Care sunt cererile medicilor şi ce răspunsuri punctuale le-au oferit şefii Casei de Asigurări.
Medicii de familie au protestat ieri-dimineaţă în faţa Casei Judeţene de Asigurări din Copou, fără însă ca activitatea medicală să aibă de suferit. Evenimentul s-a desfăşurat concomitent în toată ţara, cadrele medicale fiind nemulţumite de slaba finanţare şi de nerespectarea normelor de muncă. În consecinţă, aceştia doresc retragerea de la publicare a Contractului cadru 2016-2017, gratuitate pentru serviciile medicale necesare personalului medical, şi au cerut ca 6% din PIB să fie alocat sănătăţii. De asemnea, protestatarii vor o legislaţie specifică împotriva agresivităţii cadrelor medicale, care să fie valabilă şI pentru medicina familiei.
Protestul se suprapune cu greva japoneză care a început pe data de 21 martie. „Faţă de ceea ce doresc dumnealor, pot spune cert că CAS a respectat toate obligaţiile contractuale şi are asigurată finanţarea pentru decontarea tuturor serviciilor medicale. De asemenea, are toată deschiderea pentru a încheia contracte cu cât mai multe cadre medicale şi medici de familie pentru a asigura servicii de calitate şi cât mai aproape de asiguraţi. Cerinţele medicilor trebuie să fie în concordanţă cu realitatea din economie“, a declarat ec. Robert Dâncă, preşedintele CJAS Iaşi.
Medicii de familie sunt încurcaţi de deficienţele sistemului informatic al CNAS, mai ales de la intrarea în funcţiune a cardului de sănătate. Mai mult, Asociaţia Medicilor de Familie Iaşi şi Patronatul Medicilor de Familie Iaşi se tem de posibila dispariţie a cabinetelor private, dar şi de „impunerea unui contract înjositor, care va genera distrugerea cabinetelor individuale de medicina familiei în România, împreună cu noile condiţii impuse prin intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal (imensa majoritate a cabinetelor de medicina familiei sunt cabinete medicale individuale)“, precizează reprezentanţii organizaţiilor într-un comunicat.
„Medicii sunt nemulţumiţI de normele de contractare care au apărut, e dreptul dumnealor să îşi manifeste nemulţumirea. Aşteptăm nişte răspunsuri la solicitările pe care le-am pus cu toţii pe data de 25 februarie. Am cerut o creştere salarială, apariţia unui nou regulament de sporuri şi actualizarea unor sporuri pe care, în momentul de faţă, nu au nicio legătură cu realitatea. Ne-am pus speranţa că va apărea o lege unică de salarizare. O infirmieră cu 20 de ani de vechime are acelaşi salariu ca o infirmieră pe care o angajezi astăzi. Practic, experienţa ei nu este recunoscută şi din punct de vedere financiar. Are inclus şi sporul de vechime în acelaşi salariu. Mai sunt nemulţumiri legate de deblocarea posturilor şi de lipsa de personal, se acutizează de la o zi la alta“, a conchis Iulian Cozianu, preşedintele „Sanitas“ Iaşi.