Norme Coca 2023 - 2024

Medicii de familie de la tara s-ar putea muta la oras daca va fi aprobat contractul cadru pentru anul viitor

Unii medici de familie cred că noul contract cadru, apărut în urmă cu aproximativ două săptămâni, va distruge această ramură a medicinei. Aceştia spun că, dacă va fi aprobat în forma actuală, medicii de familie de la ţară vor dispărea şi se vor aglomera în oraşe.

Medicul Gheorghe Lascu, preşedintele Asociaţei Medicilor de Familie Maramures, spune că noul contract cadru ce a apărut în urmă cu aproximativ două săptămâni are, în ceea ce priveşte medicina de familie, ”câteva prevederi prin care nu ştim unde se va ajunge, noi zicem că s-ar putea să ducă chiar la dispariţia specialităţii noastre”, spune el, vorbind despre reducerea numărului minim de pacienţi de pe lista unui medic de familie.

”Una dintre prevederi, pe care au încercat şi anul trecut să o introducă, este renunţarea la acel număr minim necesar pentru a putea să-ţi deschizi un cabinet. Până în momentul de faţă aveam un număr de 800 de pacienţi pe care să-i înscriem, ca să putem deschide un cabinet nou. Din moment ce vor să desfinţeze această limită, poţi să-ţi deschizi un cabinet de medicină de familie cu vecinii, cu familia, cu unchii, mătuşile”, spune Gheorghe Lascu. ”Un astfel de cabinet, din punct de vedere financiar, nu se poate susţine pentru că ai costuri. Curent, căldură, internet, calculatoare, imprimante, pentru că nu mai poţi funcţiona numai cu stetoscopul, tensiometru, reţetarul şi ştampila. În ziua de astăzi e mai complicat”, mai spune el.

Eliminarea numărului minim de pacienţi pentru un medic de familie, mai spune Gheorghe Lascu, va duce la o concurenţă improprie acestui tip de activitate şi va crea un mediu propice pentru începerea unui adevărat conflict între medicii de familie existenţi şi cei noi. ”Vor dispărea cabinetele serioase şi vor apărea tot felul de afaceri micuţe, iar ceilalţi vor începe încet-încet, să fure de la actualii medici, să încerce să-şi facă listă”, explică el. 

Cele mai citite: 

Care sunt ADEVARURILE NESPUSE ale Contractul Cadru 2016
Lipsă de medici la sate, în toată ţara

În momentul de faţă, o comisie mixtă stabileşte în fiecare an numărul necesar de medici în ficare localitate în parte. În Baia Mare, Târgu Lăpuş, Seini, acel număr optim este de 1.800 de pacienţi la un medic, iar cel maxim, de 2.200. ”Dacă se desfiinţează numărul minim, evident că va fi o brambureală uriaşă. Dar vreau să subliniez că în momentul de faţă, am pus la dispoziţia ministerului sănătăţii o listă de 500 de dispensare medicale în toată România, unde nu sunt medici. Unde doctorii ar putea merge, numai că toată lumea vrea lângă arcada Arcului de Triumf sau în buricul târgului din Baia Mare sau a Clujului sau a Iaşiului, deci nimeni nu vrea să meargă la sate. Până şi în Maramureş avem astfel de situaţii la Copalnic Mănăştur, unde este un cabinet cu doi doctori asociaţi, iar unul este plecat. Au nevoie acolo de un medic de un an, căutăm un medic care să meargă să lucreze cu contract, dar nu găsesc. Dincolo de Gutâi, într-o localitate ceva mai mare, m-a sunat deja de câteva ori primarul să mă roage să-i găsesc un medic, pentru că medicul care lucra acolo s-a pensionat, că avea 65 de ani. Deci până şi în Maramureş avem cel puţin două posturi libere. Dar n-avem medici. Nu mai vorbesc de Moldova, Neamţ, Vaslui, Botoşani, zone cu lipsă mare de doctori. Am înţeles că acolo e nevoie de peste 100 de doctori”, completează el.

De asemenea, medicul combate părerea conform căreia medicii tineri pleacă din ţară pentru că nu au unde să lucreze, agumentând tocmai prin această listă cu 500 de posturi vacante, care însă, majoritatea sunt la sate. ”Noi am pus deja la dispoziţia Casei Naţionale şi a Ministerului o listă de 500 de dispensare goale, unde nu este asistentă, nu este medic, iar ei zic în continuare că ăsta e motivul pentru care vor să desfiinţeze barierea asta de minim 800 de înscrişi pe listă ca să-şi facă un cabient. Păi, sigur că nimeni nu vrea să-şi facă un cabinet la Ciuta (localitate în Maramureş, foarte greu accesibilă), dar probabil că în Baia Mare o să vrea”, mai spune el. Dacă va fi aprobat în această formă contractul cadru, conform părerii generale a medicilor de familie, această parte a medicinei se va aglomera în oraşe, iar locuitorii de la sate ar putea fi obligaţi să facă un drum până la oraş, fie şi pentru un banal consult.

Programul ”Primul praxis”, pentru medicii tineri, tot pe masa ministerului

Lascu mai arată că a avut o iniţiativă în acest domeniu şi a dezvoltat un proiect care se cheamă ”Primul praxis”, dedicat medicilor tineri, care vor să-şi înceapă activitatea. Din păcate, ministerul nu a mai  dat niciun răspuns. ”Societatea Medicilor de Familie şi cu mine am dezvoltat la un moment dat proiect care se cheamă ”primul praxis”. Există ”prima casă”, ”prima maşină”, programe prin care statul ajută tinerii să pornească la drum în viaţă. Pe ideea asta am zis să încercăm un program, să zicem ”primul praxis”, pentru că nu mai găseşti un stomatolog la ţară, nu mai găseşti în oraşele mici un spcialist, la Seini, de exemplu, nu găseşti un cardiolog, un internist. Şi am gândit un astfel de proiect prin care statul ar putea să susţină tinerii financiar cu acea vestită dobândă subvenţionată, ca să-şi deschidă un astfel de ”praxis”, sau să cumpere unul existent - un spaţiu unde să-şi facă un praxis. L-am trimis domnului ministru, pentru că mi l-a cerut, dar n-am mai primit niciun răspuns”, mai explică el el.

Principalele noutăţi din contractul cadru Contractul cadru pentru anul 2016-2017 a adus mai multe modificări, printre cele mai importnte se numără cea care elimină numărul minim de pacienţi pentru deschiderea unui cabint de medicină de familie. O alta prevede că medicul de familie nou-venit într-o localitate care încheie convenţie de furnizare de servicii medicale, pentru o perioadă de trei luni, la sfârşitul celor trei luni încheie contract de furnizare de servicii medicale pentru lista pe care şi-a constituit-o până la data încheierii contractului.

De asmenea, stabilirea zonelor/localităţilor deficitare din punctul de vedere al existenţei medicilor de familie, acum se face de către reprezentanţii casei de asigurări de sănătate şi ai direcţiei de sănătate publică; . O altă modificare se referă la faptul că medicul de familie eliberează bilet de internare pentru situaţiile în care în scrisoarea medicală eliberată la externare din spital, sau în biletul de externare din spital se recomandă reinternarea asiguratului la o dată ulterioară. 

Sursa

 

 

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro