Autor TEODORA MINDRU |

Centrul Medical Cardiomed a câștigat finanțarea unui proiect de cercetare în cadrul axei de finanțare „Proiecte CD pentru atragerea de personal cu competențe avansate din străinătate”. Proiectul intitulat „Creșterea capacității de cercetare în domeniul imagisticii plăcii coronariene vulnerabile, bazată pe tehnologii avansate de nanoparticule, imagistică de fuziune și simulări computaționale” a primit o finanțare nerambursabilă de 8.617.500 de lei, finanțat de către Guvernul României și Uniunea Europeană, se va desfășura pe o perioadă de patru ani și va asigura resursele necesare atragerii unor experți renumiți pe plan internațional în domeniul imagisticii cardiovasculare, care vor veni să cerceteze la Centrul Medical Cardiomed și îi vor învăța pe cercetătorii tineri sau cu experiență cum că deruleze activități de cercetare la nivel european.

 Astfel, profesorul Pal Maurovich Horvat, de la Universitatea Semmelweis din Budapesta, va lucra cu echipa de cercetători de la Centrul Medical Cardiomed din Târgu-Mureș. „Centrul Medical Cardiomed a reușit câștigarea unui nou proiect de cercetare la o competiție prin fonduri structurale organizată de Ministerul Educației și Cercetării pentru atragerea de personal de specialitate cu competențe avansate în cercetare din străinătate. Rezultatele finale au fost făcute publice în cursul zilei de joi, 28 aprilie, iar proiectul își propune să atragă experți renumiți pe plan internațional care să vină să lucreze în România nu numai pentru a cerceta, dar și pentru a învăța echipele de cercetători tineri sau cu experiență cum să cercetaze la standarde europene și cum să implementeze în România principiile de derulare a activităților de cercetare din centrele europene de referință.

Proiectul este destinat unei serii de aplicații ale nanoimagisticii cardiace asociate cu imagistica computațională și tridimensională pentru cercetarea plăcilor aterosclerotice care declanșează infarctul miocardic acut.

Proiectul se va desfășura pe o perioadă de patru ani, însă vorbim despre un proiect cu impact pe termen foarte lung. Timp de patru ani, domnul profesor Pal Maurovich Horvat, expert renumit în domeniul imagisticii cardiovasculare, format în Statele Unite ale Americii, va lucra cu echipa de cercetători de la Centrul Medical Cardiomed, cercetători care vor deprinde abilități și competențe noi în cercetarea bolilor cardiovasculare, pe care la rândul lor le vor transmite mai departe noilor generații de cercetători. Profesorul Pal Maurovich Horvat este un cercetător de renume mondial care are publicații inclusiv în pretigioasa revistă Nature și are un istoric de colaborare cu noi, având teme de cercetare comune”, a declarat prof. dr. Theodora Benedek, vicepreședinte al Panelului de Științele Vieții din programul „Marie Curie” al Comisiei Europene și președintele Comisiei de Cercetare Științifică a Senatului UMF Târgu-Mureș.

Încă un proiect câștigat de un centru privat

Câștigarea acestui proiect vine la câteva luni după câștigarea unui alt proiect de cercetare în domeniul medicinei computaționale, Cardiomed devenind singurul centru medical privat din țară care va dezvolta, prin intermediul unor aparate și computere ultra performante, modele de medicină personalizată pe baza datelor furnizate prin simulări computerizate bazate pe nanoimagistică. „Proiectul acesta este al doilea proiect câștigător. În urmă cu câteva luni, Centrul Medical Cardiomed a câștigat, tot la o competiție organizată de Ministerul Educației și Cercetării, un proiect în valoare de 2 milioane de euro pentru dotarea cu infrastructură de cercetare, care va fi exploatată inclusiv prin acest al doilea proiect. Ne mândrim cu o finanțare nerambursabilă de 4 milioane de euro într-un centru privat, prin 2 proiecte cu finanțare acordată de către Guvernul României și Uniunea Europeană, proiecte care ne vor ajuta să ne dezvoltăm în această direcție a cercetării în bolile cardiovasculare. Aceste realizări consolidează încă o dată rolul centrului nostru medical ca centru de referință în România în domeniul bolilor cardiovasculare, menționând că toate aceste rezultate în domeniul cercetării sunt strâns legate de o intensă activitate clinică, de multe zile și nopți dedicate asistenței bolnavilor cardiovasculari, de multe eforturi făcute pentru creșterea calității serviciilor de diagnostic și tratament al acestora, pentru că nu se poate concepe cercetare cardiovasculară fără bolnavi, tot așa cum nu se poate concepe progres în asistența medicală a acestor bolnavi fără cercetare” a arătat prof. dr. Theodora Benedek... citeste mai departe

 

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro