Norme Coca 2023 - 2024

Michael T. Osterholm, directorul Center for Infectious Disease Research and Policy din cadrul Universitatii Minnesota, a dezvaluit pericolul urias al virusuluiEbola intr-un articol intitulat „Ceea ce ne e frica sa spunem despre Ebola”, publicat in cel mai prestigios ziar din lume, New York Times.

Iata ce are de spus Osterholm:
Epidemia de Ebola din Africa de Vest are potentialul sa schimbe istoria la fel de mult ca orice ciuma.
In ultimele luni s-au inregistrat peste 4.300 de cazuri si 2.300 de decese. Saptamana trecuta, Organizatia Mondiala a Sanatatii a avertizat ca, pana la inceputul lunii octombrie, s-ar putea inregistra mii de cazuri noi in fiecare saptamana in Liberia, Sierra Leone, Guineea si Nigeria. Ce nu se spune public, in ciuda faptului ca se discuta in cadrul agentiilor de sanatate publica, este faptul ca ne aflam intr-un teritoriu complet necunoscut si ca Mama Natura este singura forta care controleaza acesta criza in acest moment.
Prima posibilitate este aceea ca virusul Ebola sa se raspandeasca din Africa de Vest in megaorase din alte regiuni ale lumii aflate in curs de dezvoltare. Aceasta epidemie este foarte diferita de cele 19 ce au avut loc in Africa in ultimii 40 de ani. Este mult mai usor sa controlezi infectiile cu Ebola in sate izolate. Dar, in ultimele patru decenii s-a inregistrat o crestere cu 300% a populatiei Africii, o buna parte in mahalalele oraselor mari. Ce se intampla atunci cand o persoana infectata, care nu prezinta inca simptome, calatoreste cu avionul spre Lagos, Nairobi, Kinshasa sau Mogadishu — sau chiar Karachi, Jakarta, Mexico City ori Dhaka?
A doua posibilitate este una pe care virusologii nu vor sa o discute deschis, dar pe care o iau cu siguranta in calcul in mod privat: aceea ca virusul Ebola sa sufere o mutatie care sa-i permita sa devina transmisibil prin aer. Acum puteti lua Ebola doar prin contact direct cu fluidele corporale. Dar virusurile precum Ebola sunt renumite pentru ca sunt extrem de „neatente” in ceea ce priveste copierea, ceea ce inseamna ca virusul ce intra intr-o persoana poate fi diferit din punct de vedere genetic de virusul ce intra in alta persoana. Hiper-evolutia pe care o inregistreaza in prezent virusul Ebola este fara precedent; au fost mai multe transmisii de la om la om in ultimele patru luni decat au avut loc probabil in ultimii 500-1000 de ani. Fiecare infectie noua reprezinta miliarde si miliarde de momente in care se arunca cu „zarul genetic”.
Daca anumite mutatii ar avea loc, acest lucru ar insemna ca am risca sa luam Ebola doar prin simplul act al respiratiei. Infectiile s-ar raspandi rapid in toate zonele globului, asa cum a facut-o virusul gripei H1N1 in 2009, dupa ce a aparut in Mexic.
De ce se tem oficialii sa discute acest lucru? Pentru ca nu vor sa fie acuzati ca striga „foc!” intr-un teatru aglomerat, lucru de care sunt sigur ca voi fi acuzat. Dar riscul este real, iar pana cand nu-l vom lua in calcul, lumea nu va fi pregatia sa faca pasii necesari pentru a opri epidemia.
In 2012 o echipa de cercetatori canadieni au demonstrat ca Ebola Zaire, acelasi virus ce provoaca epidemia din Africa de Vest, poate fi transmis pe cale respiratorie de la porci la maimute, ambele animale avand plamanii foarte asemanatori cu cei ai oamenilor. Cartea publicata in 1994 de Richard Preston, „The Hot Zone”, relata povestea epidemiei din 1989 a unei tulpini diferite, virusul Ebola Reston, ce s-a raspandit printre maimutele dintr-o statie aflata sub carantina in apropiere de Washington. Virusul s-a transmis prin respiratie, iar epidemia s-a sfarsit abia cand toate maimutele au fost eutanasiate. Trebuie sa luam in calcul posibilitatea ca aceste transmisii sa aiba loc si intre oameni, daca virusul sufera o mutatie.
  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro