consum de 5 g de sare pe zi (doza zilnica maxima recomandata) aportul de iod este de 100 μg.

Se recomanda cumpararea sarii iodate ambalata in pungi rezistente la apa, cu data fabricatiei sau expirarii mentionata pe ambalaj. Dupa expirare, concentratia de iod scade mult. Sarea iodata se pastreaza in cutii inchise, ferita de soare si de apa. Se recomanda adaugarea sarii la sfarsitul prepararii mancarii, deoarece iodul din sare se pierde in timpul fierberii.

Alimentele procesate si produsele de panificatie reprezinta o sursa importanta de iod prin utilizarea sarii iodate pentru obtinerea lor, concentratia lor de iod variaza in functie de cantitatea de sare folosita.

Alimentele cele mai bogate natural in iod sunt pestii marini si fructele de mare (somon, morun, languste, homar, scoici, stridii, alge marine – cu concentratii de iod intre 50 si 300 mcg/100g; pestii de apa dulce au concentratii mai mici de iod decat cei de apa sarata)

Produsele animale pot constitui o sursa de iod, dependent de cantitatea de iod din sol/vegetatie (deci mai bogate in iod in zonele de langa mare, campie, mai sarace in iod in zonele de munte si submontane) dar in prezent din cauza utilizarii pe scara larga de catre crescatori a unor substante dezinfectante sau suplimente alimentare care contin iod in cantitate mare concentratiile de iod din carne, produse lactate, oua pot atinge valori de 50-100 micrograme la 100 de grame.

Fructele si legumele contin in general o cantitate mica de iod (cea mai mare concentratie de iod o gasim in spanac, ciuperci, nuci pana la 20 mcg/100g).

La femeile insarcinate si cele care alapteaza este necesar un aport mai mare de iod (fie prin dieta, fie prin administrarea unor suplimente- iodura de potasiu sau vitamine speciale pentru sarcina care sa contina si iod)

Excesul de iod apare de obicei dupa administrarea unor medicamente bogate in iod (de exemplu amiodarona/cordarone, substante de contrast iodate pentru investigatii radiologice, suplimente alimentare din alge marine). Majoritatea persoanelor care ingera cantitati mari de iod raman eutiroidiene; unele persoane insa, in special cele care anterior au fost deficitare, dezvolta hipertiroidie. In mod paradoxal, excesul de iod poate inhiba sinteza hormonilor tiroidieni si duce la gusa si hipotiroidism.

In principiu in hipertiroidism este de evitat aportul excesiv de iod deoarece acesta poate accentua hipertiroidismul (deci reducerea alimentelor cu cantitate mare de iod dar cel mai important evitarea medicamentelor cu iod – amiodarona/cordarone, substante de contrast iodate pentru investigatii radiologice, suplimente alimentare din alge marine).

Dieta cu cantitate mica de iod se recomanda pacientilor cu cancer tiroidian timp de 2-3 saptamani inainte de tratamentul cu iod radioactiv (acesta deoarece daca scoatem iodul din alimentatie resturile tiroidiene vor deveni avide de iod si iodul radioactiv va avea o eficienta mai mare)

Seleniul este un alt oligoelement important pentru o buna functionare a tiroidei, deficitul de seleniu ducand la activarea proceselor autoimune tiroidiene si deficit de hormoni tiroidieni.

Cantitati mai mari de seleniu se gasesc in creveti, ton, cod, ficat, nuci braziliene, anumite tipuri de ciuperci.

In tiroidita cronica autoimuna s-a demonstrat ca administrarea de Seleniu 200 mcg/zi duce in 50% din cazuri la atenuarea procesului autoimun (scaderea nivelului de anticorpi).

Legumele din familia crucifere (varza, brocoli, conopida, gulia, varza de Bruxelles) sunt bine cunoscute drept “gusogene” . Ele contin anumite substante, tiocianati, care blocheaza preluarea iodului de catre tiroida. Efectul gusogen este mai accentuat atunci cand sunt utilizate in stare cruda si mai ales atunci cand exista si un aport deficitar de iod. Dar avand in vedere faptul ca folosirea lor are numeroase efecte benefice se recomanda utilizarea lor gatite la aburi (aceasta ducand la scaderea concentratiei de tiocianati) si marirea cantitatii de iod consumata.

Se considera ca aspartamul, un indulcitor artificial, ar putea declansa boli tiroidiene autoimune (tiroidita cronica autoimuna Hashimoto, boala Basedow-Graves) la persoanele predispuse.

Soia nefermentata este bogata in izoflavone care au deasemenea actiune gusogena si contine cantitati mari de acid fitic si oxalic care impiedica absorbtia mineralelor (calciu, magneziu, cupru, fier, zinc). Soia nefermentata si produsele derivate (laptele de soia, tofu, concentratele proteice din soia, chiftelele, snitelele, crenvurstii, produsele dedicate copiilor, laptele pentru bebelusi) pot duce la hipotiroidism. Produsele din soia fermentata (Natto, tempeh, miso, sos de soia traditional) au o cantitate de izoflavone mai mica si deci o actiune gusogena mai mica.

In speranta ca aceste informatii va vor fi utile inchei aici si va astept cu comentarii, intrebari, nelamuriri.

Autor: Loredana Parlog, medic endocrinolog
 Sursa

0 Comments

No Comments This Article Has No Comments Yet

Sorry, either someone took all the comments and ran away or no one left any in the first place !

But You can be first to leave a comment !

Leave Your Comment

<

*

INVATA SA TRAIESTI SANATOS

Pregatirea cabinetelor pentru COVID 19

 

OMS România: Material – personalul medical.  Descarca documentul

OMS România: Materiale informative pentru locul de muncă:  Descarca documentele

Ministerul Sănătății: Măsuri  recomandate pentru populație (12 martie) – link

 

 

 

Video confecționare mască și vizor de protecție

Facebook

Aboneaza-te aici

Banner

INFORMATII UTILE

Reclamatii

 

 

 

STIRILE ZILEI

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.

Umilinta de a profesa ca medic in Romania.   0

read more
Vaccinul Johnson & Johnson ar putea primi aprobarea Uniunii Europene pe 11 martie

Vaccinul Johnson & Johnson ar putea primi aprobarea Uniunii Europene pe 11 martie   0

read more
Teodor Blidaru, medic rezident: Nu avem la nivel
naţional un sistem digital centralizat, pacienţii încă vin cu istoricul medical
în plasă

Teodor Blidaru, medic rezident: Nu avem la nivel naţional un sistem digital centralizat, pacienţii încă vin cu istoricul medical în plasă   0

read more
Recuperarea post-COVID este de durată. De ce trebuie să mergi la analize chiar dacă te simţi bine şi care sunt tratamentele posibile

Recuperarea post-COVID este de durată. De ce trebuie să mergi la analize chiar dacă te simţi bine şi care sunt tratamentele posibile   0

read more
Pfizer studiază efectele unei a treia doze de vaccin anti-COVID-19 la persoanele imunizate în urmă cu mai mult de 6 luni

Pfizer studiază efectele unei a treia doze de vaccin anti-COVID-19 la persoanele imunizate în urmă cu mai mult de 6 luni   0

read more
O a treia doză a vaccinurilor Pfizer și Moderna ar putea fi administrată pentru a spori imunitatea

O a treia doză a vaccinurilor Pfizer și Moderna ar putea fi administrată pentru a spori imunitatea   0

read more
Pionefroză rezolvată cu succes prin nefrectomie totală stângă, la Spitalul Clinic SANADOR

Pionefroză rezolvată cu succes prin nefrectomie totală stângă, la Spitalul Clinic SANADOR   0

read more
Agenţia Europeană a Medicamentului analizează un nou tratament pentru COVID. Ce este Regdanvimab

Agenţia Europeană a Medicamentului analizează un nou tratament pentru COVID. Ce este Regdanvimab   0

read more
Nelu Tătaru propune ca farmaciile să devină centre de testare și vaccinare anti-COVID

Nelu Tătaru propune ca farmaciile să devină centre de testare și vaccinare anti-COVID   0

read more
Varianta britanică a coronavirusului este semnificativ mai periculoasă decât tulpina Covid, potrivit unui nou studiu

Varianta britanică a coronavirusului este semnificativ mai periculoasă decât tulpina Covid, potrivit unui nou studiu   0

read more
Care este eficienţa vaccinului Johnson&Johnson. România va primi opt milioane de doze

Care este eficienţa vaccinului Johnson&Johnson. România va primi opt milioane de doze   0

read more
Concluziile primului studiu post-vaccinare din România: Persoanele care s-au infectat cu COVID să facă o singură doză de vaccin

Concluziile primului studiu post-vaccinare din România: Persoanele care s-au infectat cu COVID să facă o singură doză de vaccin   0

read more
De ce apare efectul „piele de găină“ şi ce se întâmplă în organism

De ce apare efectul „piele de găină“ şi ce se întâmplă în organism   0

read more
Gheorghiță: Femeia care a avut reacția de tip anafilactic după vaccinare va fi externată. Astfel de reacții sunt extrem de rare

Gheorghiță: Femeia care a avut reacția de tip anafilactic după vaccinare va fi externată. Astfel de reacții sunt extrem de rare   0

read more
Un medic cere regândirea strategiei naționale: Toate spitalele ar trebui să aibă zone COVID. Anul trecut făceam rabat de la dezinfecţie

Un medic cere regândirea strategiei naționale: Toate spitalele ar trebui să aibă zone COVID. Anul trecut făceam rabat de la dezinfecţie   0

read more
GRAFICE. INSP: Tulpina britanică circulă în jumătate din județe. E probabilitate mare să cuprindă toată țara în viitorul apropiat

GRAFICE. INSP: Tulpina britanică circulă în jumătate din județe. E probabilitate mare să cuprindă toată țara în viitorul apropiat   0

read more
Adevărul Live de la 14.00: Vaccinarea anti-COVID-19, pe
înţelesul tuturor

Adevărul Live de la 14.00: Vaccinarea anti-COVID-19, pe înţelesul tuturor   0

read more
Valeriu Gheorghiță: România va primi din aprilie vaccinuri anti-COVID de la Johnson & Johnson

Valeriu Gheorghiță: România va primi din aprilie vaccinuri anti-COVID de la Johnson & Johnson   0

read more
Pfizer şi Moderna vor creşte spectaculos numărul
vaccinurilor livrate

Pfizer şi Moderna vor creşte spectaculos numărul vaccinurilor livrate   0

read more
Cine trebuie să facă analize pentru tiroidă şi cât trebuie să plătească pentru un set complet

Cine trebuie să facă analize pentru tiroidă şi cât trebuie să plătească pentru un set complet   0

read more
90% din durerile de cap nu au complicaţii. Ce semne arată că o durere de cap ascunde o boală gravă

90% din durerile de cap nu au complicaţii. Ce semne arată că o durere de cap ascunde o boală gravă   0

read more
(P) Succesul Wörwag Pharma: de la farmacie la companie farmaceutică internațională

(P) Succesul Wörwag Pharma: de la farmacie la companie farmaceutică internațională   0

read more
Un om ajunge să aibă câte 80.000 de gânduri pe zi, iar 80% dintre ele sunt negative. Psiholog: 97% din griji sunt adesea exagerate

Un om ajunge să aibă câte 80.000 de gânduri pe zi, iar 80% dintre ele sunt negative. Psiholog: 97% din griji sunt adesea exagerate   0

read more

Arhiva

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.